Herstel voor fondsen Amerikaanse waarde-aandelen

Fondsen in Amerikaanse large cap waarde-aandelen staan over de afgelopen 3 jaar in de min. Dit jaar boekt de meerderheid winst.

Maarten van der Pas 11 augustus, 2010 | 14:15
Facebook Twitter LinkedIn

In het artikel 10 Ultieme Amerikaanse dividendaandelen zetten analisten van Morningstar 10 grote Amerikaanse ondernemingen op een rij waarvan zij vinden dat de aandelen een redelijke prijs hebben en die een aantrekkelijk en betrouwbaar dividendbeleid hebben: Wal-Mart, Johnson & Johnson, Microsoft, Procter & Gamble, Coca-Cola, Pfizer, Novartis, PepsiCo, 3M en Comcast.
Dit zijn large caps die in winstgevende sectoren opereren en die structurele langetermijnvoordelen hebben ten opzichte van hun concurrenten. De winst en cashflow van deze ondernemingen is voorspelbaar en hun rendement op geïnvesteerd kapitaal overtreft de kosten van kapitaal. 
Kortom, ze zijn een interessante optie voor beleggers die in tijden van volatiele beurzen een gedegen dividendrendement zoeken.

Beleggingsfondsen
In het verlengde van deze aandelenselectie een overzicht van de bestpresterende beleggingsfondsen die zich geheel wijden aan waarde-aandelen van Amerikaanse large caps. CS EF van Credit Suisse boekt het beste resultaat over de eerste zeven maanden van dit jaar. Waar het gemiddelde rendement van de categorie 'US large caps value' in de periode januari-juli 7,43 procent is, noteert dit fonds van Credit Suisse een forse winst van 13,87 (zie onderstaande tabel top 10, klik op de fondsen om naar het Morningstar-rapport over dit specifieke fonds te gaan).

T op 10 rendement beleggingsfondsen Amerikaanse large cap waarde-aandelen jan.-jul. 2010

Beleggingsfonds Totaal rendement  (YTD, EUR, %) Morningstar  rating
1. Credit Suisse EF (Lux) USA Value 13.87 ***
2. Vanguard U.S. Fundamental Value 12.48 **
3. Morgan Stanley INVF Advantage 10.63 *****
4. KBC Eq Fd US Value 10.62 ***
5. Vontobel US Value Equity 10.18 ****
6. Parvest Equity USA Value 9.83 *
7. JPMorgan US Value 9.72 ***
8. Brandes US Equities 9.64 *
9. Morgan Stanley INVF US Value Equity 9.41 ****
10. Templeton US Value 9.39 **
(Bron: Morningstar per 11/8/2010)    

De afgelopen drie jaar hebben deze waardefondsen flink geleden onder de economische crisis. Het gemiddelde rendement van de categorie is 8,19 procent negatief. Alle fondsen boekten over de periode van drie jaar een verlies. Morgan Stanley INVF Advantage deed het nog het beste met een een beperkt verlies van 1,05 procent (zie onderstaande top 10, klik op de fondsen om naar het Morningstar-rapport over dit specifieke fonds te gaan).

Top 10 rendement beleggingsfondsen Amerikaanse large cap waarde-aandelen laatste 3 jaar

Beleggingsfonds Totaal rendement (Annlzd 3 Yr, EUR, %) Morningstar
rating
Morningstar kwalitatieve rating
1. Morgan Stanley INVF Advantage -1.05 *****  
2. Credit Suisse EF (Lux) USA Value -1.74 ***  
3. Robeco US Premium Equities -2.20 ***** Superior
4. Perkins US Strategic Value -3.92 **** Superior
5. Saint-Honoré US Value & Yield -4.42 ***  
6. Robeco US Large Cap Equities -4.58 ****  
7. Vontobel US Value Equity -5.14 ****  
8. Loomis Sayles US LC Value Fd -6.38 ****  
9. Pioneer Fds North Am Basic Val -6.48 ****  
10. Morgan Stanley INVF US Val Equity -6.69 ****  
(Bron: Morningstar per 11/8/2010)      

Een vergelijking van beide tabellen levert een aantakl opmerkelijkheden op. Morgan Stanley INVF Advantage en Credit Suisse EF USA Value presteren constant (en in mindere mate Vontobel US Value Equity en Morgan Stanley INVF US Value Equity) en komen bovenaan in beide lijstjes voor.

Robeco US Premium Equity maakt zijn kwalitatieve 'superior' rating waar. Het valt net buiten de top 10 resultaten over de laatste zeven maanden (winst van 7,84 procent, een fractie hoger dan gemiddeld) en beperkt zijn verlies over de laatste drie jaar. Waar de sterrenrating van Morningstar vooral iets zegt over prestaties van een fonds in het verleden, probeert de Morningstar-analist met een kwalitatieve rating juist ook een oordeel te geven over verwachte, toekomstige prestaties.

Perkins US Strategic Value teert op goede resultaten in het verleden. Bij het rendement over de eerste zeven maanden van dit jaar is dit fonds hekkensluiter met een verlies van 2,07 procent. Het is één van de twee fondsen die verlies noteren, de rest (25 fondsen) staat op winst. Geen 'superieure' prestatie.

Vanguard daarentegen lijkt zich iets te herstellen. Over de laatste drie jaar boekt het fonds een meer dan gemiddeld verlies van 10,92 procent. In de eerste zeven maanden van dit jaar is er sprake van een meer dan gemiddelde winst.

Een inventarisatie van de holdings van bovenstaande fondsen leert dat de meeste beleggen in de eerdergenoemde aantrekkelijke dividendaandelen. De weging varieert uiteraard.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten