Active Share en ETF

Tot supportersrellen is het net niet gekomen, maar in de afgelopen week waren er zowel voorstanders van indexbeleggen als rivaliserende actieve beleggers in ons land om hun congressen te houden. Gelukkig waren de congressen gescheiden, alhoewel sommige bezoekers bij beide clubs kwamen kijken.

Freddy van Mulligen 19 april, 2010 | 11:07
Facebook Twitter LinkedIn

Bij het uitverkochte Inside ETF’s Europe congres ben ik niet geweest. Maar naar wat ik heb begrepen, zijn daar de grote voordelen van het beleggen in beursverhandelbare indexaandelen nog eens onderstreept door diverse sprekers en presentaties van onderzoeken. En ETF’s staan in de belangstelling. Onze eigen Autoriteit Financiële Markten die zich doorgaans toch niet in detail met beleggingsvoorstellen bemoeit, heeft laten weten dat ETF’s eerder regel dan uitzondering zouden moeten zijn voor beleggers. De instroom in ETF’s en indexfondsen die nu al aanzienlijk is, zal de komende jaren naar verwachting verder toenemen, ook in Nederland en zeker als adviseurs zich niet meer door fondsen mogen laten betalen.

ETF’s hebben voordelen. Ze zijn goedkoper en daardoor presteren ze doorgaans behoorlijk goed vergeleken met actieve fondsen die gemiddeld de index ook niet verslaan. Daarbij zijn ze simpel en daardoor overzichtelijk. Natuurlijk zijn er ook wat vragen bij ETF’s: hoe zit het bij synthetische ETF’s die werken met derivaten met het tegenpatijrisico? Hoe zit het met de terugvordering van buitenlandse dividendbelasting? Doen ETF’s wel fatsoenlijk mee op aandeelhoudersvergaderingen? Zijn er geen ETF’s die toch de index niet volgen maar actief beleggen?

Op donderdag was het de beurt aan professor Antti Petajisto om op uitnodiging van Fidelity aan een goedgevulde slotzaal in een zonovergoten Zeist uit te leggen dat actief beleggen wel kan bestaan en zelfs wat kan opleveren. In een paper heeft Petajisto samen met Martijn Cremers enige jaren geleden (officieel gepubliceerd in 2009) baanbrekend werk verzet om actieve beleggers in kaart te brengen en hun resultaten te meten.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid