De aswolk die de afgelopen periode boven Europa hing, heeft de aandelenkoersen van luchtvaart- en reisorganisaties sterk onder druk gezet. Hetzelfde geldt voor de ETFs die deze sector volgen. Op 31 maart had de Stoxx 600 Travel & Leisure Index voor 21% aandelen van luchtvaartondernemingen in portefeuille, met de grootste positie van 8% voor Ryanair. Tussen 14 en 19 april zakte de prijs voor een aandeel van Ryanair met 7,2%.
Op 19 april schatte TUI Travel, een reisorganisatie die ook deel uitmaakt van dezelfde Stoxx Index, de impact in van de aswolk op haar balans. Het bedrijf meldde dat “de geschatte cumulatieve kost voor de groep, tot 18 april 2010, ongeveer £20 miljoen bedraagt. De geschatte dagelijkse kost ligt tussen de £5 en £6 miljoen”. De aandelen van TUI verloren ongeveer 3,7% van hun waarde tussen 14 en 19 april. Over dezelfde tijdsperiode viel de iShares Stoxx Europe 600 Travel & Leisure ETF met 1,9% terug op de Xetra beurs.
Het beperkte effect dat dit verstorende evenement heeft op de reissector is een goed voorbeeld van hoe een sector ETF kan bijdragen tot de spreiding in een portefeuille. Tezelfdertijd toont dit ook aan hoe een erg nauwe ETF zoals deze die de reissector volgt, heel verschillend kan reageren dan wat we in eerste instantie zouden verwachten. De index bestaat uit 22 aandelen uit de luchtvaart- en reissector, daarbij komen zowel reisorganisatoren, catering als luchtvaartmaatschappijen aan bod. Door hun relatief beperkte marktkapitalisaties, maken luchtvaartmaatschappijen slechts een beperkt deel (ongeveer 21%) uit van de totale index. Daardoor bleef het effect op de ETFs die deze index volgden, eerder beperkt.