Hedge Fund ETFs

Wilt u beleggen in hedge fondsen?

Ben Johnson 07 mei, 2010 | 9:43
Facebook Twitter LinkedIn

Eén van de grootste voordelen van de opkomst van ETFs is dat ze kleinere beleggers toegang hebben gegeven tot een brede hoeveelheid van activaklassen en strategieën die voordien nagenoeg hermetisch afgesloten waren. Hoewel consumentengoederen, valuta, opties en hedgefondsstrategieën niet voor iedereen zijn weggelegd, denken we dat ETFs die deze categorieën volgen goede variatie kunnen brengen binnen de portefeuilles van diegenen die bereid zijn om de tijd te nemen om ze goed door te nemen.

Hier zullen we nader kijken naar de db X-Trackers Hedge Fund Index ETF. Momenteel is dit maar één van de twee ETFs in Europa die beleggers directe toegang tot hedgefondsstrategieën bieden – de ander is de recent gelanceerde Marshall Wace Tops Global Alpha ETF. Maar er zijn andere in ontwikkeling (met name Qbasis's Futures Fund ETF – die later dit jaar uitkomt) en we denken dat het belangrijk is dat beleggers begrijpen hoe deze fondsen werken en de rol die ze kunnen spelen, voordat ze inspringen.

db X-Trackers Hedge Fund Index ETF: Wat is het?

Wel - Een manier om toegang te krijgen tot een mandje vol hedgefondsen
De db X-Trackers Hedge Fund Index ETF gebruikt synthetische replicatietechnieken (het is een op ruil gebaseerd fonds) om de gebruikers blootstelling aan de prestatie van de db Hedge Fund Index te geven. De index zelf bestaat uit vijf verschillende indexen die elk gewone hedgefondsstrategieën volgen: gedekte aandelen, marktneutrale, door gebeurtenissen gedreven, systematische macro en krediet & converteerbaar. De brede index weegt deze vijf subindexen volgens de verspreidingen op industrieniveau, gebaseerd op data van Hedge Fund Research Inc, en herbalanceert per kwartaal (zie de onderstaande tabel voor de recente verspreidingen). Op een subindex niveau heeft elke categorie een minimum van vijf component-hedgefondsen die tot de strategie van die specifieke subindex behoren. De fondsen hebben een gelijk gewicht binnen de subindex en worden ook per kwartaal opnieuw gebalanceerd. De structuur biedt diversificatie over de strategieën en de beheerders, waardoor het fonds minder ontvankelijk voor slechte gokken door een individueel fonds of met een bepaalde brede strategie wordt.

 

Wel - Prijzig
De ETF kent een totale onkosten ratio (TER) van 0,90% per jaar. Dit lijkt in eerste instantie een koopje, maar het is belangrijk om te begrijpen dat de rendementen op de onderliggende index afhankelijk zijn van de bijkomende kosten van de fondsen, wat bij een typisch hedgefonds een jaarlijkse betaling van 2% op de activa onder beheer en een vermindering van 20% van enige positieve prestatie kan inhouden. Dus weerspiegelen de expliciete kosten die iemand die in een ETF belegt (bied/laat spreads, handelscommissies, de TER) betaalt, slechts een klein deel van de ware prijs van de dure onderliggende beleggingsstrategie.

Wel - Een aantrekkelijke manier om te variëren
De aantrekkingskracht van de meest hedgefondsstrategieën is dat ze ongecorreleerde rendementen willen produceren, waardoor ze een goede variatie in een portefeuille kunnen brengen. Wat dit betreft, heeft de db X-Trackers Hedge Fund Index een solide staat van dienst. Volgens data van de Deutsche Bank, kende de index rendementen van 3,29% op jaarbasis, voor een periode van drie jaar tot 11 maart 2010. Dit is een stuk beter dan de prestaties van -5,38%, -4,37% en -7,72% voor respectievelijk de MSCI World, de S&P 500 en de Euro STOXX 50. De index bereikte deze rendementen terwijl het een niveau van volatiliteit kende, vergelijkbaar met overheidsobligaties en dat was een fractie van wat de wereldwijde consumentengoederen en aandeelmarkten hadden ervaren. Voeg daar de lage correlaties bij, met de meest brede aandelen, vastrentende indexen en indexen voor consumentengoederen, en je ziet dat deze index (en dus ook de ETF) een solide manier kan zijn om in een gebalanceerde vermogenverspreiding te variëren.

Wel - Een liquide alternatief voor directe belegging in een hedgefonds
In vergelijking met een directe belegging in een hedgefonds, is een belegging in de db x-trackers Hedge Fund index ETF zeer liquide. Vele hedgefondsbeleggers die probeerden om hun geld uit het eigenlijke fonds te halen vanwege de recente marktmalaise werden afgewezen door de beheerders die het recht hadden om terugbetalingen te annuleren of die van tevoren gespecificeerde sluitingperiodes kenden. Een ETF met dagelijkse liquiditeit is een aantrekkelijk alternatief voor degenen die bang zijn voor hoge in- en uitstapkosten en andere voorwaarden zoals minimale beleggingseisen, terugbetalingrestricties en terugbetalingkosten.

De db x-trackers Hedge Fund Index ETF is niet alleen extreem liquide in vergelijking met een directe hedgefondsbelegging, maar de onderliggende hedgefondscomponenten zijn ook behoorlijk liquide in vergelijking met hun concurrentie. De Deutsche Bank heeft de index ontworpen zodat hedgefondsen met terugbetalingrestricties van de subindexen uitgesloten worden. Meer liquide bestanddelen die in een ETF ingepakt zijn met dagelijkse liquiditeit maken een beleggingsmiddel dat veel van de zorgen over het betreden en verlaten van een hedgefondsbelegging kan wegnemen. Maar zoals met elke belegging is liquiditeit het meest overvloedig wanneer het het minst nodig is en nergens te vinden wanneer je wanhopig naar een uitweg zoekt. Hoewel de liquiditeit van dit fonds zeker een grote verbetering is ten opzichte van sommige directe hedgefondsbeleggingen, betekent dit niet dat het niet kan lijden onder zijn eigen beperkingen. Het kan dat je alleen maar tegen korting kunt verkopen tijdens dagen van paniek op de markt, wanneer weinig marktmakers kapitaal tot hun beschikking hebben.

Wat het niet is:

Niet - Volledig transparant
Hoewel db x-trackers volledige details biedt over hoe de db Hedge Fund Index is samengesteld en nauw samenwerkt met geautoriseerde deelnemers om te verzekeren dat de tracking error  op de secundaire markt geminimaliseerd wordt, zal dit fonds nooit zo transparant zijn als de meeste andere ETFs. Beleggers zullen nooit weten stuk voor stuk weten wat de bestanddelen van de index zijn (je zult echter wel het gewicht van de verschillende sub-indexen en hun fondsen weten). Volledige transparantie is een van de stokpaardjes van de ETF-categorie en zal hier onvermijdelijk tekortschieten.

Niet - Sensationele resultaten
Omdat de index strenge selectiecriteria hanteert voor het kiezen van de fondsen, met name wat betreft de liquiditeit, verwachten we dat deze ETF minder snel sensationeel hoge rendementen brengen. Een paar van de best presterende hedgefondsen zijn vanwege hun uitstekende staat van dienst in staat om eerdergenoemde poorten en liquiditeitsbeperkingen in te stellen, waardoor ze niet in de index toegelaten worden. Gegeven de uitsluiting van enkele van ‘s werelds beste presterende fondsen en de diversificatie-effecten die inherent zijn aan een index die een minimum van 25 verschillende managers volgt (die zelf weer 5 verschillende brede strategieën volgen), is het onwaarschijnlijk dat de x-trackers Hedge Fund Index ETF duizelingwekkende rendementen zal opleveren (velen denken onterecht dat die normaal zijn bij hedgefondsen).

Niet - Voor iedereen
Een belegging in de db x-trackers Hedge Fund Index ETF is zeker niet voor iedereen. Het is positief dat het een makkelijke toegang biedt tot een strategie die zich heeft bewezen als een goede manier om te variëren in een gebalanceerde portefeuille. Minder goed zijn de hoge kosten en de lagere graad van transparantie dan bij andere ETFs. Uiteindelijk denken we dat dit fonds een degelijke rol in een gebalanceerde portefeuille kan spelen, voor beleggers die bereid zijn om de risico’s en de beperkingen te accepteren.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ben Johnson  Ben Johnson is Morningstar’s Director of European ETF Research.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten