Tijdshorizon
In een tijd waarin de tijdshorizon van veel beleggers neigt naar de ‘ergens voor de lunch’-categorie, is de uitbarsting in IJsland een mooie aanleiding om ons gevoel voor tijd en geschiedenis te meten. De Amsterdamse Beurs – over het algemeen gezien als de eerste ter wereld – werd opgericht door de Nederlandse Oost-Indische Compagnie in 1602 – tien jaar voor de Eyjafjallajökul’s tweede meest recente uitbarsting.
Dus hoe helpt dit bij het denken over een beleggingshorizon? In een wereld van nieuwsitems van 10 seconden en alom vertegenwoordigde toegang tot het internet, is het steeds moeilijk geworden om tijd in het juiste perspectief te plaatsen. We hebben lange tijd een beleggingsdiscipline voor het kopen, vasthouden en herbalanceren gehad, die gericht was op de lange termijn. Maar de lange termijn kan bij aandelen soms een aantal decennia of meer inhouden. Na de crash 1973 tot 1974, had de FTSE 30 (een voorganger van de FTSE 100) alle inflatieaangepaste verliezen pas terugverdiend in mei 1987.In de VS duurde het tot augustus 1993 voordat de aandelenmarkt hetzelfde (inflatieaangepaste) niveau van januari 1973 had bereikt, dat duurde twee decennia! Na de crash in 1929 en de Depressie, herstelden aandeelmarkten zich pas medio jaren ’50.
Deze gebeurtenissen zijn zeldzaam en we neigen van nature naar het relativeren van de kans op het verwoesten van onze portefeuille op het verkeerde moment. Maar een grote beurscrash kan altijd plaatsvinden, net als aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Heroverweeg je vermogenverspreiding en neem een veiligere, meer vastrentende portefeuille, naarmate je tijdshorizon naar pensioen en toekomstige uitgaven korter wordt. Het is altijd verleidelijk om een extra aandeelrisico te nemen en naar grotere winsten te streven, maar onthoud steeds hoe lang de tijdshorizon van de aarde en de financiële markten is. Bedenkt of je het nog een decennium of twee kunt volhouden.
Hubris
Overmatig zelfvertrouwen is een van de meest voorkomende beleggersfouten. Dit gedrag kan op talloze manieren voorkomen: in financiële voorspellingen, blinde afhankelijkheid van financiële modellen en vele anderen. Als de geschiedenis en een enorme wolk van vulkanische as beleggers iets kan leren, is het om altijd het onverwachte te verwachten. Teveel zelfvertrouwen kan beleggers ertoe verleiden om bewijs, dat hun beleggingsthesis zou kunnen beschadigen, te negeren. Bovendien leidt het er vaak toe dat ze liever het bewijs volgen dat hun eigen mening bevestigt. Dat kan je blind maken voor de mogelijke “fat tail” of “Zwarte zwaan” gebeurtenissen die serieuze beleggingsgevolgen kunnen hebben – of die het luchtverkeer in Europa voor vele dagen plat kunnen leggen.