Beleggen in Nederland

Waarom zou u ook niet beleggen in Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen? De favoriete beleggingsfondsen op een rij.

Freddy van Mulligen 26 oktober, 2010 | 11:23
Facebook Twitter LinkedIn

De namen klinken vertrouwd in de oren en jaarverslagen in het Nederlands lezen net zo lekker. Daarbij komt dat het merendeel van de omzet ook nog eens uit het buitenland inclusief opkomende markten wordt gehaald: dus met de internationale component zit het ook goed.
Maar kiezen tussen individuele aandelen blijft lastig. Wie dat niet wil, kan in een beleggingsfonds stappen. Als u in Morningstar’s Fonds Quickrank zoekt naar fondsen die zich beperken tot Nederlandse aandelen (zoek op ‘Aandelen Nederland’) vindt u 29 beleggingsfondsen.

Het Kempen Orange Fund en Delta Lloyd Deelnemingen Fonds zijn onze favorieten. Beide hebben dit jaar tot nu toe een stevig rendement laten zien van boven de 10%. Het Orange Fund wordt vanuit Kempen beheerd door Joop Witteveen en Peter Beijers. Beide heren hebben lange ervaring met beleggen in Nederlandse small cap aandelen en kennen het vaderlandse bedrijfsleven door en door.

Bij Delta Lloyd tekenen Jack Jonk en Alex Otto voor het beheer. Zij kiezen ervoor om belangen groter dan vijf procent te nemen in ondergewaardeerde bedrijven. Daarmee kopen zij als het ware een plaats aan de bestuurstafel en deze iets minder gespreide strategie heeft het fonds geen windeieren gelegd. Het fonds is met bijna 800 miljoen euro eveneens het grootste fonds in zijn categorie.

Beleggers die zelf in individuele aandelen beleggen, kunnen van fondsen toch iets leren. Opvallend genoeg vinden we bij beide fondsen dat Imtech de grootste positie is in de portefeuille. En dat geldt ook voor Add Value Fonds, een opvallende relatieve nieuwkomer dat door oudgediende Willem Burgers wordt beheerd samen met Hilco Wiersma. Deze fondsen zijn favoriet omdat er een goed verhandelbaar beleggingsfonds is gebouwd. Niet zozeer omdat ze in small caps beleggen.

Nederlandse large caps
Bij fondsen die in Nederlandse large caps beleggen heeft Morningstar BNP Paribas Netherlands, ING Dutch Fund, SNS Nederland Aandelenfonds, Allianz Holland Fund en Robeco Hollands Bezit nader bekeken. Al deze fondsen krijgen van ons een standaardbeoordeling gegeven omdat we niet verwachten dat ze de AEX index consistent achter zich zullen laten.

Ook bij deze fondsen vinden we beheerders met verstand van zaken. Corné van Zeijl bijvoorbeeld van SNS heeft een brede visie en veel kennis over het Nederlandse beursgenoteerde bedrijfsleven. Een factor die ons ervan weerhoudt om enthousiast te worden over de fondsen die beleggen in grotere aandelen, is dat ze gevangene zijn van de samenstelling van de index.

Als we dan toch een favoriet mogen aanwijzen, is Robeco Hollands Bezit een vrij actief beheerd fonds. Binnen de geldende restricties hebben de beheerders Christian Vondenbusch en Henk Grootveld hun eigen manier gevonden om toch hun stempel op de portefeuille te drukken. Ze nemen paren van twee vergelijkbare bedrijven, nemen in de één een overwogen positie en in de ander een onderwogen positie. Het gaat dan om de prestatie van het ene aandeel ten opzichte van het andere.

Dit artikel verscheen eerder in De Telegraaf.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten