Groenfondsen onder druk

Is milieuvriendelijk, sociaal en cultureel beleggen een linkse hobby? Het lijkt er wel op als het nieuwe kabinet Rutte zijn plannen bekendmaakt.

Maarten van der Pas 27 december, 2010 | 12:48
Facebook Twitter LinkedIn

In het concept-regeerakkoord dat VVD en CDA in september naar buiten brengen staat, dat het kabinet de extra heffingskorting van 1,3 procent voor groen, sociaal-ethisch en cultureel beleggen wil afschaffen als onderdeel van zijn fiscale plannen. Triodos (Cultuurfonds, Fair Share Fund en Groenfonds), ASN (Groenprojectenfonds, Novib Fonds) en BNP Paribas (Groen Fonds) sloten daarop hun fondsen totdat er meer duidelijkheid kwam over dit belastingvoordeel voor beleggers.
In oktober besluit de Tweede Kamer om de extra heffingskortingen niet ineens, maar geleidelijk af te schaffen. In 2010 blijft de korting 1,3 procent, in 2011 is het nog 1 procent, in 2012  al 0,7 procent en in 2013 nog maar 0,3 procent. In 2014 is de heffing gereduceerd tot nul.

De fondsen zijn inmiddels weer open voor beleggers. Extraatje: uit onderzoek van Morningstar blijkt dat duurzaam beleggen geen rendement kost.


Terug naar het jaaroverzicht.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten