Graven naar toppers in de goudmijnbouw

De goudmijnbouwsector is een interessante beleggingsoptie door de schaarste van goud. Maar een goede selectie maken is nog niet zo makkelijk.

Maarten van der Pas 03 september, 2010 | 9:16
Facebook Twitter LinkedIn
  • Yamana Gold, Eldorado Gold en Agnico-Eagle Mines zijn aantrekkelijke mijnbouwers om in te beleggen.

Bij het vinden van aantrekkelijke mijnbouwbedrijven om in te beleggen is de bewezen en waarschijnlijke goudreserve een belangrijk cijfer om op te letten. Het kwantificeert grofweg de totale hoeveelheid goud in de mijnen van de onderneming die op bedrijfs-economisch verantwoorde wijze is te winnen. Dit reservegetal bepaalt in grote mate de toekomstige omzet en winst van de mijnbouwer als deze de ondergrondse ertsreserves omzet in tastbare goudproductie. De reserves bepalen ook de waardering die de markt aan de mijnbouwondernemingen geeft. Een gedegen analyse van de voorraad leert of die waardering correct is of dat de markt een onderneming over- of onderwaardeert.

Waardering
Maar het analyseren en vergelijken van de reserves van de goudmijnbouwers is makkelijker gezegd dan gedaan. Jaarlijks geven de ondernemingen een overzicht van hun bewezen en mogelijke reserves. Maar een eerste complicerende factor zijn de bijproducten. Naast goud hebben de mijnbouwbedrijven vaak ook voorraden zilver, zink en koper. Deze voorraad valt niet onder het kopje goud, maar heeft wel degelijk een waarde. Om nu de reserves goed te kunnen vergelijken - appels met appels in plaats van appels met peren - moeten de bijproducten worden omgezet in goudequivalenten. Zodat ze bij de ‘echte’ goudreserve kunnen worden opgeteld.

Een andere component van de analyse is het berekenen van de waarde van een onderneming (markkapitalisatie plus schuld minus kasgeld) en vervolgens deze waarde delen door het totaal aantal goudequivalenten (reserve GEO). De uitkomst is een ratio die laat zien hoeveel de markt denkt dat de totale reserves van een goudmijnbouwer waard zijn op een ounce-tot-ounce basis (één ounce is 31,1 gram).
Morningstar volgt 17 beursgenoteerde goudmijnbouwers en de berekening van de waarde van hun reserves staat in onderstaande tabel.Onderneming - land van herkomst

(Lokale) ticker

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid