SNS zet Shell uit duurzaamheidfonds

Dat BP niet meer in de portefeuille van duurzaamheidfondsen zit wekt geen verbazing. Maar Shell hoort bij SNS inmiddels ook niet meer tot het beleggingsuniversum.

Maarten van der Pas 29 juli, 2010 | 16:07
Facebook Twitter LinkedIn

De ESG-researchafdeling (environment, social en corporate governance) van SNS Asset Management heeft recent opnieuw gekeken welke Europese olie- en gasproducenten het meest duurzaam werken. BP en Shell vielen daarbij af. Waar de twee oliemaatschappijen voorheen nog in het SNS Duurzaam Aandelenfonds Europa waren opgenomen, is dat nu niet meer het geval. “Bij beide bedrijven is de prestatie op het gebied van ESG achter gebleven bij de rest van de sector”, licht ESG-analyst Thierry Oeljee toe.

Dat BP op het strafbankje zit behoeft nauwelijks toelichting. De milieuramp in de Golf van Mexico was de bekende druppel na een reeks van lekkages aan pijpleidingen, veiligheidsincidenten en veroordelingen.

Het feit dat Shell niet langer deel uitmaakt van het beleggingsuniversum van het SNS Duurzaam Aandelenfonds komt door de investeringen in de winning van olie uit oliezanden en de aanwezigheid in Nigeria.
“De grote hoeveelheden energie die nodig zijn voor het winnen van olie uit teerzand maakt deze olie tot de meest energie-intensieve ter wereld”, licht Oeljee toe. “Ik ben van mening dat Shell meer duidelijkheid moet verschaffen over de energie-efficiëntie van deze vorm van olieproductie. Bovendien wordt er door Shell ook erg veel water onttrokken aan de lokale rivier en kan dit water slechts gedeeltelijk worden hergebruikt in het productieproces. Het gebrek aan perspectief voor het probleem van het afvalwater is een zorgpunt.”

Shell’s aanwezigheid in Nigeria blijft een hoofdpijndossier voor de oliemaatschappij. Het heeft er te maken met corruptie, milieuvervuiling, sabotage van pijpleidingen, diefstal en ontvoeringen van personeel met in sommige gevallen een dodelijke afloop. Oeljee: “De situatie is niet recent ontstaan. In 2008 vonden er al gesprekken tussen SNS Asset Management en Shell plaats waarin de veiligheid van mens en milieu in Nigeria uitgebreid werd besproken. Hoewel er enige lichtpuntjes in de bestaande situatie zijn, een mogelijk einde aan een periode van zeer veel geweld met de komst van een nieuwe president sinds dit voorjaar, lijkt er vooralsnog geen concrete duurzame verbetering te verwachten.”

Tweedekwartaalcijfers
Shell maakte donderdag zijn tweedekwartaalcijfers bekend. De Nederlands-Britse oliemaatschappij heeft in het tweede kwartaal van dit jaar zowel de winst als de productie zien stijgen. Shell profiteerde onder meer van een flink hogere omzet in vloeibaar gas (lng) en een hogere olieprijs. Als gevolg van een eerder aangekondigde reorganisatie wist Shell ook een kostenbesparing van circa 3,5 miljard dollar op jaarbasis te realiseren.

De zogenoemde ccs-winst van Shell, de winst zonder vertekenende effecten van voorraden, bedroeg over het tweede kwartaal 4,53 miljard dollar. Geschoond van eenmalige effecten bedroeg de ccs-winst 4,2 miljard dollar, hoger dan de verwachting van analisten. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg de geschoonde ccs-winst nog ruim 3,1 miljard dollar.


Lees ook:
Vooruitblik Shell: winst plust 28 procent

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten