Zelfbenoemde beleggingsexperts

AXA Investment Managers testte in vijf Europese landen de beleggingskennis. Het percentage dat zichzelf ziet als expert is behoorlijk gedaald.

Freddy van Mulligen 25 mei, 2010 | 13:54
Facebook Twitter LinkedIn

In Nederland zijn de willekeurige Nederlanders voor de derde keer ondervraagd. Slechts 17% van de ondervraagden bezit beleggingsfondsen. Dat is niet veel en ten opzichte van vorig jaar stabiel. In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is het fondsbezit onder de bevolking vergelijkbaar. In België bezitten minder mensen beleggingsfondsen. Nederlanders sparen liever dan te beleggen (26%) en 28% heeft gewoonweg geen geld om te beleggen. Als oudedagsvoorziening ziet slechts 36% van de ondervraagden fondsen zitten. Fondseigenaars hebben over het algemeen een vrij hoog inkomen en de mannen zijn oververtegenwoordigd. Van de beleggers ziet 62% zich zelf als expert.

 

Expert

Van de totaal ondervraagden ziet daarentegen 47% zich zelf als financieel expert. Vorig jaar was dat nog 70%. Het financiële zelfvertrouwen van de Nederlander heeft dus een behoorlijke deuk opgelopen en dit is de meest opmerkelijke uitkomst van het onderzoek. Ondanks het voor beleggers voorspoedig verlopen 2009 heeft de financiële crisis er behoorlijk in gehakt. Toch zegt nog steeds drie vierde van de ondervraagden vertrouwen te hebben in fondsmanagers. En 58% zou met een gift van 50 000 euro aan beleggen denken.

Als de kennis van beleggers wordt getest door AXA IM, blijkt de werkelijke kennis van Nederlanders vrij stabiel en niet hoger of lager dan in andere landen. 26% mag zichzelf gevorderde belegger noemen in Nederland. Als we langer teruggaan, blijkt dat de kennis over beleggingen voor 2008 wel hoger was.

Hoewel internet niet meer weg te denken is, zijn gedrukte media en adviseurs nog steeds een belangrijkere informatiebron voor beleggers (beide voor 41% van de ondervraagden). Alleen gesprekken met familie, collega’s en vrienden zijn nog belangrijker, bijna de helft noemt dit als informatiebron. En waar letten Nederlandse beleggers dan op? In de eerste plaats op de reputatie van het fonds. Ondervraagde beleggers uit andere landen letten meer op de veiligheid van de belegging.

 

Duurzaamheid

Tweederde van de Nederlanders ziet het niet zitten om te investeren in kernenergie. Een iets groter percentage wil wel beleggen in alternatieve energie. Vooral vrouwen zijn daar voor te porren. Gevraagd of Nederlander bereid zijn rendement op te offeren voor duurzaamheid, antwoordt slechts 36% met ja.

Wij hebben op Morningstar.nl de laatste maanden veel aandacht besteed aan zogenoemde ETF’s, beursverhandelbare indextrackers. Het blijkt uit het AXA-onderzoek dat slechts 9% weet wat dat zijn. Daar is dus nog een hele wereld te winnen want 87% zegt wel te weten wat aandelenfondsen zijn.

De conclusies? Er zijn niet veel fondsbeleggers in Nederland te vinden, we zijn onzekerder geworden over onze kennis, duurzaamheid is belangrijk maar mag niet te veel kosten en heel traditioneel praten we met adviseurs en met elkaar over beleggingen. De krant is meer belangrijk dan het internet als informatiebron. Werk genoeg voor financiële websites als Morningstar.nl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten