Kijkend naar de crisis in 2008, kunnen beleggers zichzelf de vraag stellen of zij niet te sterk geconcentreerd waren op hun aandelenportefeuille en te weinig aandacht hebben gegeven aan diversificatie. Het is natuurlijk zo dat alle beleggingsklassen in de tweede helft van ’08 naar beneden gingen, maar overheidsobligaties kenden dankzij deze “vlucht naar veiligheid” een ware heropstanding.
Hopelijk is de €6,3 miljard die we in 2009 naar obligatie-ETFs zagen stromen niet het gevolg van die goede resultaten. Rekening houdend met onze kennis over beleggingsgedrag is het niet ondenkbaar dat een groot gedeelte van die €6,3 miljard wel het gevolg zijn van de risicovrees die gepaard ging met het beleggen in aandelen. Tijdens ’09 kwamen verschillende ETF aanbieders ook met nieuwe producten om de groeiende honger van beleggers naar obligatiefondsen te stillen.
Steeds vaker lezen we over de risico’s die gepaard gaan met het beleggen in obligatiefondsen en obligatie-ETFs. Sommige marktpartijen verwachten dat dit zal leiden tot een uitstroom van kapitaal uit obligatie-ETFs en een instroom voor andere beleggingsvormen met een hoger potentieel rendement. Volgens ons zijn beleggers beter af wanneer zij hun beleggingen in obligatiefondsen beschouwen als een beslissing met betrekking tot hun lange-termijnverdeling van hun portefeuille, dan wanneer zij proberen de markt te timen.