Een nieuw hoogrentend ETF

Hoogrentende ETFs horen vanaf het begin van het jaar tot de tien beleggingscategorieën met de grootste kapitaalinstroom.

Patricia Oey 23 september, 2010 | 16:53
Facebook Twitter LinkedIn

Het meeste geld wordt belegd in de twee populaire hoogrentende ETF's SPDR Barclays Capital High Yield Bond (JNK) en iShares iBoxx $ High Yield Corporate Bond (HYG), die elk over meer dan 5 miljard dollar aan activa in beheer beschikken.

Een derde hoogrentend ETF, PowerShares Fundamental High Yield Corporate Bond (PHB), heeft tot nu toe relatief ondermaats gepresteerd, zowel op het vlak van totaalrendement als op het vlak van kapitaalinstroom. Gemiddeld betalen hoogrentende fondsen momenteel rendementen van circa 10 procent, maar door de matige herstelvooruitzichten voor de Amerikaanse economie is een belegging in ondernemingen met een hoog vreemd vermogen volgens ons op dit moment voornamelijk geschikt voor beleggers met een hoge risicobereidheid.

Indexwijziging
Medio september wijzigde PowerShares de onderliggende index voor zijn hoogrentend indexfonds van een gelijk gewogen index naar een fundamenteel gewogen index en werd de naam van het fonds gewijzigd van PowerShares High Yield Corporate Bond Portfolio naar PowerShares Fundamental High Yield Corporate Bond. De nieuwe onderliggende index, de RAFI High Yield Index, die werd ontwikkeld door Research Affiliates, gebruikt fundamentele maatstaven zoals omzet, dividenden, kasstromen en boekwaarde om de wegingen van de indexcomponenten te bepalen.

Volgens PowerShares biedt deze methode voor de samenstelling van een index een grotere positie in bedrijven die beter in staat zijn hun schuld af te lossen dan traditionele obligatie-indexen. Die worden gewogen volgens de marktwaarde van de uitstaande schuld en zijn bijgevolg in grotere mate blootgesteld aan de grotere debiteurenondernemingen.

Het is geen verrassing dat de gemiddelde kredietrating van de componenten van PHB enigszins hoger ligt dan die van JNK en HYG, maar de gemiddelde duration is voor de drie fondsen vrijwel dezelfde. Research Affiliates heeft voor zijn RAFI High Yield Index jaargegevens verschaft over drie jaar, vijf jaar en tien jaar van respectievelijk 10,2 procent, 8,7 procent en 10 procent. Betere cijfers dan die voor de BarCap High Yield Very Liquid Index (de onderliggende index voor JNK) van respectievelijk 6,4 procent, 7,2 procent en 7,3 procent. Het JNK-fonds is nog steeds het goedkoopste (kostenratio van 0,40 procent) en het meest liquide van de drie hoogrentende ETFs. HYG en PHB brengen elk 0,50 procent in rekening.

TAGS
ETF
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Patricia Oey  Patricia Oey is an ETF analyst at Morningstar.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings