Beleggingsfondsen 1.7 - Hoe in een beleggingsfonds te beleggen

En plots heeft u de mogelijkheid. Hoe het dan aan te pakken? Morningstar neemt u bij de hand.

Morningstar 10 juni, 2011 | 12:26
Facebook Twitter LinkedIn

Het is tijd om een beetje te fantaseren. Stel dat één van uw belachelijk rijke familieleden een genereuze bui heeft en ieder familielid  10.000 euro geeft. Zijn of haar enige voorwaarde is, dat u dit cadeau aanwendt om een beleggingsfonds te kopen. Wat zou u doen?

1) Wachten met beleggen omdat u denkt dat de markt nog verder naar beneden zal gaan en pas beleggen als u denkt dat de koersen zullen stijgen?
2) Onmiddellijk het hele bedrag beleggen?
3) Het bedrag in delen beleggen en iedere maand een gedeelte van de tien mille gebruiken voor een aankoop?

De strategie die u kiest, is van grote invloed op het uiteindelijke resultaat.

Wachten, ofwel market-timing

Laten we beginnen met de optie wachten, ook wel vaak market-timing genoemd. U wacht met beleggen totdat uw gevoel zegt dat het de juiste tijd is voor een aankoop. Dat kan betekenen dat de koers van het beleggingsfonds daalt, of juist stijgt, of dat het volle maan is, het een oneven dag is, maar ook dat de naam van de maand waarin we zijn beland met een ‘J’ begint.

Zoals u vast al zult vermoeden, is market-timing niet de favoriete strategie. Het is namelijk bijzonder moeilijk om de toekomst te voorspellen. Daarnaast hebben studies van onze collega’s in de Verenigde Staten uitgewezen dat een goede voorspelkracht van de markt vaak nog niet goed genoeg is.

De analisten van Morningstar in Chicago deden het volgende experiment. Over de laatste twintig jaar werd verondersteld dat een belegger ieder kwartaal voor de keuze stond om te beleggen (in dit geval in de S&P 500 index) of om te sparen (Treasury Bills). Een market-timer die bij deze beslissing de helft van de gevallen goed zat, eindigde na twintig jaar echter ver achter het marktgemiddelde. Pas als u in 65 procent van de gevallen een goede beslissing nam, versloeg u de index. Dat betekent dat een market-timer twee van de drie keer een goede beslissing moet nemen als hij geld wil verdienen!

Hoe kan dat dit? Doordat u in de aandelenmarkt gemiddeld genomen een hoger rendement behaalt dan door te sparen, betekent timing meestal het opofferen van rendement. Dit wordt nog versterkt door het zogenoemde rente-op-rente-effect. Als u een periode van goede returns mist, dan tikt dat hard door omdat de opbrengsten die u in een vorige periode hebt behaald ook niet verder kunnen groeien. Behalve in het geval dat u iets weet wat anderen niet weten –en dan zou u deze cursus vast niet lezen- is market-timing geen goede strategie.

Alles in één keer beleggen
Als market-timing een slechte strategie is, wat valt er dan te zeggen over het tegenovergestelde: het beleggen van het gehele bedrag in een keer.

Hieronder volgt een voorbeeld. Stel u belegt u cadeau van 10 000 euro in eens terwijl uw zwager, die ook 10 000 euro heeft gekregen, 2000 euro per maand belegt in hetzelfde fonds als u. De koers van het fonds laat een consistente stijging zien. In de tabel hieronder kunt u zien wat er met de belegging van u en uw zwager gebeurt.

 

Koers fonds stijgt

Maand

Uw belegging

Belegging van uw zwager

1

5 556 aandelen
tegen   1.80 per stuk

1 111 aandelen
tegen   1.80 per stuk

2

nvt

1 099 aandelen
tegen   1.82 per stuk

3

nvt

1 081 aandelen
tegen   1.85 per stuk

4

nvt

1 070 aandelen
tegen  1.87 per stuk

5

nvt

1 053 aandelen
tegen   1.90 per stuk

Totaal aantal aandelen

5 556

5 414

Eindwaarde

  10 556

  10 287


In bovenstaand voorbeeld heeft u van uw zwager gewonnen, u heeft na vijf maanden meer aandelen. Doordat het fonds steeds in waarde steeg kon uw zwager het zich niet permitteren om evenveel aandelen als u te kopen over de gehele periode. Maar wat geb t er als de waarde van het fonds tijdens deze vijf maanden sterk varieert?

 

Koers fonds varieert

Maand

Uw belegging

Belegging van uw zwager

1

5 556 aandelen 
tegen   1.80 per aandeel

1 111 aandelen 
tegen   1.80 per aandeel

2

nvt

1 667 aandelen 
tegen   1.20 per aandeel

3

nvt

1 081 aandelen 
tegen   1.85 per aandeel

4

nvt

1 481 aandelen 
tegen   1.35 per aandeel

5

nvt

1 053 aandelen 
tegen   1.90 per aandeel

Totaal aantal aandelen

5 556

6 393

Eindwaarde

  10 556

  12 147


In dit geval is uw zwager beter af. Doordat de koersen in de vijf maanden enkele malen fors onder het niveau kwamen waartegen u heeft gekocht, kon hij uiteindelijk meer aandelen verwerven. Zulke koerschommelingen zijn in de praktijk gelukkig zeldzaam, zeker bij beleggingsfondsen.

Waarom gespreid aankopen?
Voor beleggers beperkt gespreid aankopen het risico. Als u bijvoorbeeld iedere maand een vast bedrag belegt, is een gedeelte van uw vermogen belegd in fondsen en een ander gedeelte houdt u aan in kas. Als de markt daalt, houdt uw kaspositie zijn waarde en kunt u aandelen kopen van het fonds tegen een gereduceerde prijs. In een dalende markt zult u door deze methode uiteindelijk meer aandelen kunnen kopen en ook sterker profiteren van een koersherstel daarna. Keerzijde is dat in een stijgende markt u minder aandelen zult aanschaffen, maar tijdens het aankooptraject was het risico dan ook lager.

We illustreren gespreid aankopen tijdens een dalende markt in onderstaand voorbeeld:

 

Koers fonds daalt

Maand

Uw belegging

Belegging van uw zwager

1

5 556 aandelen 
tegen   1.80 per aandeel

1 111 aandelen
tegen   1.80 per aandeel

2

nvt

1 250 aandelen 
tegen   1.60 per aandeel

3

nvt

1 379 aandelen 
tegen   1.45 per aandeel

4

nvt

1 538 aandelen 
tegen   1.30 per aandeel

5

nvt

1, 667 aandelen 
tegen   1.20 per aandeel

Totaal aandelen

5 556

6 945

Eindwaarde

  6 667

  8 334


In dit voorbeeld, hebben zowel uw zwager als uzelf geld verloren (want u begon beide met 10 000 euro), maar uw zwager heeft minder verloren omdat hij gespreid aankocht. Hij had tijdens de rit nog contant geld in zijn kas, wat zijn waarde niet verloor. Als het fonds weer in waarde gaat stijgen, is uw zwager ook beter af. Hij heeft immers meer aandelen kunnen aanschaffen.

De tweede en zeer belangrijke reden waarom Morningstar gespreid aankopen een goede strategie vindt, is dat het een disciplinerende werking heeft. Beleggers kijken vaak naar rendementen in het verleden, en kopen fondsen die een goede performance hebben laten zien, terwijl ze verkopen als de koersen na een daling op een dieptepunt zijn beland. Dit is een vorm van market-timing. Een vaak voorkomende maar niet erg succesvolle manier. Als u gespreid aankoopt, doet u niet aan market-timing. U belegt met regelmaat. Als u kiest voor een automatische overschrijving of machtiging, merkt u vaak pas dat u belegt, nadat u al een aardig kapitaal heeft opgebouwd.

Het derde voordeel van gespreid aankopen is dat u kunt beleggen in sommige fondsen die anders onbereikbaar bleven. Sommige fondsen eisen een hoge eerste belegging, maar versoepelen deze regel als u toezegt maandelijks te beleggen.

Wat moet u doen?
Morningstar raadt Market-timing af. Naast het risico van een ongelukkige timing, bent u veel geld kwijt aan transactiekosten. Maar de vraag blijft staan of u nu alles ineens moet beleggen, of gespreid moet aankopen. Het antwoord hangt af van de afweging tussen risico en rendement, die ieder persoonlijk moet maken.

Hoe korter uw horizon, hoe groter de kans is dat u geld kwijt raakt door alles in een keer te beleggen (keerzijde is dat de kans op een hoog rendement ook kleiner wordt als u gespreid belegt). Maar als u bijvoorbeeld   20 000 euro wilt beleggen, heeft het weinig nut om de komende 20 jaar ieder jaar 1000 euro te storten. U had toch de wens om te beleggen? Ons advies is om beide strategieën te combineren. Beleg zoveel mogelijk vandaag en probeer vervolgens iedere maand of kwartaal deze belegging aan te vullen met een vast bedrag. U bent vanaf het begin af aan belegd en heeft discipline aangebracht in uw beleggingsgedrag.


Voorafgaande lessen
1.1 Wat is een beleggingsfonds?

1.2 Waarom beleggen in een beleggingsfonds?

1.3 Beleggingsfondsen en NAV

1.4 Hoe koersen, rendementen en dividenden samenhangen

1.5 Hoe een beleggingsfonds te kiezen

1.6 Belangrijke fondsdocumenten

Lesoverzicht >

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten