Prijzenregen bij Morningstar: Awards

Vlak voordat het voorjaar begint, deelt Morningstar graag prijzen uit aan de best presterende beleggingsfondsen.

Freddy van Mulligen 16 februari, 2010 | 15:21
Facebook Twitter LinkedIn

Eens per jaar willen we die fondsen die goede prestaties hebben behaald voor beleggers vergeleken met andere fondsen extra aandacht geven door het uitreiken van awards. Morningstar is een internationale onderneming en in verschillende markten zijn verschillende beleggingsproducten verkrijgbaar. Daarom reiken wij in afzonderlijke landen verschillende awards uit en kunnen de afzonderlijke landen verschillende winnaars hebben.

In Nederland reikt Morningstar zijn awards al enige jaren uit in samenwerking met het Financieele Dagblad. In 2010 zal dat op 9 maart gebeuren. Over de genomineerden heeft u al kunnen lezen, onder andere hier.

In diverse categorieën reiken we prijzen uit. De berekeningen zijn gebaseerd op rendement over 1, 3 en 5 jaar en over Morningstar Risico over 3 en 5 jaar. Fondsen die in de berekeningen goed scoren hebben een goed 2009 achter de rug, maar hebben ook lange termijn goede prestaties laten zien zonder dat er sprake was van buitensporige risico’s. Na negen maart kunt u meer lezen over de winnaars op onze website en voor veel genomineerden zijn er al kwalitatieve ratings.

Hoewel de berekeningen nauwkeurig worden uitgevoerd en gecontroleerd is een goede kwantitatieve score niet voldoende voor een award. Onze analisten doen verdere research op de fondsen: heel kleine fondsen worden uitgesloten, net als fondsen waarvan zeer recentelijk de manager is gewisseld. Onze analisten kunnen fondsen altijd uitsluiten als ze bijvoorbeeld bij het toekennen van de Qualitatieve ratings niet overtuigd zijn geraakt van de kwaliteit van het fonds. Een andere belangrijke vereiste is dat de fondsen verkrijgbaar zijn voor particuliere beleggers waardoor alle institutionele fondsen en fondsvarianten zijn uitgesloten.

Eens per jaar willen we goede fondsen extra in het zonnetje zetten. Helaas winnen niet alle goede fondsen een award. Eveneens kunnen we niet garanderen dat alle award winnaars in de toekomst tot de allerbest presterende fondsen zullen behoren. Ook Sven Kramer kan niet garanderen dat hij nu hij een medaille op zak heeft, over vier jaar weer dezelfde medaille zal weten te winnen. Wel hebben alle winnaars goede prestaties laten zien en hebben ze een goede kwaliteit en daarom hebben we hoge verwachtingen van ze.

In Nederland reiken we de FD Morningstar Awards uit. In andere landen hebben we andere programma’s, en Europees is er de Qualitatieve Award voor de manager van het jaar. Dat is een prijs voor managers en niet voor de fondsen zelf. Er zijn nominaties voor Europees beleggende en Wereldwijd beleggende fondsen.

Niets is leuker dan het uitdelen van prijzen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten