Profiteren van de PIIGS-crisis

Beleggers zijn al jaren geïnteresseerd in de BRIC-landen, de vier grootste en veelbelovende opkomende markten. Maar hoe zit het met de PIIGS-landen?

Freddy van Mulligen 02 maart, 2010 | 10:24
Facebook Twitter LinkedIn

Vorige week verscheen op Morningstar.nl een column over de toekomst van de euro. Inmiddels lijkt het erop alsof de sterkere broeders Griekenland uit de puree willen helpen mocht de aanval op de eurozone die door hedge fondsen is ingezet nog ernstiger worden. Wij willen deze week verder ingaan op hoe de PIIGS-crisis van invloed is op beleggers. PIGS staat overigens voor Portugal, Italië, Griekenland en Spanje. Als we Ierland aan deze Zuid-Europese landen toevoegen krijgen we PIIGS.

1. De verzwakking van de euro is niet slecht voor aandelenbeleggers. Een zwakkere euro betekent dat de concurrentiepositie van de landen in de eurozone sterker wordt (transactie effect). Belangrijker is nog dat een verzwakking van de euro een versterking van de dollar (en andere valuta) betekent en dat de wereldwijd beleggende eurobelegger zijn beleggingen buiten de eurozone meer waar ziet worden (translatie effect). Een verzwakking van de euro is niet slecht, maar let op een brede crisis kan wel ernstige economische gevolgen hebben. Als PIGS-landen daadwerkelijk hun verplichtingen niet kunnen nakomen, zal het leed groot zijn.

2. Een stijgende rente is slecht voor beleggers in aandelen en obligaties. De verzwakking van de euro gaat gepaard met het oplopen van de renteopslag van de PIIGS-landen ten opzichte van Duitsland en maar kan tevens voor alle landen in de eurozone tot gevolg hebben dat de rente stijgt. Dat is slecht voor beleggers. Obligatiebeleggers worden direct getroffen doordat een rentestijging hetzelfde is als het minder waard worden van obligaties. Bij aandelenbeleggers werkt een hogere rente indirect door omdat bedrijven duurder lenen en bovendien waarderingsmodellen van analisten zullen aangeven dat bedrijven minder waard worden.

3. Een hoger geworden rente is gunstig voor nieuwe obligatiebeleggingen en ongunstig voor aandelenbeleggers. Voor aandelenbeleggers geldt dezelfde redenering als bij 2. Bedrijven lenen duur en waarderingsmodellen voor aandelen geven bij de hoge rente een lage uitkomst. Voor obligatiebeleggers die nieuw geld in obligaties steken, betekent een gestegen rente dat het aanvangsrendement hoger is. Als de rente niet verder stijgt – bijvoorbeeld als de rust terugkeert – of als ze tot einde looptijd worden vastgehouden, zullen ze hiervan profiteren.

4. Zoek de PIIGS-landen nog niet op als belegger. Voor de obligatiebelegger geldt dat de PIIGS-crisis zich nog verder kan verdiepen. Het is te vroeg en of te risicovol om nu alle (!) kaarten te zetten op herstel van PIGS-staatsobligaties. Voor aandelenbeleggers geldt in grote lijnen hetzelfde. Naast dat dit vooral een zaak is van individuele vooruitzichten voor de ondernemingen waarin wordt belegd, geldt dat bij een verzwakking van de euro beleggingen in Azië en de VS vooral in waarde stijgen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten