Obligaties wereldwijd

Met de lage rentestanden en de kans op een oplopende inflatie hebben wereldwijde obligatiefondsen met risicovollere strategieën het beste vooruitzicht

Sander Kleine 17 februari, 2011 | 9:47
Facebook Twitter LinkedIn

De prestaties van gemengde obligatiefondsen waren in 2010 sterk afhankelijk van het gevoerde valutabeleid van de fondsen. Zo konden fondsen in de Morningstar-categorie ‘Global Bond’ gemiddeld 13% aan rendement bijschrijven, terwijl de categorie ‘Global Bond – EUR hedged’ het met minder dan 4,5% moest doen. De daling van de euro ten opzichte van de dollar, pond, yen en valuta uit opkomende markten ligt hieraan ten grondslag. Vooral fondsen die sterk in Japanse obligaties belegden, konden hiervan profiteren: de yen steeg tegenover de euro ongeveer 20% in waarde.

Van de Nederlandse fondsen hebben overigens alleen het Allianz Holland Internationaal Rentefonds en het in deze categorie voor een Award genomineerde ING Global Obligatie Fonds
een grotendeels onafgedekt valutabeleid. Naast de waardestijging van de yen droegen vooral de risicovollere vastrentende strategieën bij aan de goede prestaties van fondsen in deze categorie. Zo stegen obligaties met een slechte kredietbeoordeling (high yield) 14 tot 15% en leningen uit opkomende landen 20 tot 25%, afhankelijk of ze al dan niet in lokale valuta zijn genoteerd. Beleggingsfondsen die een sterke hang hadden naar obligaties uit de eurozone moesten mede vanwege de schuldencrisis met een rendement van 3 tot 5% genoegen nemen. Naast ING Global Obligatie Fonds zijn in deze categorie ook PIMCO GIS Global Bond EUR Hedged en Templeton Global Bond genomineerd.

Het ING Global Obligatie Fonds behaalde in 2010 een rendement van 14,2% en doet dat met een strategie waarin zowel in staatsobligaties en bedrijfsobligaties als leningen in onderpand wordt belegd. Het grootste gedeelte heeft een hoge kredietbeoordeling (AAA en AA). De tracking error tegenover de benchmark, de Barclays Capital Global Aggregate Index, was de afgelopen drie jaar gemiddeld 1,54%. De beheerders Hans van Zwol en Sylvain de Ruijter hebben veel ervaring en werken al lang samen. Ondersteuning komt van verschillende teams binnen de organisatie. Sinds de oprichting in 1988 is een gemiddeld jaarrendement behaald van 5%.

Risicovolle strategieën
Templeton Global Bond behaalde in 2010 een rendement van 19,5%. Morningstar is van mening dat dit fonds een interessante keuze is voor beleggers die de risico’s ervan begrijpen, omdat valutaverwachtingen van grote invloed zijn op dit fonds. Zo raadde fondsmanager Michael Hasenstab beleggers eind vorig jaar aan om dollar tegen de Japanse yen te kopen, omdat de yield op Amerikaanse staatsobligaties steeg tegenover Japans schuldpapier.
Hasenstab rekent op stijgende rente in de VS, vanwege het herstel van de economie, maar ook omdat beleggers zich zorgen maken over de financierbaarheid van de Amerikaanse overheidsfinanciën en een hogere risicopremie verlangen. Templeton Global Bond weet de laatste vijf jaar 95% van de categorie achter zich te houden en profiteerde vorig jaar dan ook van een recordinstroom.

Het derde fonds dat in deze categorie is genonimeerd is PIMCO GIS Global Bond EUR Hedged. Dit fonds, geleid door Scott Mather, behaalde in 2010 een rendement van 9%. Mather is op dit moment zeer terughoudend met staatsobligaties: zowel in de VS en Japan als in de eurozone ziet hij zorgwekkende ontwikkelingen. Hij denkt dat de schuldencrisis in Europa blijft doorgaan. Mather focust zich dan ook op andere soorten leningen zoals covered bonds, bankleningen met bijzondere zekerheden, hypotheekleningen, asset backed securities en bedrijfsobligaties. Geïnteresseerd is hij ook in opkomende landen. De risico’s zijn de laatste jaren sterk verminderd. ‘Maar’, voegt hij er met verwijzing naar het Midden-Oosten aan toe, ‘de risico’s zijn in veel landen van deze landen nog steeds groter dan in veel westerse landen. Een ander nadeel is dat de economieën minder gediversifieerd zijn en dus kwetsbaarder zijn voor ontwikkelingen binnen de sectoren waar de landen op draaien. ‘Soms zijn de waarderingen volledig verwerkt in de prijzen, maar dat is niet altijd het geval.’

De goede prestaties en lage rentestand zorgden voor een sterke toestroom van nieuw kapitaal. De categorie Global Bond kreeg in totaal € 10 mrd aan nieuw kapitaal te verwerken. Met de lage rentestanden en de kans op een oplopende inflatie is te verwachten dat fondsen die de mogelijkheid hebben om in risicovollere strategieën als high yield en leningen uit opkomende markten te beleggen de beste vooruitzichten hebben.

Genomineerden
ING Global Obligatie Fonds
Standard / ****
Fondsmanager: Hans van Zwol en Sylvain de Ruijter 
Rendement 2010: 14,2% PIMCO GIS Global Bond EUR Hedged
(geen kwalitatieve rating)  / *****
Fondsmanager: Scott Mather
Rendement 2010: 9,0%Templeton Global Bond
Superior  / *****
Fondsmanager: Micheal Hasentab en Sonal Desai
Rendement 2010: 19,5%
Lees ook de speciale bijlage 'Outperformers' vandaag bij het FD met meer informatie over de genomineerde fondsen en hun managers en artikelen over de benchmark als fictie, kenmerken van de alpha-managers en gatekeepers over fondsselectie.

Terug naar overzichtspagina >

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sander Kleine  

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings