Kennis over opkomende markten beperkt

Beleggingsadviseurs en beleggers hebben onvoldoende kennis van emerging markets. Morningstar helpt daarom bij het selecteren van fondsen.

Maarten van der Pas 28 september, 2010 | 12:31
Facebook Twitter LinkedIn

Een opmerkelijke uitslag op het Fondsevent 2010. Op de stelling ‘ik heb zelf voldoende kennis van emerging markets om mijn klanten te adviseren’ antwoordde 60 procent van de ruim 300 aanwezige beleggingsadviseurs met ‘nee’. En er blijkt wel een behoefte aan die kennis, want op de stelling ‘mijn klanten weten voldoende van emerging markets om te beslissen welke fondsen ze moeten kopen’ antwoordde het merendeel van hen met ‘nee, ze hebben er vaak niet aangedacht’ en ‘ja, maar ze vragen mij om advies.’ En dat terwijl de financiële media vrijwel dagelijks over opkomende markten bericht.

Dat beleggers niet aan emerging markets denken is volgens Rob Drijkoningen (ING Investment Management)  een natuurlijke kloof die moet worden gedicht. “Beleggers zijn gericht op de thuismarkt, die kennen ze het beste”, zei hij tijdens een discussie op het Fonds Event.

Noodzakelijk
Toch is het voor de belegger wel noodzakelijk zich in opkomende landen te verdiepen. Vanwege de enorme groeipotentie en voor een goede risicospreiding mogen ze niet in de portefeuille ontbreken.

“Het is voor de particuliere belegger zaak om te weten wat er werkelijk aan de hand is in de opkomende markten. En dat gaat verder dan het volgen van het dagelijkse nieuws”, stelt John Stainsby (JPMorgan Asset Management). “Er is waarneembaar risico en actueel risico en die twee zijn niet altijd hetzelfde.” Hij wil er mee aangeven dat het voor de belegger ver weg van de opkomende landen lastig kan zijn om het risico precies in te schatten, maar ook dat deze zich niet gek moet laten maken door de waan van de dag.

Drijkoningen ziet nog een kennishiaat. “De grote ondernemingen zijn goed onderzocht, maar het onderzoek naar de kleinere ondernemingen in de opkomende landen is beperkt.”
Drijkoningen pleit ook voor een andere focus op investeren in emerging markets. Er wordt al snel aan aandelen gedacht, maar beleggen in staatsschuld van opkomende landen is ook aantrekkelijk omdat het risico kleiner is geworden.

Sainsbury benadrukt dat beleggers vaak al veel meer blootstelling aan opkomende markten hebben dan ze in de gaten hebben. "De grote Westerse ondernemingen doen nu al het grootste deel van hun investeringen in bijvoorbeeld China. Voor een onderneming als Nike is China ontzettend belangrijk voor de omzet."

Beste aandelenfondsen
In Nederland zijn 72 fondsen verkrijgbaar die beleggen in aandelen van opkomende landen. Daarvan hebben er 11 een kwalitatieve rating van Morningstar. Gemiddeld scoorden de fondsen in de Morningstar-categorie ‘emerging markets equity’ over de afgelopen 3 jaar een verlies van 1,5 procent.
In onderstaande tabel staat de top 10 beleggingsfondsen met het beste rendement (geannualiseerd, in euro) over de afgelopen 3 jaar, aangevuld met de fondsen met een kwalitatieve rating en hun plek op de totaallijst van 72 fondsen. Van de fondsen met een rating ‘elite’ of ‘superior’ verwachten de analisten van Morningstar dat zij in hun categorie –flink- beter dan gemiddeld zullen presteren.

Top 10 beleggingsfondsen aandelen emerging markets    
  Fund name Total Return  (Annlzd, 3 Yr  Mo-End, EUR) Qualitative  Rating Morningstar  Rating  Overall
  Average -1.45    
1. Fidelity Funds - Emerg Eurp MEA 6.49   ****
2. SKAGEN Kon-Tiki 5.26   *****
3. Vontobel Emerging Markets Eq 4.94   *****
4. Magellan 3.87 Elite *****
5. Comgest Growth GEM PC 3.86   ***
6. Comgest Growth Emerging Markets 3.74 Elite *****
7. Ignis Intl Hexam Glb Emerg Mkts 3.20   ***
8. BNY Mellon Gbl Em Mkts Eq Value 2.86   ****
9. Threadneedle Gbl Emeg Mks Eq 2.36   ****
10. Wellington Mgmt Emeg Mkts Eq 2.26   ****
13. Robeco Emerging Stars 1.77 Superior ***
17. Robeco Emerging Markets Equities 0.87 Superior ***
26. BlackRock Glb Emeg Mkts Fund 0.09 Standard ***
27. JPM Emerging Market Equity 0.05 Superior ****
35. Optimix Emerging Markets -1.30 Inferior ****
36. UBS (Lux) EF Emerg Mks -1.32 Inferior **
44. Dexia Equities L Emerging Markets -2.01 Standard ***
59. Carmignac Emergents -3.98 Standard ***
66. Allianz RCM Gbl Emerg Mkts Eq -5.15 Standard *
  (Bron: Morningstar per 28/9/2010)      

Beste obligatiefondsen
In Nederland zijn 61 fondsen verkrijgbaar die beleggen in obligaties van opkomende landen. Daarvan hebben er 7 een kwalitatieve rating van Morningstar. Gemiddeld scoorden de fondsen in de Morningstar-categorie ‘emerging markets bonds’ over de afgelopen 3 jaar een winst van 9,99 procent.
In onderstaande tabel staat de top 10 beleggingsfondsen met het beste rendement (geannualiseerd, in euro) over de afgelopen 3 jaar, aangevuld met de fondsen met een kwalitatieve rating en hun plek op de totaallijst van 61 fondsen. Van de fondsen met een rating ‘elite’ of ‘superior’ verwachten de analisten van Morningstar dat zij in hun categorie –flink- beter dan gemiddeld zullen presteren.

Top 10 beleggingsfondsen obligaties emerging markets    
  Fund name Total Return  (Annlzd, 3 Yr, Mo-End, EUR) Qualitative  Rating Morningstar  Rating  Overall
  Average -9.99    
1. Pictet-Emerg Local Currency Debt 15.75   *****
2. Investec Emerging Markets Debt 15.18 Superior *****
3. KBC Renta TRY-Renta 14.94   ****
4. Pictet-Global Emerging Debt 14.43   *****
5. Amundi Funds Emerging Mkts Debt 13.93   **
6. Templeton Emerging Mkt Bond 13.91   ****
7. FF - Emerging Mkt Debt 13.61   ****
8. HSBC GIF Global Emeg Mkts Bond 13.37   *****
9. AB Emerging Markets Debt Portfolio 13.31   ****
10. ING Intl II Em Mkt Debt USD 13.27   ****
18. JB BF Local Emerging 12.25 Superior ****
26. BlackRock Glb Emeg Mkts Bond Fnd 11.32 Standard ****
39. Schroder ISF Em Mkts Debt Abs Ret 9.83 Superior ****
46. ING Renta Fd Em Mkts Debt Hd Cur 8.48 Superior ***
53. ING Renta Fd Em Mkts Dbt Loc Cur 6.87 Superior ***
59. BNPP L1 Bond Best Sel World Emeg 0.75 Standard **
  (Bron: Morningstar per 28/9/2010)      

Morningstar stelde eerder al vast dat de instroom bij obligatiefondsen voor opkomende markten momenteel zeer groot is en dat het rendement op obligaties momenteel beter is dan op aandelen. Lees ook Opkomende markten: obligaties verslaan aandelen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten