Nieuwe noteringen

Morningstar geeft een overzicht van de nieuwste ETPs van afgelopen maand.

Morningstar ETF Analysts 27 januari, 2011 | 12:29
Facebook Twitter LinkedIn

Turkije-ETF
HSBC introduceerde een Turks aandelen-ETF op de London Stock Exchange. Het fonds (ticker-symbool HTRY) volgt het totale rendementsverloop van de MSCI Turkey-index, bestaande uit de grootste beursgenoteerde bedrijven in Turkije. Het ETF is zowel in pond sterling als in Amerikaanse dollars genoteerd en heeft een total expense ratio (TER) van 0,60 procent per jaar.

10 Wereldwijde sector-ETFs
Deutsche Bank introduceerde tien nieuwe wereldwijde aandelensector-ETF’s op de London Stock Exchange. De db x-trackerfondsen volgen het totale rendementsverloop van de MSCI World-indices en richten zich op aandelen uit de ontwikkelde landen. De ETF’s zijn zowel in pond sterling als Amerikaanse dollars genoteerd en hebben een TER van 0,45 procent per jaar. De sectoren zijn consumenten discretionair (XWSC), consumptiegoederen (XWSS), financiële waarden (XWSF), gezondheidszorg (XWSH), informatietechnologie (XWSN), telecommunicatiediensten (XWST), nutsbedrijven (XWSU), energie (XWSE), industrie (XWSI) en materialen (XWSM).

Eerste inverse ETF op opkomende markten
Deutsche Bank introduceerde een nieuw aandelen-ETF op de London Stock Exchange. Het is het eerste inverse ETF in Europa dat het resultaat van opkomende markten volgt.  Het db x-trackers MSCI Emerging Market Short Daily Index ETF is zowel in pond sterling (ticker-symbool XESG) als in Amerikaanse dollars (XEMD) genoteerd en heeft een TER van 0,95 procent. Deutsche Bank is van plan het ETF later dit jaar ook aan de Deutsche Börse te noteren. Vanwege de samenstellingseffecten van de dagelijkse hefboomwerking, waardoor het ETF de index niet over langere perioden kan volgen, moeten beleggers voorzichtig zijn bij het inzetten van dit ETF voor aan- of verkopen op de korte termijn of voor hedgingdoelen.

Uranium-ETF
Deutsche Bank lanceerde ook een nieuw uranium-ETF op de London Stock Exchange. Het db Uranium ETC (ticker-symbool: XURA) is een door Deutsche Bank gesponsorde note met een onderpand in goud tot 109 procent van de waarde. Het volgt de ontwikkeling van de spotprijs van uranium. Omdat er slechts weinig mogelijkheden zijn om een blootstelling aan de uraniumprijs te verkrijgen en vanwege de problemen die Deutsche Bank kan ondervinden bij het indekken van de blootstelling, heeft het product een zeer hoge TER van 1,5 procent.

Naamswijziging bij iShares
iShares heeft de namen van twee van zijn ETFs gewijzigd. De naam van het iShares FTSE/Xinhua China 25 ETF is veranderd in iShares FTSE China 25 ETF, omdat indexaanbieder FTSE indexaanbieder Xinhua heeft overgenomen. De naam van het iShares Markit iBoxx Euro High Yield ETF is veranderd in iShares Markit iBoxx Euro High Yield Bond ETF om de naam beter te laten overeenstemmen met de rest van het obligatiefondsenprogramma van iShares. Het is belangrijk op te merken, dat alleen de productnamen zijn gewijzigd; hun samenstelling en benchmarkindices zijn dezelfde gebleven.

ETC's in Spanje
ETF Securities heeft goedkeuring verkregen om ongeveer 200 van zijn bestaande ETC’s in Spanje ter verkoop aan te bieden, maar zal geen notering voor de ETC’s aan de Bolsa de Madrid aanvragen. ETF Securities is de toonaangevende aanbieder van exchange-traded commodities en valuta’s in Europa en de goedkeuring voor verkoop van zijn producten zal met name institutionele Spaanse beleggers meer opties bieden voor blootstelling aan grondstoffen en valuta's

Hedgefunds-ETPs
UBS heeft drie nieuwe hedgefund-ETP’s geïntroduceerd aan de Deutsche Börse. De fondsen volgen de ontwikkeling van de HFRX Global Hedge Fund-index, die ernaar streeft het volledige universum van hedgefondsstrategieën te dekken, waaronder distressed securities, event-driven, equity hedge, merger arbitrage en convertible arbitrage. Twee van de ETP’s hebben particuliere beleggers als doelgroep; een ervan is genoteerd in euro’s en de andere in Amerikaanse dollars en beide rekenen een TER van 2,0 procent aan. Het derde fonds is gericht op institutionele beleggers, is ook genoteerd in Amerikaanse dollars en heeft een TER van 1,5 procent.

Valutagehedgede aandelen-ETPs
iShares lanceerde op Euronext Amsterdam drie valutagehedgde aandelen-ETPs. Deze zijn ook beschikbaar op de London Stock Exchange. De producten volgen de MSCI Japan-index, de MSCI World-index en de S&P 500. Het iShares MSCI Japan ETF (LSE ticker-symbool: IJPE) heeft een TER van 0,64 procent, de TER van de MSCI World ETF is 0,55 procent (IWDE) en de S&P 500 ETF (IUSE) berekent een TER van 0,45 procent. De valutablootstelling wordt maandelijks naar euro gehegded met 1-maands valutatermijncontracten, een werkwijze die niet bedoeld is om het valutarisico volledig te elimineren maar om het te verkleinen. Voor vele beleggers is het eenvoudiger om de valutablootstelling in te dekken door een ETP met valutahedging te kopen, dan door aparte valutahedging toe te passen met gebruik van derivaten. iShares introduceerde aan Euronext Amsterdam ook een ETP dat de ontwikkeling van de MSCI USA-index volgt.

Vastrentende ETPs
Lyxor introduceerde twee vastrentende ETPs aan de London Stock Exchange en Euronext Paris. Een fonds volgt de ontwikkeling van de Markit iBoxx EUR Liquid High Yield 30-index (YIEL) en het andere die van de Markit iBoxx USD Liquid Emerging Markets Sovereigns-index (LEMB). Het eerste heeft een jaarlijkse TER van 0,45 procent, terwijl het tweede een TER van 0,30 procent per jaar berekent. Het ETP voor bedrijfsobligaties heeft een maximale blootstelling van 5 procent van de indexwaarde aan afzonderlijke emittenten en alle opgenomen obligaties moeten een rating hoger dan CC hebben. 

ETPs Credit Suisse ook in Parijs
Credit Suisse lanceerde een programma van 45 ETP’s op Euronext Paris. De producten waren eerder beschikbaar via de London Stock Exchange, Deutsche Börse, Borsa Italiana en natuurlijk de SIX Swiss Exchange. Dertien van de producten zijn gericht op opkomende markten, terwijl acht ervan vastrentende waarden omvatten.

Nieuwe ETPs in Madrid
BBVA introduceerde twee nieuwe ETP’s aan de Bolsa de Madrid. Beide fondsen volgen het rendementsverloop van inverse indices, de ene de Spaanse Ibex 35-aandelenindex en de andere de iBoxx Euro Sovereigns 3-5 year index voor vastrentende waarden.

TAGS
ETF
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar ETF Analysts  research hundreds of ETFs available to European investors. The Morningstar Rating for ETFs is based on a risk-adjusted performance measure.

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings