Morningstar Awards 2011

De beste fondsen worden beloond met een Morningstar Award!

Morningstar Europe Editor 14 maart, 2011 | 7:05
Facebook Twitter LinkedIn

Naar aloude traditie reikt Morningstar elk jaar de Morningstar awards uit, zo ook in 2011. Net als vorig jaar zijn er twee verschillende awards:

Morningstar European Fund Award
Deze award wordt toegekend op basis van de kwalitatieve beoordeling van ons team van 28 fondsanalisten in heel Europa.

Deze awards zijn bedoeld om beleggers in staat te stellen snel aan te haken bij de beste toekomstverwachtingen die door ons kwalitatieve onderzoeksteam werden opgespoord. De genomineerden moeten natuurlijk goede resultaten hebben geboekt voor beleggers tijdens het afgelopen kalenderjaar; in overeenstemming met onze benadering van kwalitatief onderzoek leggen we echter grote nadruk op de globale verdiensten van het aanbod door gebruik te maken van onze vijf basiscriteria bij het analyseren van beleggingsfondsen (fondsmanager & team, fondshuis, beleggingsproces, rendement, en de kosten). 

Artikel: Genomineerden Morningstar European Fund Awards
Artikel: Winnaars Morningstar European Fund Awards

   

Morningstar Benelux Fund Award
Morningstar heeft in de verschillende Europese landen een lange traditie van Fund Awards. De methodologie bestaat in de eerste plaats uit een wiskundig model, aangevuld met een kwalitatieve screening. Anders dan de European Fund Awards spelen de 28 fondsanalisten een minder belangrijke rol bij het bepalen van deze prijzen.

We gaan bij het toekennen van de prijzen wel een stuk verder dan simpelweg de prestaties over 2010. Voor de Morningstar Awards moeten fondsen tenminste vijf jaar bestaan en consistent goede prestaties laten zien. Voor het toekennen van de awards aan de fondsen hebben we een systeem ontworpen dat rekening houdt met de rendementen over het laatste kalenderjaar, de laatste drie en de laatste vijf jaar. Fondsen worden beoordeeld met behulp van hun procentuele ranking van de rendementen in hun Morningstar categorieën met een gewicht van 48% voor de eenjaarsperiode, 18% voor de driejaarsperiode en 18% voor de vijfjaarsperiode. In totaal zijn rendementen dus goed voor 80% van de totale score. 

Correctie voor Risico
De resterende 16% van de score die we berekenen komt voor rekening van risico. Om te corrigeren voor risico gebruiken we de procentuele rankings (percentielen) van het Morningstar Risico binnen de Morningstar Categorie. In lijn met onze benadering van de lange termijn, is 8% van de totale score gebaseerd op de driejaars Morningstar Risico ranking en 8% op de vijfjaars Morningstar Risico Ranking. We gebruiken Morningstar Risico vanwege zijn eigenschap dat het de voorkeuren van beleggers goed in kaart brengt omdat het rekening houdt met neerwaarts risico. Als laatste controle moet een fonds om een award te krijgen in de laatste vijf jaar in ten minste drie jaren een bovengemiddeld rendement hebben laten zien in zijn categorie.

Artikel: Genomineerden Morningstar Benelux Fund Awards
Artikel: Winnaars Morningstar Benelux Fund Awards (vanaf 25 maart)

   

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar Europe Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten