Introductie van de allereerste uranium-ETFs

ETF-aanbieder Global X Funds lanceerde onlangs Global X Uranium (URA),‘s werelds eerste ETF dat zich uitsluitend richt op de ontginning van uranium.

Robert Goldsborough 23 november, 2010 | 21:56
Facebook Twitter LinkedIn

URA ging onder grote beleggersbelangstelling van start. Dat is tekenend voor de aanhoudende interesse voor de metaal-ETFs van Global X, waaronder ook de Global X Gold Explorers ETF (GLDX) dat ook recent is gelanceerd.

Deze uranium-ETF, die een kostenratio van 0,69 procent heeft, biedt beleggers de kans om volledig in te zetten op de aanhoudende vraag naar energie, voornamelijk in ontwikkelingsmarkten. Uranium wordt vrijwel uitsluitend gebruikt als brandstof voor kerncentrales, waarin tijdens de afgelopen jaren in de Verenigde Staten amper werd belegd. In de toekomst mogen we echter bijkomende investeringen in kernenergie verwachten om de blootstelling van de VS aan fossiele brandstoffen af te remmen. Bovendien swingen de beleggingen in kernenergie in andere continenten de pan uit, met name in Azië en in de BRIC-landen.

”We hebben te maken met een krappe uraniumaanvoer omdat er gedurende lange tijd weinig in dit chemisch element werd geïnvesteerd en de recessie die ontwikkeling nog verder in de kiem heeft gesmoord”, vertrouwde Bruno del Amade,  CEO van Global X, Morningstar toe. ”Het tekort is er dus al en gezien de plannen voor nieuwe kerncentrales overal ter wereld, en met name in China, gaan wij ervan uit dat uranium zich zal ontpoppen tot een grondstof met zeer gunstige vraag- en aanbodkenmerken. Daarover zijn wij alvast ontzettend opgetogen. Dit is overigens de enige manier om rechtstreeks in uranium te beleggen. Die directe aanpak is een moeilijk te klaren klus: de markt voor futures is onbestaand en bij de geringste poging om zelf aan fysiek uranium te komen, zou het U.S. State Department (het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken) je geen moment met rust laten. Daarom is een ETF zoals URA de enige efficiënte manier om in uranium te beleggen.”

Geconcentreerde portefeuille
URA zal met een geconcentreerde portefeuille van amper 23 posities de Solactive Global Uranium Index volgen. Die index is gebaseerd op zowel het aantal effectief verhandelbare (float-adjusted) aandelen als de marktkapitalisatie en is samengesteld uit wereldwijd gevestigde bedrijven met voornamelijk activiteiten in een bepaalde tak van de uraniumontginning, zoals de raffinage, de exploratie, of de vervaardiging van mijnbouwuitrusting. De in het fonds opgenomen bedrijven zijn in vier landen gevestigd, ook al vindt uraniumontginning overal ter wereld plaats (de voorraden zijn het grootst in Australië, Kazachstan en Canada). Waarschijnlijk is de blootstelling per land hier minder belangrijk dan bij andere ETFs. Iets meer dan de helft van URA’s activa bevindt zich in bedrijven met vestiging in Canada. 31 procent is belegd in Australische bedrijven en ongeveer 14 procent in Amerikaanse ondernemingen. In de top vijf van de fondsposities vinden we  Cameco Corporation (CCJ) (18 procent van de activa), Uranium One (13%), Paladin (11%), Uranium Energy Corp. (UEC) (6%), en Denison Mines (DNN) (5%).
URA hanteert een kostenratio van 0,69 procent.

Hoewel URA geen directe concurrenten heeft, beschikken beleggers over andere ETF-opties op het gebied van kernenergie. De belegger kan iShares S&P Global Nuclear Energy Index (NUCL) (kostenratio van 0,48 procent) overwegen. Deze ETF heeft naast toppositie Cameco nog een handvol andere namen uit URA (zoals Paladin, Uranium One, Energy Resources of Australia, en  USEC (USU)) in portefeuille. Beleggers kunnen ook opteren voor Market Vectors Nuclear Energy ETF (NLR) (kostenratio van 0,62 procent), eveneens met Cameco als grootste positie, en daarnaast beleggingen in URA-constituenten als Paladin, Denison Mines, Uranium One, USEC, Hathor Exploration, Energy Resources of Australia, Forsys Metals en First Uranium.

TAGS
ETF
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert Goldsborough  Robert Goldsborough is an ETF Analyst at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten