Splitsing ING

Aandeelhouders van ING hebben een belang in een onderneming die de komende jaren heel anders van aard en een stuk kleiner is.

Maarten van der Pas 27 december, 2010 | 12:53
Facebook Twitter LinkedIn

Dat bank-verzekeraar ING zichzelf gaan opdelen was niet het nieuws in 2010, want al eerder aangekondigd. Maar afgelopen jaar werd wel meer duidelijk over de manier waarop een en ander moet gaan plaatsvinden en de impact voor beleggers.

ING scheidt zijn bank- en verzekeringsactiviteiten. Daarbij worden de verzekeringstak, vermogensbeheer, vastgoeddivisie en internetbank ING Direct in de Verenigde Staten afgestoten. De splitsing en daaropvolgende desinvesteringen waren een belangrijke voorwaarde voor de Europese Commissie om akkoord te gaan met de miljarden euro’s aan staatssteun die ING ontving tijdens de financiële crisis. Door de herstructurering zal de balans van ING bijna worden gehalveerd. Het financiële conglomeraat, dat nu nog wereldwijd actief is, zal veranderen in een op Europa gerichte bank die het grootste deel van zijn winst in de Benelux zal genereren.

Voor zijn verzekeringsactiviteiten onderzoekt ING twee aparte beursgangen. Dat werd bekend bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers. De onderneming wil een Amerikaans en Europees bedrijf creëren met allebei een eigen beursnotering. De Amerikaanse verzekeraar zal zich op pensioenen richten en de Europese neemt de activiteiten in de opkomende markten. Deze beursgangen zullen waarschijnlijk niet voor 2012 plaatsvinden. Het is nog onduidelijk welk verzekeringsbedrijf als eerste een notering krijgt.

De afsplitsing van internetbank ING Direct in de Verenigde Staten is inmiddels bevroren door ING in afwachting van de uitspraak in het hoger beroep dat de bank eerder dit jaar heeft aangetekend bij het Europese Hof van Justitie. ING verweert zich tegen de beslissing van de Europese Commissie, dat het moet inkrimpen. Brussel zou de staatssteun die ING heeft gekregen te hoog hebben ingeschat. ING doet ING Direct USA zeer tegen zijn zin in de verkoop. Definitieve afsplitsing kan volgens ING altijd nog in een later stadium.

Het aandeel ING heeft in 2010 een winst van 6,3 procent geboekt (peildatum 26 december). De koers was aan het begin van het jaar 6.90 en euro en staat eind 2010 op 7,34 euro, met een dieptepunt van 5,51 euro begin mei en een piek van 8,16 euro begin november.

Lees ook Morningstar’s aandelenrapport over ING.


Terug naar het jaaroverzicht.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten