Hoe herkent u een goed fonds?

Vijf elementen die u kunnen helpen bij de selectie van sterke portefeuillekandidaten

Pieter Bailleul 31 augustus, 2009 | 13:25
Facebook Twitter LinkedIn
Beleggingsideeën komen helaas niet uit de lucht vallen, Niet allen het rendement uit het verleden is belangrijk, maar ook de Morningstar Rating en andere eigenschappen. Hoe meer inzicht in uw beleggingen, , hoe beter uw rendement.


Consistente, goed doordachte strategieën
Wie kijkt naar fondsen die over een langere periode (ruim vijf jaar) goede prestaties leverden, zal zien dat deze fondsen gekenmerkt worden door consistente, strategieën. Er is niets vervelender dan een fondsmanager die plots beslist zijn strategie aan te passen aan de markt of aan de wensen van zijn marketingaf

deling. Hoewel dat op korte termijn succesjes kan opleveren, leert de ervaring dat deze fondsen uiteindelijk toch in woest vaarwater terechtkomen. Belangrijk is dat fondsbeheerders de uitgestippelde strategie nauwkeurig volgen, ook tijdens de moeilijkere perioden. Vergelijk de beleggingsdoelstelling met de portefeuille van het fonds en kijk of deze overeenkomen. Door dit regelmatig te doen, kunt u nagaan of de beheerder regelmatig afwijkt of zich aan zijn strategie houdt.


Ervaren, succesvol management
Een manager met nauwelijks enige ervaring hoort niet thuis in het lijstje van favorieten. Niet iedere nieuwe manager op een fonds is een beginneling.. Hij kan bijvoorbeeld van een ander fondshuis komen waar hij een soortgelijke strategie volgde. Op het internet vindt u hierover heel wat informatie. De ervaring leert deze managers dat het vasthouden aan hun strategie het meeste kansen biedt op succes. Daarnaast zullen zij ook meer vragen van hun analisten en zo de kwaliteit van de fondsonderneming in zijn geheel verbeteren. Kijk dus ook naar de startdatum van een fondsbeheerder, dat vertelt u meteen of het rendement uit het verleden ook daadwerkelijk aan hem valt toe te schrijven. U wilt toch geen beleggingsfonds kopen dat over de afgelopen tien jaar uitstekend presteerde maar waarvan de beheerder sinds vorig jaar met pensioen ging?


Lage kosten
Bij Morningstar hechten we hieraan bijzonder veel belang. Hoe goed een fonds ook is, als de kosten te hoog zijn, verliest u – volgens ons – niets door niet in het fonds te beleggen. Uit academisch onderzoek (van onder meer Morningstar professor Paul Kaplan) blijkt dat de kosten voor een fonds een grotere voorspellingsfactor zijn dan eender welk element. Hoge kosten vandaag zijn met andere woorden een voorspeller voor teleurstellingen morgen.


Aandeelhoudersvriendelijk
Geen enkele analyse is volledig wanneer niet nagegaan wordt of het management van een beleggingsfonds wel handelt in het voordeel van de aandeelhouders van dat fonds. Bij Morningstar beoordelen we de aandeelhoudersvriendelijkheid op basis van een aantal criteria. Allereerst is het belangrijk dat een fondsbeheerder beloond wordt op basis van zijn prestaties op lange termijn. Daarnaast is het belangrijk dat een manager zelf een aanzienlijk deel van zijn vermogen belegt in zijn eigen fonds. Het is een sterk teken als hij dit durft.. Samen uit, samen thuis. Een ander aspect is de communicatie met de aandeelhouders. Krijgen de aandeelhouders van het fonds voldoende informatie (bijvoorbeeld via de website) en is deze volledig, open en eerlijk? Dat werkt extra prettig!


Elke belegger is anders
De analyses van Morningstar bereiken een verscheidenheid aan beleggers die allemaal verschillend denken over risico. Daarmee rekening houdend is het belangrijk dat u nagaat of een fonds weldegelijk in uw portefeuille past. De ene belegger heeft immers de voorkeur voor een portefeuille met een degelijke sectorspreiding terwijl een andere kijkt naar een spreiding over regio’s. Begrijp bij een fonds goed waarin het belegt en beoordeel niet alleen op rendement, maar ook op de hierboven beschreven kwalitatieve elementen.


Opmerking: het is belangrijk dat u een onderscheid maakt tussen de kwalitatieve beoordeling door onze analisten en de Morningstar Rating. Die laatste is gebaseerd op een formule die het voor risico aangepaste rendement van een fonds beoordeelt ten opzichte van gelijkaardige fondsen. De kwalitatieve beoordeling gaat verder en kijkt ook naar de toekomst.


> Lees hier meer over de Morningstar sterrenrating

> Lees hier meer over de Morningstar kwalitatieve rating

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Pieter Bailleul

Pieter Bailleul  is Marketing Manager for Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings