Wekelijks ETF nieuws

Vanguard, HSBC & ETF Securities lanceren nieuwe producten. Griekse aandelen presteren het sterkst.

Morningstar ETF Analysts 11 maart, 2010 | 10:40
Facebook Twitter LinkedIn

Welkom bij de eerste editie van het wekelijkse ETF nieuws op ons net gelanceerde ETF Center. Elke week zullen we u een overzicht geven van de nieuwste ETFs en van het belangrijkste Europese ETF nieuws. Daarnaast komen de best en slechtst presterende ETFs van de afgelopen week aan bod.

Vanguard gaat ETFs in het Verenigd Koninkrijk lanceren
Vanguard, een van de grootste Amerikaanse vermogensbeheerders, heeft onlangs aangekondigd om later dit jaar de Britse ETF-markt te betreden. Het bedrijf staat bekend om zijn lage kosten; de Amerikaanse ETFs hebben meestal de laagste beheersvergoeding in hun respectievelijke categorieën en een minimale tracking error. Vanguard is in staat om de tracking error van zijn ETFs te verminderen door ze te gebruiken als een aparte aandeelklasse van zijn grotere beleggingsfondsen. De onderneming zal deze strategie waarschijnlijk ook in het Verenigd Koninkrijk gebruiken. Volgens Tom Rampulla, de directeur van Vanguard UK, zal de onderneming een handjevol ETFs bij de lancering introduceren en nadien het aanbod uitbreiden.

HSBC onthult plannen voor twee nieuwe ETFs voor opkomende markten
Op 23 februari kondigde HSBC plannen aan voor de lancering van een duo nieuwe ETFs die inspelen op opkomende markten. De onderneming hoopt voor het einde van april een ETF te lanceren die op China gericht is en één die de BRIC-economieën volgt (en waarschijnlijk de S&P BRIC Index zal volgen).

ETF Securities gaat nieuwe, op de euro gebaseerde valuta-ETC’s op Xetra lanceren
De Deutsche Börse zal de komende weken tien nieuwe valuta-ETCs registreren. De nieuwe europroducten zullen het bestaande aanbod op de London Stock Exchange (LSE) aanvullen.

Nieuwe lijsten
Amundi heeft onlangs voor spektakel gezorgd op de Deutsche Börse, door 17 ETFs te registreren. De meeste zijn aandeelfondsen, die landelijke en regionale indexen van MSCI volgen. Er zijn ook korte en leveraged producten die de DAX 30 en de STOXX Euro 50 indexen volgen. De onderneming begon ook met een ETF voor de geldmarkt die de EuroMTS Eonia Index volgt.

Db x-trackers heeft op 1 maart een nieuwe obligatie-ETF op Xetra geïntroduceerd. Het fonds volgt de prestatie van een iBoxx index die bestaat uit 100 door de euro gedenomineerde bedrijfsobligaties en kent een totale onkostenratio van 0,20%.

De Xtra beurs heeft nu negen nieuwe ‘exchange traded commodities’ (ETCs) voor beleggers beschikbaar. De fondsen, uitgegeven door Barclays Bank, zullen de prestatie volgen van indexen die zich met agrarische producten, industriële metalen, edelmetalen en energie bezighouden. Ze rekenen elk een onkostenratio van 0,75%.

De beste en slechtste presteerders voor de week van 1 tot 5 maart
Het is niet verrassend om een ETF die de Griekse aandeelmarkten volgt bovenaan de lijst van beste presterende ETFs deze week te zien, aangezien het land met succes € 5 miljard aan nieuwe obligaties verkocht, waardoor Griekenland het op zijn minst tot april zal uithouden. Hoewel dit nieuws positief was, moest de Griekse overheid een grote risicopremie betalen om de deal rond te krijgen en het is erg waarschijnlijk dat de Griekse markt kwetsbaar zal blijven de komende tijd. ETFs voor Basic Resources, die een groot deel van de mijnbedrijven volgen, gingen hoger toen het nieuws bekend geraakte dat de aardbeving in Chili de koperaanvoer dreigde te verstoren. Verdere toppresteerders waren de autofabrikanten en onderdelenleveranciers. Er was geen groot nieuws om deze prestatie te verklaren, dus we vermoeden dat beleggers naar waarde zochten in deze neergeslagen sector.

Beste prestaties ETFs

De slechtst presterende ETFs waren allemaal fondsen voor consumentengoederen die ofwel de agrarische markt of de gasmarkt volgden. Beleggers in deze producten wijten de slechte resultaten aan het goede weer in Noord en Zuid Amerika. Er lijken goede oogsten op het Zuidelijk halfrond te komen en de vraag naar gas voor Amerikaanse huizen daalde toen de temperatuur omhoog kroop.

Slechtste prestaties ETFs

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar ETF Analysts  research hundreds of ETFs available to European investors. The Morningstar Rating for ETFs is based on a risk-adjusted performance measure.

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings