Verwachtingen voor high yield obligaties zijn positief

Wel is het zaak om het prospectus van high yield fondsen goed te lezen, omdat het mandaat van fonds tot fonds behoorlijk kan verschillen.

Maarten van der Pas 11 maart, 2011 | 13:43
Facebook Twitter LinkedIn

Na de extreem hoge rendementen die high yield obligatiefondsen in 2009 behaalden, kreeg deze beleggingscategorie  in 2010 behoorlijk veel nieuw kapitaal te verwerken. Gecorrigeerd voor rendement stroomde ruim negen miljard euro in, waarmee in totaal ruim 38 miljard euro in Europese high yield fondsen is belegd.  Van de Nederlandse beleggingsfondsen wist Robeco High Yield Bonds het meest te profiteren van de toegenomen populariteit. Dit fonds haalde 300 miljoen euro aan nieuw vermogen binnen.

Voor het tweede jaar op rij presteerden high yield obligaties beter dan leningen met een investment grade kredietbeoordeling. Al werden de uitzonderlijke winsten van 2009 – rendementen boven de 50 procent waren meer regel dan uitzondering - niet herhaald. Toch konden de fondsen gemiddeld 13 procent in waarde stijgen, waarmee het wederom een goed jaar was voor beleggers in minder kredietwaardige obligaties. De lage rentestand, de Europese schuldencrisis en toegenomen risicobereidheid lagen hieraan ten grondslag. Ook hebben ondernemingen hun schuldenlast vaak afgebouwd, wat de kans op een faillisement verkleint.

Winstcijfers
Het waren vooral achtergestelde bankleningen die wisten te profiteren van sterk verbeterde winstcijfers. Daarnaast daalden de spreads van deze leningen op het nieuws dat ze onder de nieuwe Basel III regelgeving niet meer meetellen voor het kernkapitaal van banken. Dit vergroot de kans dat banken overgaan tot vervroegd aflossen, wat gunstig is voor beleggers.

Ook voor 2011 zijn de verwachtingen voor high yield obligaties positief, omdat spreads historisch gezien nog redelijk hoog zijn en voor de komende jaren gematigde economische groei wordt verwacht. Wel is het zaak voor beleggers om het prospectus van high yield fondsen goed te lezen, omdat het mandaat van fonds tot fonds behoorlijk kan verschillen. Zo zijn er fondsen die niet in financiële dienstverleners als banken beleggen en ook op gebied van het afdekken van valutarisico’s zijn er grote verschillen.

Winnaars
In onderstaand overzicht staan de high yield obligatiefondsen met het hoogste rendement over de laatste 3 jaar.

Top 5 high yield obligatiefondsen met hoogste rendement over 3 jaar  
  Beleggingsfonds Morningstar Rating Overall  %Total Ret Annlzd 3 Yr (Mo-End) EUR
1 Pioneer Fds Euro High Yield *** 16.5
2 Sparinvest SICAV High Yield Value Bonds **** 15.4
3 UBS (Lux) BF Euro High Yield *** 14.9
4 AXA WF US High Yield Bonds ***** 14.0
5 Aegon High Yield Global Bond **** 12.3
  (Bron: Morningstar per 11/3/2011)    

In Nederland zijn in totaal 36 high yield obligatiefondsen verkrijgbaar. Acht daarvan hebben een Morningstar kwalitatieve rating waarvan vier met een Superior beoordeling:

Raiffeisen-Europa-HighYield

Fidelity Funds - Euro High Yield

HSBC GIF Euro High Yield Bond

Robeco High Yield Bonds

Van deze fondsen verwachten de fondsanalisten van Morningstar dat ze op termijn een beter dan gemiddeld rendement halen.
De overige vier fondsen hebben een Standard rating en onderscheiden zich niet van de andere fondsen in de categorie:

ING Hoog Dividend Obligatie Fonds

ING (L) Renta Fund Global High Yield

Petercam L Bds HigherYld

Société Générale AM Fund Bonds Europe High Yield

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten