Aandelen 3.1 - Basisbegrippen voor elke belegger

Ratio’s zijn een veelgebruikte manier voor beleggers om de prijs van een aandeel te beoordelen ten opzichte van het onderliggende resultaat..

Pieter Bailleul 04 mei, 2011 | 14:40
Facebook Twitter LinkedIn

Ratio’s zijn een veelgebruikte manier voor beleggers om de prijs van een aandeel te beoordelen ten opzichte van het onderliggende resultaat van de onderneming. Zo lang u als belegger niet blind bent voor de beperkingen van deze ratio’s, kunnen zij een handig hulpmiddel zijn bij het beoordelen van de koopwaardigheid van een aandeel. Samen met het uitwerken van een DCF model, krijgt u op die manier een krachtige manier om aandelen op een fundamentele wijze te beoordelen.

Winst per aandeel of earnings per share (EPS) zijn de netto inkomsten van de onderneming gedeeld door het aantal uitgegeven aandelen. Er zijn twee soorten EPS: basic en diluted. De basic EPS houdt enkel rekening met alle werkelijk uitgegeven aandelen van een onderneming, terwijl de diluted EPS ook rekening houdt met de aandelenopties die zijn uitgegeven. De diluted EPS is een meer conservatieve maatstaf.

Marktkapitalisatie is de waarde van de onderneming op de aandelenmarkt. Dit wordt berekend door de aandelenprijs op de financiële markten te vermenigvuldigen met het aantal uitgegeven aandelen. De marktkapitalisatie is belangrijk bij het samenstellen van een portefeuille aangezien het cijfer een idee geeft van de grootte van een onderneming.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Pieter Bailleul

Pieter Bailleul  is Marketing Manager for Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid