Morningstar's favoriete technologieaandelen

Waarom Cisco, Hewlett-Packard, Applied Materials, France Telecom en Advanced Micro Devices aantrekkelijke aandelen zijn.

Grady Burkett, CFA 08 april, 2011 | 12:54 Maarten van der Pas
Facebook Twitter LinkedIn

Financieel sterke bedrijven met een solide concurrentiepositie, die de hele conjunctuurcyclus een robuuste kasstroom genereren hebben de voorkeur. De onderstaande vijf ondernemingen voldoen aan deze criteria en noteren naar onze mening tegen aantrekkelijke waarderingen.

Cisco
Margedruk en zwakte in de kernactiviteiten leidden tot een derde achtereenvolgend teleurstellend kwartaal voor Cisco en een forse verkoopgolf in februari. Ondanks de toenemende concurrentie en aanhoudende onzekerheid rond de consumentenactiviteiten van Cisco geven de dominante positie van het bedrijf in datanetwerkapparatuur, de sterke dienstverleningstak en de consistent sterke vrije kasstroom Morningsar het vertrouwen dat de aandelen zich zullen herstellen van de recente dieptepunten.
Naar Aandelenrapport Cisco >


Hewlett-Packard
De zwakke vraag naar pc's en de teleurstellende omzetten uit dienstverlening zorgden ervoor dat Hewlett Packard de omzetverwachting voor 2011 neerwaarts bijstelde. Hierdoor krijgen beleggers een tweede kans om tegen een aantrekkelijke koers in te stappen op een kwaliteitsaandeel. Ondanks het feit dat de recente strategische top veel vragen onbeantwoord liet over de plannen van het bedrijf voor software en cloudcomputing, meent Morningstar dat de leidende positie van de onderneming in diensten, hardware voor bedrijfsmatige toepassingen en afdrukken meer dan genoeg waarde scheppen om Morningstar's raming van de reële waarde te rechtvaardigen.
Naar Aandelenrapport Hewlett-Packard >


Applied Materials
Applied Materials is de grootste producent van halfgeleiderapparatuur ter wereld. De schaalgrootte van het bedrijf is ongeëvenaard en het heeft de breedste productportefeuille in de branche, waardoor de onderneming een voorsprong heeft op kleinere concurrenten. In de afgelopen kwartalen konden Applied en de rest van de halfgeleiderapparatuurbranche profiteren van een opleving, omdat er een hogere vraag van chipmakers naar productiemachines is. Wij verwachten dat het robuuste klimaat en een toename van het marktaandeel zowel de omzet als de winst van Applied de komende maanden zullen doen stijgen.
Naar Aandelenrapport Applied Materials >


France Telecom
France Telecom is de dominante telecommunicatie-exploitant van Frankrijk en heeft ook grote belangen in vele andere landen. Het bedrijf heeft in totaal 210 miljoen abonnees, waarvan 150 miljoen voor mobiele diensten. Deze omvang betekent dat het grootste deel van de klanten via het eigen netwerk kan worden bediend, hetgeen de winstgevendheid ten goede komt. Naar onze mening is dit gegeven goed voor een beperkte economische slotgracht en kan de onderneming zo aanzienlijke kasstromen realiseren. In elk van de afgelopen jaren genereerde France Telecom meer dan 8 miljard euro aan vrije kasstroom en verwacht wordt, dat dit in 2011 opnieuw het geval zal zijn. Deze kasstroom stelt het bedrijf in staat om hoge dividenden uit te keren (het huidige bruto rendement is 9 procent), schulden af te bouwen en overnames te plegen, vooral in opkomende markten.
Naar Aandelenrapport France Telecom >


Advanced Micro Devices
Advanced Micro Devices is de eeuwige tweede na Intel in het segment microprocessoren van de halfgeleiderindustrie. Het ontbreken van schaal in vergelijking met zijn rivaal zet AMD op lange termijn op een achterstand in termen van onderzoeks- en ontwikkelingsbudget en de mogelijkheid om de snelste processoren van de markt te maken. 
Waar Intel gewoonlijk de sterkste is, verslaat AMD met zijn innovaties soms zijn grote concurrent. Morningstar is optimistisch dat AMD's nieuwe chips die zijn gebaseerd op de Bulldozer-architectuur, en die in 2011 gelanceerd worden, druk op Intel zullen zetten. Hiermee zal AMD marktaandeel kunnen winnen in het lucratieve segment van de server processoren op de microprocessormarkt.


Nederlandse spelers in de technologiesector
In de technologiesector volgt Morningstar ook de Nederlandse ondernemingen ASML, ASM International. KPN en Philips. De fabrikanten van machines voor de productie van chips ASML en ASMI zijn echter veel minder aantrekkelijk om in te beleggen dan bijvoorbeeld Applied Materials. ASML is met een koers-fair value verhouding van 1.66 in ogen van Morningstar overgewaardeerd en dat geldt ook voor ASMI met een verhouding van 1.49. ASML en ASMI hebben momenteel respectievelijk een waardering van 1 en 2 ster(ren). ASML heeft nog wel een kleine concurrentievoorsprong in tegenstelling tot ASMI.

Bij de telecommaatschappijen legt KPN het af tegen France Telecom. KPN is met een koers-fair value verhouding overgewaardeerd (3 sterren), waar de belegger met France Telecom (0.61) een koopje heeft (5 stereen). Wat betreft hun concurrentiepositie in het telecommetier worden beide telco's even hoog gewaardeerd.

Philips is met een koers-fair value verhouding van 1,04 en 3 sterren momenteel fair gewaardeerd, maar de belegger haalt er geen aandeel mee in zijn portefeuille dat op de langere termijn -flinke- winst zal maken.


Terug naar Morningstar's vooruitzicht voor technologie-aandelen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Grady Burkett, CFA  Grady Burkett, CFA, is an associate director with Morningstar.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten