Een Griekse zwaluw is nog geen zomer

De AEX maakte gisteren een vreugdesprong van meer dan 7% en de kapitaalmarktrente steeg bij ons 8 basispunten. In Griekenland daalde de kapitaalmarktrente met 69 basispunten. Waarom?

Freddy van Mulligen 11 mei, 2010 | 11:23
Facebook Twitter LinkedIn

In het weekend kwamen de Europese regeringsleiders en het IMF overeen om een noodfonds te vormen ter grootte van 750 miljard euro. Dat is bepaald niet niks. Het idee is dat als het nodig is, er obligaties worden uitgegeven die gegarandeerd zullen worden door de landen uit de eurozone. In die zin is er geen sprake van monetaire financiering en geen direct gevaar voor inflatie, zolang centrale banken de obligaties maar niet opkopen.

Is de crisis nu voorbij? Nee, helaas niet. De vraag blijft of Griekenland de nodige hervormingen en bezuinigingen wil en kan doorvoeren. Ook zullen landen die in te toekomst moeten aankloppen bij het gevormde fonds door financiële markten met een scheef oog worden aangekeken.

Het enorme vangnet staat haaks op wat landen in de eurozone in het verleden zijn overeengekomen in het stabiliteitspact. Om het vertrouwen in de euro te krijgen en te behouden was er in Maastricht afgesproken dat begrotingstekorten niet te ver mochten oplopen. Ook werd er overeengekomen dat landen elkaar niet te hulp zouden schieten. Aan beide afspraken hebben landen in de eurozone zich dus niet kunnen houden, het huidige, zeer welkome, noodplan is dus een illustratie bij het falen van regeringsleiders om zich aan eerder gemaakte afspraken te houden.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid