Pas op voor de hype van opkomende markten

De hoge groeicijfers van opkomende economieën zijn niet altijd terug te zien bij fondsen die hierin beleggen.

Maarten van der Pas 17 mei, 2011 | 17:46
Facebook Twitter LinkedIn

Het aantal fondsen dat belegt in opkomende markten kent een snelle uitbreiding. In Nederland heeft een belegger inmiddels keus uit bijna 100 fondsen die beleggen in de Morningstar-categorieën ‘aandelen BRIC-landen’ en ‘aandelen opkomende markten wereldwijd’. En keus uit een kleine 50 beleggingsfondsen die wereldwijd investeren in obligaties uit emerging markets.
En dat is nog los van de fondsen met een regionale focus op bijvoorbeeld aandelen uit alleen China, Latijns-Amerika, Zuid-Korea, Azië-Pacific zonder Japan of emerging Europe.

Er zijn enkele goede redenen voor de flinke toename van emerging markets fondsen. Al verschillende jaren zijn de groei en de economische fundamentals in de zich ontwikkelende landen beter dan in de ontwikkelde wereld. En de verwachting is dat deze voordelen –voorlopig- blijven bestaan. Ook op het gebied van beleggen en financiële regelgeving zijn opkomende economieën er sinds 2000 aanzienlijk op vooruitgegaan. Het aantal beursgenoteerde bedrijven is fors toegenomen net als de liquiditeit op hun aandelenmarkten.

Spreiding
De brede, gediversifieerde fondsen zijn aantrekkelijker voor beleggers dan de regionale fondsen. Ze kunnen in de hele opkomende wereld beleggen en zijn zo redelijk gespreid over land, sector en aandelen. Hoewel ze in absolute termen nog steeds behoorlijk volatiel zijn, zijn deze fondsen het minst volatiel van de emerging market fondsen.
Dit in tegenstelling tot de regionale fondsen die door hun focus een beperkt beleggingsuniversum hebben. Door hun sterke concentratie zijn ze vatbaar voor extreme pieken en dalen in hun rendement. Ze zijn meer iets voor de belegger met een hoge risicotolerantie.

Er zijn zelfs fondsen die zich nog verder concentreren en zich op een specifieke sector in een specifiek opkomend land richten zoals Global Africa Natural Resources en Mirea Asset Asia Great Consumer. Zij combineren alle beperkingen en risico’s in één fonds (de genoemde fondsen zijn overigens niet in Nederland verkrijgbaar).

Een andere categorie fondsen zijn de mixfondsen die beleggen in zowel aandelen als obligaties uit opkomende landen. zij kunnen dat agressief, defensief of gebalanceerd doen. Hun rendement is lager dan van aandelenfondsen, maar ze kunnen wel het beste van aandelen en obligaties combineren.

Blootstelling
De hoge groeicijfers van opkomende economieën zijn niet altijd terug te zien bij fondsen die hierin beleggen. Daar zijn een aantal redenen voor. Hoge kosten die het fonds in rekening brengt aan de belegger drukken diens rendement. De fondsen zijn van middelmatige fondshuizen. Of van respectabele fondsaanbieders maar die expertise op het gebied van opkomende markten ontberen of niet hebben bewezen.

Beleggers  moeten een aantal zaken in ogenschouw nemen als ze het enorm uitgebreide universum van emerging marklets fondsen beschouwen. Er zijn andere wereldwijde aandelen-fondsen met een significante blootstelling aan de ontwikkelende wereld. Veel large-cap fondsen hebben ondernemingen in hun portefeuille die een groot deel van hun groei en omzet in opkomende economieën genereren. Zo heeft een belegger indirecte blootstelling aan deze markten.

Daarnaast zijn realistische verwachtingen en een lange beleggingshorizon essentieel voor alle emerging market fondsen. De enorme winsten die deze fondsen in de afgelopen jaren hebben genoteerd hoeven niet noodzakelijk herhaald te worden in de komende jaren. Zelfs gediversifieerde fondsen hebben grote verliezen geleden.

Kaf en koren
Morningstar-analist Han de Vries scheidt in een vraaggesprek het kaf van het koren en laat een aantal goede en minder goede emerging market fondsen de revue passeren. Aan bod komen: UBS EF-Emerging Markets, Allianz Global Emerging Markets Equity, Skagen Kon-Tiki, Comgest Growth Emerging Markets, Aberdeen Global Emerging Markets Fund en Robeco Emerging Stars.

Bekijk video >





Overzicht emerging markets fondsen en ETFs
Beleggingsfondsen
Onderstaande linkjes gaan naar een overzicht van specifieke emerging market fondsen met behulp van de Fonds Screener. Beleggers kunnen zelf verder selecteren op rendement, rating van Morningstar en kostenratio.

Aandelen emerging markets >


Obligaties wereldwijd emerging markets >


Obligaties wereldwijd emerging markets lokale valuta >


Mixfondsen emerging markets >


ETFs
Onderstaande linkjes gaan naar een overzicht van specifieke emerging market ETFs met behulp van de ETF Screener. Beleggers kunnen zelf verder selecteren op rendement, rating van Morningstar en kostenratio.

Aandelen emerging markets >


Obligaties wereldwijd emerging markets >

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten