Aandelen 3.1 - Basisbegrippen voor elke belegger

Ratio’s zijn een veelgebruikte manier voor beleggers om de prijs van een aandeel te beoordelen ten opzichte van het onderliggende resultaat..

Pieter Bailleul 04 mei, 2011 | 14:40
Facebook Twitter LinkedIn

Ratio’s zijn een veelgebruikte manier voor beleggers om de prijs van een aandeel te beoordelen ten opzichte van het onderliggende resultaat van de onderneming. Zo lang u als belegger niet blind bent voor de beperkingen van deze ratio’s, kunnen zij een handig hulpmiddel zijn bij het beoordelen van de koopwaardigheid van een aandeel. Samen met het uitwerken van een DCF model, krijgt u op die manier een krachtige manier om aandelen op een fundamentele wijze te beoordelen.

Winst per aandeel of earnings per share (EPS) zijn de netto inkomsten van de onderneming gedeeld door het aantal uitgegeven aandelen. Er zijn twee soorten EPS: basic en diluted. De basic EPS houdt enkel rekening met alle werkelijk uitgegeven aandelen van een onderneming, terwijl de diluted EPS ook rekening houdt met de aandelenopties die zijn uitgegeven. De diluted EPS is een meer conservatieve maatstaf.

Marktkapitalisatie is de waarde van de onderneming op de aandelenmarkt. Dit wordt berekend door de aandelenprijs op de financiële markten te vermenigvuldigen met het aantal uitgegeven aandelen. De marktkapitalisatie is belangrijk bij het samenstellen van een portefeuille aangezien het cijfer een idee geeft van de grootte van een onderneming.

Winstmarge geeft de marge weer die een onderneming heeft tussen de aankoopprijs (of vervaardigingsprijs) en de verkoopprijs van een product of dienst. Daarbij wordt de winst gedeeld door de inkomsten. De winstmarge kan op drie manieren berekend worden: op basis van de bruto winst, de netto winst of de operationele winst. Deze drie maatstaven zijn terug te vinden in het jaarverslag van de onderneming.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Pieter Bailleul

Pieter Bailleul  is Marketing Manager for Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten