Zwakkere euro en de flitskrach

Het aangekondigde pakket dat voorzag in een noodfonds voor eurolanden in de problemen, kon op de aandelenmarkten maar voor een korte tijd van euforie zorgen.

Freddy van Mulligen 18 mei, 2010 | 9:44
Facebook Twitter LinkedIn

Inmiddels is er weer een afwachtende houding aangenomen met uitslagen naar boven en beneden. De valutamarkten zijn minder afwachtend en de euro daalde naar een koers van 1,23 dollar per euro, het laagste niveau in vier jaar!

Met het noodfonds dat vorige week werd overeengekomen is niet veel mis, het is het beste dat regeringsleiders op dat moment konden doen. Een grote zak met geld en garanties verzachten wel de omstandigheden, geven even luchten, maar de oorzaken van de crisis blijven overeind staan. Na zorgen over overkreditering van particulieren en ondernemingen, zijn er nu twijfels over de kredietwaardigheid van staten: een nieuw hoofdstuk in de schuldencrisis. Het strenger aanpakken of belasten van banken of andere ondernemingen of topinkomens is een favoriete bezigheid van sommige politici, maar verandert niets aan de kern van de vertrouwensproblematiek.

De vragen stapelen zich op. Haalt de euro het wel? Is de euro wel een stabiele munt? Hebben we niet liever de gulden terug? Is een euro straks een dollar waard? Tot voorheen tamelijk idiote vragen, maar nu helemaal actueel en relevant. Ongeveer 60% van de bevolking maakt zich ernstig zorgen over de euro volgens een internetondervraging. We weten niet of de euro houdbaar is en hoeveel draagvlak er is voor de eenheidsmunt. De echte test is of lidstaten uit het zuiden bereid zijn om te bezuinigen en of noordelijke lidstaten de hand ook in eigen boezem willen steken. Hebben we het er hier echt voor over om als de nood aan de man komt extra te betalen om de Grieken en Portugezen in de Eurozone te houden? Wordt een gezamenlijk wisselkoersbeleid ook gedragen door een afgestemd economisch beleid of een politieke unie? We zullen het nog maar moeten zien. Als de lidstaten over elkaars begroting mogen meepraten, gaan bij de meeste landen al snel de stekels uit. De euro is een munt voor landen die economisch verweven zijn, maar de eurozone is niet homogeen en er zijn de nodige culturele en politieke verschillen.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid