FD Morningstar Awards 2010 uitgereikt

Op een druk bezochte avond zijn in Hotel Krasnapolsky te Amsterdam voor de zesde maal de FD Morningstar Awards uitgereikt. Dertien prijzen gingen naar goed presterende beleggingsfondsen. Daarnaast kregen ook vijf fondsgroepen een prijs vanwege hun consistent goede productaanbod.

Freddy van Mulligen 10 maart, 2010 | 9:03
Facebook Twitter LinkedIn

In een paneldiscussie met vertegenwoordigers van de belangrijkste fondsdistributeurs: Pim Mol, directeur Private Banking Rabobank, Michel van Elk, CEO ING Investment Management en John Smeets, ABN Amro, directeur producten particulieren, stond de vraag centraal welke fondsen voor de Nederlandse belegger aantrekkelijk zijn. Een verslag van dit gesprek vindt u op Fondsnieuws. De fondsen die in de prijzen vielen hebben allen goede en positieve resultaten laten zien in 2009.

Morningstar heeft in diverse landen een lange geschiedenis met het toekennen van awards aan fondsen en hun beheerders die over langere termijn goede prestaties hebben bereikt voor beleggers. In Nederland reiken Het Financieele Dagblad en Morningstar gezamenlijk voor de zesde maal deze prijzen uit. De winnaars in de diverse categorieën staan hieronder vermeld. Alle fondsen hebben positieve rendementen laten zien over 2009. In dit jaar kreeg het beursherstel vorm na een voor veel beleggingsfondsen dramatisch verlopen 2008. De winnaars hebben daarbij duidelijk beter gepresteerd dan hun concurrenten en meestal een lager risico laten zien.

We gaan bij het toekennen van de prijzen verder dan simpelweg de prestaties over 2009. Voor de FD Morningstar Awards moeten fondsen tenminste vijf jaar bestaan en consistent goede prestaties laten zien. Voor het toekennen van de awards aan de fondsen hebben we een systeem ontworpen dat rekening houdt met de rendementen over het laatste kalenderjaar, de laatste drie en de laatste vijf jaar. Fondsen worden beoordeeld met behulp van hun procentuele ranking van de rendementen in hun Morningstar categorieën met een gewicht van 48% voor de eenjaarsperiode, 18% voor de driejaarsperiode en 18% voor de vijfjaarsperiode. In totaal zijn rendementen dus goed voor 80% van de totale score.

Correctie voor Risico
De resterende 16% van de score die we berekenen komt voor rekening van risico. Om te corrigeren voor risico gebruiken we de procentuele rankings (percentielen) van het Morningstar Risico binnen de Morningstar Categorie. In lijn met onze benadering van de lange termijn, is 8% van de totale score gebaseerd op de driejaars Morningstar Risico ranking en 8% op de vijfjaars Morningstar Risico Ranking. We gebruiken Morningstar Risico vanwege zijn eigenschap dat het de voorkeuren van beleggers goed in kaart brengt omdat het rekening houdt met neerwaarts risico. Als laatste controle moet een fonds om een award te krijgen in de laatste vijf jaar in ten minste drie jaren een bovengemiddeld rendement hebben laten zien in zijn categorie.

Award Winnaar Morningstar Rating Kwalitatieve Rating
Aandelen Nederland Delta Deelnemingen Fonds 5 Superior
Aandelen Europa Large Cap Threadneedle Pan European Fund 5  
Aandelen VS Large Cap Robeco US Premium Equities 5 Superior
Aandelen Azië AEGON Equity Asia 5  
Aandelen Sector Pictet Funds (LUX) Digital Communications 5  
Aandelen Emerging Markets Aberdeen Global Emerging Markets Fund 5 Superior
Aandelen Wereldwijd ING Global Opportunities 5 Superior
Mixfondsen Fortis L Safe Growth W4 5  
Obligaties Euro Overheid Petercam Bonds EUR 4 Elite
Obligaties Euro High Yield UBS (Lux) BF Euro High Yield 3  
Obligaties Wereldwijd Kempen Global Bond Fund 5 Superior
Obligaties Bedrijven Eur AXA WF Euro Credit Plus 4 Superior
Obligaties Euro Gediversifieerd Carmignac Sécurité 5  
Beste Grote Fondshuis Aandelenfondsen Threadneedle Investments    
Beste Grote Fondshuis Obligatiefondsen AXA Investment Managers    
Beste Kleine Fondshuis Aandelenfondsen iShares    
Beste Kleine Fondshuis Obligatiefondsen Vanguard    
Beste Fondshuis Alle Assetcategorieën Threadneedle Investments    

   

Geen enkel kwantitatief systeem houdt rekening met alles wat van belang is. Daarom heeft Morningstar een team van analisten in Europa, om beleggingsfondsen van een kwalitatieve rating te voorzien. Ook bij de awards voeren we een kwalitatieve controle uit. Als het fundamentele risico in een fonds bijvoorbeeld te hoog is, de kwalitatieve beoordeling te laag, als de manager net is opgestapt, of als er een andere reden is waardoor we verwachten dat de prestaties niet houdbaar zijn, zullen we besluiten om een fonds te passeren voor een award.

Fondshuis Awards
De Fondshuis Awards volgen in grote lijnen het zelfde principe als de overige awards. Wel leggen we nog meer nadruk op de prestaties over langere termijn als we kijken naar de organisaties achter de beleggingsfondsen. We baseren deze awards op de gemiddelde vijfjaars Morningstar Rating van het aanbod dat verkrijgbaar is in Nederland.

De Morningstar Rating gebruikt Morningstar Risico om te corrigeren voor risico en laat zien hoe goed een fonds heeft gepresteerd in zijn Morningstar Categorie. In een categorie geven we fondsen met de 10% hoogste voor risico gecorrigeerde performance 5 sterren, de volgende 22,5% 4 sterren, de middelste 35% 3 sterren, de daaropvolgende 22,5% 2 sterren en de laagste 10% krijgt 1 ster. Ook hier geldt een kwalitatieve controle. Fondshuizen waarbij bijvoorbeeld een team van beheerders is vertrokken of waarbij bij voorbaat al te zien is dat het zeer moeilijk is om de goede prestaties vol te houden om een duidelijk aanwijsbare reden, kunnen door onze analisten verwijderd worden in de rangschikking. Er zijn vijf Fondshuis Awards. Twee voor aanbieders van aandelenfondsen en twee voor obligatiefondsen en een voor de beste aanbieder op beide gebieden. 

We maken onderscheid tussen grote en kleine aanbieders. Bij aandelen respectievelijk obligaties hebben kleine aanbieders minstens 5 en 3 en maximaal 20 en 15 fondsen. Voor aanbieders van beide typen fondsen geldt een minimum aantal van 5 aandelenfondsen en 5 obligatiefondsen. 

Aandacht voor goede fondsen

De bijlage bij Het Financieele Dagblad, die op 10 maart bij de abonnees op de malt viel, staat geheel in het teken van de FD Morningstar Awards en bevat onder andere een profiel van alle winnaars. De prijsuitreiking en de bijkomende activiteiten creëren aandacht voor beleggingsfondsen in het algemeen en in het bijzonder willen we fondsen in de schijnwerpers zetten die consistent goede prestaties hebben laten zien over een langere termijn om zo beleggers een dienst te bewijzen. Ook op de website www.morningstar.nl zullen profielen van de winnaars verschijnen.

Lees het Nieuwsbericht hier.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings