Op bezoek bij het orakel van Omaha

De aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway is een ware happening. Een impressie van deze kermis van het kapitalisme.

Maarten van der Pas 27 augustus, 2010 | 8:43
Facebook Twitter LinkedIn

Elk jaar trekken 30 tot 40 duizend bezitters van aandelen Berkshire Hathaway naar Omaha, de thuisbasis van Warren Buffet, om de aandeelhoudersvergadering bij te wonen. Ze komen uit heel Amerika en van over de hele wereld naar de stad in Nebraska die dan voor een paar dagen het ‘Woodstock for capitalists’ is.
Er is geen grotere concentratie van rijkdom denkbaar dan de ava van Berkshire Hathaway. Topman Warren Buffett en tweede man Charlie Munger zijn meervoudig biljonair. Dat geldt ook voor Bill Gates, lid van de raad van commissarissen. En dan zijn er nog tal van aandeelhouders die flink hebben verdiend aan hun belegging in Berkhsire Hathaway.
“De aandeelhoudersvergadering is een wie-is-wie van de financiële wereld. Er zijn veel hedge fund managers, grote investeerders en bestuursvoorzitters”, vertelt Morningstar-analist Paul Larson die de bijeenkomst diverse keren heeft bezocht.

Saamhorigheid
De aandeelhoudersvergadering is het grootste event in Omaha. De andere dagen van het jaar is het een gemiddelde stad, in het midden van de Verenigde Staten, in het midden van agrarisch Amerika en niet bepaald een financieel centrum. “Maar als je per vliegtuig naar de aandeelhoudersvergadering reist heb je het idee dat je in de buurt van Manhattan landt”, vertelt Larson. “Op het vliegveld staan de privé-vliegtuigen opgesteld in rijen, de één nog groter dan de ander uit bijvoorbeeld het Midden-Oosten.”

Twee jaar geleden had Berkshire Hathway een aantrekkelijk lokkertje voor buitenlandse aandeelhouders om te komen. Zij hadden exclusief een meet and greet met Buffet en Munger. Larson: “Die duurde echter twee uur en dat vond men toch te lang. Daarom is het weer afgeschaft. Elk jaar wordt wel trots verteld uit hoeveel landen aandeelhouders aanwezig zijn.”

Wat Morningstar-analist Bill Bergman opviel was de enorme saamhorigheid en het enthousiasme onder de aandeelhouders, die keren dat hij erbij was. “Het zijn vaak gepensioneerden die ervan houden om naar de bijeenkomst te gaan en met elkaar te praten over de economie in het algemeen en hun belegging in Berkshire Hathaway in het bijzonder. Het is een hele loyale groep. Dit zie je op geen enkele andere aandeelhoudersvergadering.”
Beleggers hebben ook alle reden om enthousiast te zijn. Berkshire Hathaway heeft de crisis relatief goed doorstaan

Eten en drinken

De ava van Berkhsire Hathaway verloopt elk jaar volgens een vast stramien. Ze wordt traditioneel gehouden in de eerste week van mei. Op de vrijdagavond voorafgaand aan de vergadering is de Shareholder Reception waar het credo ‘eat and drink as much as you can’ lijkt. Een deel van de aandeelhouders bezoekt wel de receptie maar slaat de volgende dag de vergadering en het echte cijferwerk over. De bijeenkomst begint altijd met de ‘Annual Meeting Movie’, een film over Buffet en de producten van zijn bedrijven en die door zijn dochter Susie is gemaakt.

In de arena van het immense Qwest Center Omaha, waar de bijeenkomst wordt gehouden, laat Buffett zich bewonderen en toont hij hoe gewoon hij is gebleven. Zo bezoekt hij elke vrijdagavond trouw de Omaha Bridge Club en woont hij bescheiden. Larson: “Buffett houdt er van om het middelpunt van de aandacht te zijn. Hij neemt de tijd om handen te schudden, met mensen een praatje te maken en op de foto te gaan.” Tijdens de vergadering krijgt Buffett de lachers op zijn hand met zijn oneliners en maakt hij grappen met Munger. Bergman: “Buffett (80) en Munger (87) zijn twee types.”
Aandeelhouders die een vraag stellen aan Buffett beginnen met een uitgebreid exposé waarin ze de belegger prijzen. De hele vraag- en antwoordsessie neemt zo’n zes uur in beslag.

Cowboylaarzen
In de catacomben van het Qwest-stadion hebben tientallen Berkshire-bedrijven stands waar aandeelhouders tegen gereduceerde prijzen producten van deze bedrijven kunnen kopen. Het aanbod is veelzijdig omdat Buffett in zeer verschillende ondernemingen heeft geïnvesteerd: cowboylaarzen, messensets, snoep, ondergoed, telefoonabonnementen, tapijten, verzekeringen, cola,  privé-vliegtuigen en natuurlijk Buffet-memorabilia als geldclips, asbakken, T-shirts, dasspelden en een Buffett Monopoly-spel.

De aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway is een bijzondere mix van financiële top dogs en aandeelhouders die de trip naar Omaha zien als een leuk uitstapje. Wie op niveau wil overnachten tijdens zijn bezoek aan de vergadering moet de vier- en vijfsterrenhotels één jaar vantevoren boeken. “Twee maanden voor de bijeenkomst kon ik nog terecht in een hotel op 30 kilometer afstand van de Qwest-arena. En ook daar waren de tarieven 2,5 keer hoger dan normaal”, blikt Larson terug.
Mensen bezoeken de Berkshire-bijeenkomst voor nieuwe inzichten en om te leren. Larson: “Het is als één keer per jaar naar de kerk gaan. Wat je hoort is niet nieuw, het is een hernieuwde bezieling van je geloof.”

Bekijk onderstaande filmpje om een indruk te krijgen van de jaarvergadering. Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten