Pair trading met ETPs

In combinatie met een aandeel kan een ETP een nuttig instrument zijn voor een long/short-transactie.

Patricia Oey 18 februari, 2011 | 11:09
Facebook Twitter LinkedIn

Pairs trading is een handelsstrategie waarbij twee effecten met grotendeels dezelfde kenmerken, maar waarbij een belangrijk aspect afwijkt, tegen elkaar worden afgezet in een long/short-transactie. Door in te zetten op de stijging van een effect en de daling van een ander effect, kunnen de meeste risico’s worden geëlimineerd, behalve het risico waar u van wilt profiteren. Dit artikel behandelt de strategie en hoe deze gemakkelijker kan worden uitgevoerd door exchange-traded products (ETPs, op de beurs verhandelde beleggingsproducten) te gebruiken.

Niets is zeker op de aandelenmarkt. Zelfs wanneer u veel vertrouwen heeft in een beleggingsidee, kan een onvoorziene gebeurtenis roet in het eten gooien. Pair-trading probeert de externe risico’s – vooral marktrisico – te beperken, waardoor u zich slechts op een ervan hoeft te richten. Stel bijvoorbeeld dat u een fan van Apple-producten (AAPL) bent en na de introductie van de iPad verwachtte dat deze marktaandeel in e-boeklezers zou kunnen veroveren op de Kindle van Amazon.com (AMZN). Met een pair-trade had u aandelen Apple kunnen kopen en short kunnen gaan op aandelen Amazon. Twee maanden na de introductie van de iPad waren de aandelen Apple ongeveer 7 procent gestegen, terwijl de aandelen Amazone met 5 procent waren gedaald.

Pair-trading kan marktrisico’s verminderen, maar het risico op afzonderlijke effecten vergroten. Stel dat u bijvoorbeeld het succes van de iPod had meegemaakt en dat u had gezien hoe deze de manier veranderde waarop mensen naar muziek luisteren. In de zomer van 2008 had u misschien gedacht dat de nieuwe versie van de iPhone net zo een succes zou zijn en dat deze marktaandeel zou blijven afsnoepen van andere smartphones, zoals de BlackBerry van Research in Motion (RIMM). Als u in juni 2008 aandelen Apple had gekocht, zou u ten minste een jaar lang geld verloren hebben, ondanks het feit dat uw beleggingstheorie klopte. De aandelen Apple daalden van juni 2008 tot juni 2009 met 20 procent, terwijl de markt als geheel - vertegenwoordigd door de S&P 500 - met 30 procent daalde. Als u echter een eenvoudige 1-for-1 pair-trade had opgezet en tegelijkertijd Apple had gekocht en short gegaan was op Research in Motion, zou u netto 20 procent hebben gewonnen, omdat Research in Motion met 40 procent daalde, twee maal zoveel als Apple.

Probleem oplossen
Pair-trades worden al lang toegepast, maar hoe kunnen ETPs deze strategie vergemakkelijken? Het is al moeilijk genoeg een beleggingsidee te bedenken, maar bij pair-trading heeft u twee ideeën nodig. Het kopen van aandelen Apple was niet genoeg, u moest ook weten wie Apple zou verslaan en welke bedrijven met soortgelijke risico’s als Apple werden geconfronteerd. Bovendien had u aandelen Research in Motion moeten kunnen vinden om short op te gaan.

ETPs kunnen ten minste een van deze problemen oplossen. De verscheidenheid aan beschikbare ETPs betekent dat u waardepapier kunt gebruiken met een brede blootstelling aan dezelfde vermogensklasse, index of sector, om deze te koppelen aan uw aandelentransactie, in plaats van zelf te moeten uitvinden welke aandelen goed zouden overeenkomen met uw oorspronkelijke idee. Helaas zijn in Europa aandelen van vele ETPs moeilijk te vinden om ze te kunnen lenen om short te gaan. Zelfs wanneer ze voorhanden zijn, kan het erg duur uitvallen om ze te lenen.

Hier is een voorbeeld van een pair-trade met gebruik van ETPs. Stel dat u bang bent dat de olieramp in de Golf van Mexico voor BP op langere termijn veel grotere aansprakelijkheid en reputatieschade veroorzaakt dan de markt momenteel denkt. Aan de andere kant, wanneer de energieprijzen stijgen, kan het aandeel BP ook wel eens stijgen – maar misschien met minder dan andere grote oliemaatschappijen. Hier zou een mogelijke pair-trade eruit bestaan short te gaan op aandelen BP en long op een ETF voor de energiesector, zoals de Source STOXX Europe 600 Optimised Oil & Gas ETF (SC0V).

Rendementen
Zodra u de effecten heeft geïdentificeerd die u wilt gebruiken voor de uitvoering van uw pair-trade, is de volgende stap de berekening van de juiste omvang van uw inzet. Correlatie is een veel gebruikte statistische maatstaf om de verhouding tussen de rendementen van twee effecten te meten. Een praktischere maatstaf is de bèta van een effect, die u kan vertellen hoeveel u short moet gaan aan de ene kant van de transactie om deze in evenwicht te brengen met de long-kant van de transactie. Stel, u hebt vertrouwen in Deutsche Bank AG (DBK) en u wilt een pair-trade opzetten, long gaan op aandelen Deutsche Bank en short op een EURO STOXX 50-ETF. Hoe sterk moet u short gaan op de EURO STOXX 50 om een positie van EUR/GBP 5.000 in Deutsche Bank te compenseren? Met gebruik van de bèta kunnen we met een eenvoudige vermenigvuldiging berekenen hoeveel we nodig hebben. De bèta van Deutsche Bank ten opzichte van de markt (vertegenwoordigd door de EURO STOXX 50) was 1,5. Neem de omvang van de initiële positie (EUR/GBP 5.000) en vermenigvuldig deze met de bèta (1,5) en u krijgt voor EUR/GBP 7.500 aan aandelen in een EURO STOXX 50-ETF waarop u short zou moeten gaan. Uiteraard is het riskant om historische schattingen voor correlatie en bèta te gebruiken, omdat deze variabelen instabiel kunnen zijn.

Samenvattend kan pair-trading een goede manier zijn om een beleggingsidee in de praktijk te brengen en tegelijkertijd het marktrisico te minimaliseren. Vooropgesteld dat er een passend product is om tegen redelijke kosten te lenen, kunnen ETPs het juiste instrument zijn voor een pair trade.

Met medewerking van Michael Rawson.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Patricia Oey  Patricia Oey is an ETF analyst at Morningstar.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings