De meest populaire index van de Eurozone

De Euro Stoxx 50 Index wordt door enkele van de meest populaire ETFs in Europa gevolgd.

Morningstar ETF Analysts 27 april, 2010 | 8:44
Facebook Twitter LinkedIn

De Euro Stoxx 50 Index wordt door enkele van de meest populaire ETFs in Europa, op basis van zowel activa onder beheer (ruim €20 miljard) als gemiddeld dagelijks volume, gevolgd. Die populariteit heeft gezorgd voor lagere beheerskosten en een verbeterede liquiditeit. De Euro Stoxx 50 Index is een eenvoudige manier om te beleggen in 50 van de grootste bedrijven in de Eurozone, gespreid over een aantal industrieën en landen.

Samenstelling van de index
Alle aandelen van ondernemingen in de Eurozone worden binnen de 19 Euro Stoxx Supersector Indices gerangschikt op basis van hun marktkapitalisatie (rekening houden met het percentage aandelen dat vrij verhandelbaar is op de beurs, de free-float). De 40 grootste ondernemingen maken automatisch deel uit van de index, terwijl de tien overige geselecteerd worden uit de ondernemingen die als 41ste tot 60ste gerangschikt worden. Daarbij gaat de voorkeur uit naar ondernemingen die reeds in de index zitten om de turnover (omloopsnelheid) van de index te beperken. Elk jaar wordt de samenstelling van de index herbekeken, maar elementen zoals een faillissement of overname kunnen ervoor zorgen dat de samenstelling sneller wijzigt. 

Brede diversificatie in een strak jasje
De gemiddelde onderneming in de Euro Stoxx 50 Index heeft een marktkapitalisatie die boven de €30 miljard ligt. Op die manier omvat de index bijna 60% van de marktkapitalisatie van de Euro Stoxx Total Market Index, welke 95% van de kapitalisatie in de Eurozone omvat. Daarmee zorgt de Euro Stoxx 50 Index voor een waardige belegging als kernpositie in het aandelengedeelte van uw portefeuille.

De Eurozone strekt zich uit van Portugal to Finland en heeft meer inwoners dan de Verenigde Staten. Daarmee biedt de index een enorme diversiteit in een strak jasje. Bovendien zorgt de methodologie achter de index ervoor dat geen enkele onderneming meer dan 10% van de totale index inneemt, wat ervoor zorgt dat ook het concentratierisico beperkt blijft. Op die moment werd deze beperking nog niet bereikt door de twee grootste aandelen in de index (Total en Banco Santander). Beide hebben ongeveer 6% van de totale marktkapitalisatie van de index.

Hoewel geen enkele onderneming een uitdrukkelijke invloed kan uitoefenen op de index, heeft de Euro Stoxx 50 wel een grote concentratie op het niveau van de verschillende industrieën. Zelfs na de scherpe verliezen als gevolg van de crisis in 2008, blijft de financiële dienstensector (samengesteld uit banken en verzekeringsmaatschappijen) met 30% de belangrijkste industrie in de Euro Stoxx 50. Het is belangrijk om met deze concentratie rekening te houden wanneer u overweegt de index op te nemen in uw portefeuille.

 

Bron: Morningstar Direct

De vier grote economieën uit de Eurozone (Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje) domineren de Euro Stoxx 50 index en beslagen ongeveer 90% van de totale marktkapitalisatie van de index.

 

Bron: Morningstar Direct

De waardering van de Euro Stoxx 50 Index
De aandelenanalisten van Morningstar beoordelen nagenoeg alle ondernemingen die in de Euro Stoxx 50 Index vervat zitten. Wanneer we hun fair value schattingen samenbrengen komen we tot een schatting van de fundamentele waarde van de index. Op basis van die schattingen, heeft de index op dit moment een prijs-tot-fair value van 0,95. Dit wil zeggen dat beleggers een kleine korting krijgen ten opzichte van de intrinsieke waarde van de index. De top 10 beleggingen in de index zijn:

 

Bron: Morningstar Direct

Beleggen met behulp van ETFs
Nagenoeg elke aanbieder van ETFs heeft een fonds dat de Euro Stoxx 50 Index volgt. Hoewel ze stuk voor stuk op elkaar gelijken, zijn er toch verschillen.

 

 Bron: Morningstar Direct

Voor beleggers die in de eerste plaats op zoek zijn naar liquiditeit biedt de Lyxor Euro Stoxx 50 niet alleen de grootste ETF in Europa, maar staat deze ETF ook bovenaan de lijstjes wanneer gekeken wordt naar het handelsvolume. Daarmee biedt deze ETF beleggers de mogelijkheid om eenvoudig in en uit te stappen met een minimale impact op de prijs en een beperkte bied-laat spread. Kijken we naar de kosten, dan bieden de db x-trackers een goede optie voor vele beleggers aangezien deze ETFs niet enkel noteren tegen de laagste totale kostenratio’s, maar ook beschikbaar zijn op verschillende aandelenmarkten in verschillende munten. Beleggers die de voorkeur geven aan fysieke ETFs (in plaats van swap-based ETFs waarbij tegenpartijrisico een belangrijk element is), kunnen kiezen voor de variant van iShares die ook beschikbaar is op verschillende markten in verschillende munten, maar zullen hiervoor een hogere TER betalen. iShares biedt als een van de weinigen een variant die de dividenden uitkeert in plaats van ze opnieuw te beleggen. Als belegger is het belangrijk te kijken naar uw eigen belastingssituatie wanneer u kiest voor het uitkeren of herbeleggen van dividenden.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar ETF Analysts  research hundreds of ETFs available to European investors. The Morningstar Rating for ETFs is based on a risk-adjusted performance measure.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten