Genomineerden Pan-Europe Global Manager 2010

Eerder deze week kondigden we de introductie aan van de Pan Europese Manager of the Year awards. Ze zijn gebaseerd op inzichten en vooruitzichten van ons team dat uit meer dan 25 kwalitatieve fondsanalisten in Europa en Azië bestaat. We willen die fondsen eren die in 2009 goed gepresteerd hebben maar die zich ook op langere termijn bewezen hebben als goede beheerders van het vermogen van aandeelhouders.

Christopher J. Traulsen, CFA 12 februari, 2010 | 10:48
Facebook Twitter LinkedIn

U kunt hier meer over deze Europese awards lezen. Er zijn twee awards: Morningstar Pan-Europe European Equity Manager of the Year en Morningstar Pan-Europe Global Equity Manager of the Year. De nominaties voor de Wereldwijde Equity Manager van het jaar staan hieronder. De Pan-Europe European Equity Manager nominaties vindt u hier.

 

Edouard Carmignac
Carmignac Investissement A

Edouard Carmignac is een van de meest ervaren en in onze ogen een van de meest getalenteerde fondsmanagers van Europa. Hij richtte zijn fondshuis 20 jaar geleden op, en heeft sindsdien een compact maar zeer bekwaam team van beheerders en analisten weten samen te stellen. Zij dragen allen bij aan succesvolle ideeën en top-down thema’s die zijn pragmatische managementstijl onderstrepen. Onze analisten hebben het fondshuis hoog in hun achting staan. We vinden wel dat de kosten van de fondsen lager zouden kunnen, maar in het algemeen is de bedrijfscultuur gericht op de belangen van beleggers. Dit zien we bijvoorbeeld terug in het beleid om op de website alle posities in de portefeuilles te publiceren; een praktijk die we helaas zelden zien in Europa.

Edouard Carmignac’s track record spreekt voor zichzelf. Het fonds waarvoor hij is genomineerd, Carmignac Investissement, valt in het eerste percentiel van de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large over 3, 5 als 10 jaar (per eind januari 2010). Noemenswaardig hierbij is dat Carmignac een van de weinige fondsmanagers was die in zowel 2008 als 2009 de markt wist te verslaan. Hij beschermde het kapitaal in 2008 beter dan de meeste andere fondsmanagers, en profiteerde in het jaar daarop van een dappere move naar Amerikaanse banken in begin maart 2009.

Graham French
M&G Global Basics
Graham French verpersoonlijkt veel van de kwaliteiten die we graag zien van een portefeuillebeheerder. Hij werkt al ruim 20 jaar bij M&G en staat aan het hoofd van een sterk en stabiel team. Hij is ook een geduldige belegger en zijn proces heeft zich door de jaren bewezen. Voor het Global Basic fund is hij op zoek naar ware lange termijn mogelijkheden die aan de basis staan van de economie. Dit maakt zijn fonds wat risicovoller, omdat zijn thema’s tijdelijk uit de gratie kunnen raken, maar French heeft het geduld om korte termijn underperformance voor lief te nemen in afwachting van lange termijn succes.

De omloopsnelheid van de portefeuille illustreert het geduld van French, met minder dan 5% laat hij zien voor de lange termijn te gaan en niet te zoeken naar momentum van de markt. In 2009 eindigde het fonds qua rendement in het 20ste percentiel van de Morningstar Aandelen Wereldwijd Small/Mid Cap categorie, waarmee het zo’n 10 procentpunt voorbleef op het gemiddelde van de categorie. Het risico van het fonds kwam naar voren in 2008. In dat jaar eindigde het met een verlies van ruim 26% in het 55ste percentiel van de categorie, al waren er fondsen die veel meer verloren. Wat French zijn prestaties van 2009 nog indrukwekkender maakt, is dat het mandaat beleggen in financiële waarden maakt uitsluit waardoor hij niet van de opleving kon profiteren. French is een zeer bekwame beheerder die uiterst gemotiveerd is om een uitstekend lange termijn rendement te behalen. Het feit dat hij een substantieel deel van zijn persoonlijk vermogen in het fonds investeert, onderstreept dat zijn belangen gelijk zijn aan die van beleggers.

Rolf Stout
BNP Paribas OBAM

Rolf Stout en zijn team hebben altijd met sterke overtuiging belegd in de meer dan 20 jaar dat hij aan het roer staat bij BNP Paribas (voorheen Fortis) OBAM. Stout verdeelt de portefeuille in twee delen: een deel belegt in ondernemingen waarvan hij verwacht dat ze op lange termijn outperformance zullen laten zien en het andere meer pragmatische deel wordt gebruikt voor thema’s die op kortere termijn spelen. Twee voorbeelden van huidige thema’s zijn “fallen financials” en “Indonesië”. Stout is nooit bang om te beleggen in zijn beste ideeën en heeft vaak grote belangen in sommige sectoren. De beleggingshorizon is lang en de omzet in de portefeuille is erg laag, wat beleggers uiteindelijk zal helpen omdat de transactiekosten beperkt blijven. De expense ratio van het fonds is met 1,11% laag.

Ondanks deze positieve factoren is OBAM niet een fonds dat bij iedereen past. De risico’s zijn behoorlijk doordat Stout vasthoudt aan grote bets in de portefeuille, ook als het tegenzit. IN 2008 bijvoorbeeld verloor het fonds 66% in euro’s doordat energie en materialen niet erg in trek waren. Voor degene met geduld, zijn de rendementen het uitiendelijke wel waard. Het fonds behaalde een jaarrendement vna 70,1% in euro’s in 2009 en deed het beter dan 99% van de andere fondsen. Posities in financials, grondstoffen en emerging markets hielpen de prestaties. Ook het langetermijn track record is indrukwekkend. Eind 2009 behoorde het fonds tot het top kwintiel over 5 jaar, het 26e percentiel over 10 jaar en de beste 4% over de laatste 15 jaar. Het fonds “verhuisde” onlangs naar BNP Paribas nadat deze onderneming Fortis Investments kocht, maar we denken niet dat dit het fonds of Stout zal beïnvloeden.

Filip Weintraub and Torkell Eide
SKAGEN Global

Veteraanbelegger Filip Weintraub en zijn collega’s van het in Noorwegen gevestigde Skagen behoren tot de beste wereldwijde beleggers die wij zijn tegengekomen (Omid Gholamifar heeft besloten om het team per 11 februari te verlaten, maar we denken niet dat onze overall aanbeveling van dit fonds zal veranderen.). Weintraub is een contraire belegger, en daarom niet bang om tegen de consensus in te gaan. Het is dan ook zijn doel om eerder dan andere beleggers ondergewaardeerde en weinig geliefde aandelen te vinden. Dat betekent niet dat hij een zogenaamde deep-value strategie aanhoudt. Het team wil bedrijven met sterke bedrijfsmodellen die veel cashflow genereren. Het team houdt posities voor de lange termijn aan, wat voor beleggers de prettige bijkomstigheid heeft dat het transactiekosten laag houdt. Het fonds valt binnen de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Gemengd, maar het fonds heeft een duidelijk ander karakter dan andere fondsen in de categorie. Het is bijvoorbeeld voornamelijk een largecap-fonds, maar de beheerders willen nog weleens de kapitalisatieladder afdalen wanneer ze daar kansen zien. Het meest in het oog springt echter de positie van opkomende landen in het fonds, ongeveer een kwart van de portefeuille in recente jaren. In totaal bestaat ongeveer de helft van de portefeuille uit off-benchmark ideeën, een teken van bij uitstek actief beheer.

Het fonds excelleerde in 2009 met een rendement van 48,9%, waarmee het 18,5% hoger uitviel dan de MSCI AC World benchmark. Het plaatste zich ook in de top vijf procent van de Morningstar categorie. De blootstelling naar opkomende landen en kleinere aandelen hielpen zeker, maar ook goede aandelenselectie in de sectoren energie en industrials droegen bij. De stijl van het team impliceert wel een hoog risico –dit zagen we in 2008, toen het fonds met een verlies van 44,4% in het laagste kwartiel van de categorie viel. Maar over de lange termijn heeft het team het hogere risico uitstekend weten om te zetten in hoge rendementen. 2008 daargelaten hebben de beheerders het fonds in alle kalenderjaren van het afgelopen decennium in de bovenste vijf procent van de categorie weten te laten belanden, een buitengewone prestatie. Over de afgelopen 5- en 10 jaar valt het fonds in het hoogste percentiel van de categorie, met een jaarlijks rendement van gemiddeld 9,1% (5 jaar) en 8,2% (10 jaar). Ter contrast: het gemiddelde fonds in de categorie liet over deze perioden een jaarlijks verlies zien van resp. 3,7% en 0,2%.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Christopher J. Traulsen, CFA  Christopher J. Traulsen, CFA, is a senior analyst with Morningstar.com. He would like to hear from you, but cannot give financial advice.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten