Een ETF op de Spaanse furie

Is de winst van Spanje op het WK goed voor de Spaanse aandelenmarkt. De MSCI Spain en de IBEX 35 index gevolgd.

Morningstar ETF Analysts 21 juli, 2010 | 14:39
Facebook Twitter LinkedIn

Nu de eerste vreugde over het winnen van de wereldbeker voetbal wat is bekoeld, is het de vraag of de euforie de economie van Spanje stimuleert. Historisch gezien zijn er economische voordelen en stijgende aandelenkoersen geweest in landen die het wereldkampioenschap voetbal wonnen, maar dit effect is beperkt. Een analyse van ABN Amro (enigszins ironisch dat juist een Nederlandse bank dit onderzocht) laat zien dat een land over het algemeen enkele tienden van procenten extra economische groei vertoont na de winst in het toernooi. Een deel van dat effect kan zich al hebben voorgedaan tijdens het wereldkampioenschap, omdat consumenten in landen die ver komen geld besteden aan zaken als televisies en memorabilia als shirts van het nationale elftal om van het succes van hun land te kunnen genieten. Wal-Mart verwacht bijvoorbeeld dat zijn omzet in landen die tot de laatst stadia van het toernooi doordringen met twee tot vier procent stijgt. In Nederland zetten supermarkten tientallen miljoenen euro extra om door het WK.

Sinds het begin van deze eeuw hebben de Spaanse aandelenmarkten redelijk gepresteerd, zeker in vergelijking met de magere rendementen in vele andere ontwikkelde markten. Een deel van de relatieve outperformance was te danken aan het feit dat de markt ontsnapte aan de ergste excessen van de internetzeepbel. En dat er bijna een decennium van sterke groei in Spanje volgde dat vooral was te danken aan onroerend goed en de bouwsector.

De rendementen dit jaar tot nu toe zijn echter slecht geweest, omdat de bezorgdheid over de Griekse staatsschulden zich uitbreidde over het hele Middellandse Zee-gebied en de reactie van de Spaanse overheid hierop de economische groei en het vertrouwen bij beleggers hebben geschaad.

Indices
Er zijn twee Spaanse aandelenmarktindices die worden gevolgd door bestaande ETFs: de MSCI Spain-index en de IBEX 35. De MSCI Spain-index maakt deel uit van de uitgebreide aandelenindexreeks van MSCI, terwijl de IBEX 35 de traditionele index van de belangrijkste Spaanse effectenmarkt Bolsa de Madrid is. Beide worden gecorrigeerd voor de free-float en gewogen voor marktkapitalisatie. De MSCI-index heeft ook regels voor een minimum liquiditeitsniveau en de IBEX omvat de 35 meest liquide aandelen die worden verhandeld op de Madrileense beurs. Met 28 ondernemingen is de MSCI Spain-index iets kleiner voor wat betreft het aantal componenten dan de IBEX 35, maar de overlap tussen de twee is zeer groot. Dit is vooral zichtbaar wanneer de correlatie tussen de IBEX 35 en de MSCI Spain wordt bekeken. Die is al meer dan een decennium vrijwel volledig.

Bedrijf

Marktkapitalisatie (miljard)

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar ETF Analysts  research hundreds of ETFs available to European investors. The Morningstar Rating for ETFs is based on a risk-adjusted performance measure.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid