5 tips voor fondsbeleggen

...u bent op zoek naar een manier om op de langere termijn wat extra rendement te maken.

Morningstar Europe Editor 10 juni, 2011 | 13:50
Facebook Twitter LinkedIn

U bent ontevreden met de huidige rente die de banken bieden. Tegelijkertijd bent u niet bereid om heel veel risico te lopen met uw geld voor een mogelijk hoog rendement. U wilt best ‘de beurs op’ maar iedere dag de financiële pagina’s uitpluizen is niet uw ambitie. Kortom, u bent op zoek naar een manier om op de langere termijn wat extra rendement te maken. En objectieve ondersteuning is hierbij welkom. Het beleggen in beleggingsfondsen zou een prima manier kunnen zijn om deze doelstellingen te bereiken.

Ook hierbij is er echter een aantal zaken waar u op dient te letten.

1.       Bepaal uw strategie
Ondanks het feit dat u een bepaalde afstand wilt houden tot de beurs – u heeft niet de ambitie om goeroe te worden - moet u wel degelijk zelf nadenken hoe u wilt gaan beleggen. Zijn de regio’s doorslaggevend? Of gelooft u meer in thema’s zoals energie, vastgoed of consumentenproducten? Beleggen, in welke vorm dan ook, vraagt een visie en daar dient u wel degelijk zelf over na te denken. Het is tenslotte uw geld en het gaat over uw toekomst. Hierbij is het uiteraard van belang dat u uw doelstellingen vooraf helder hebt.

   

2.       Ga op zoek naar een fondsaanbieder die onafhankelijk, objectief en goedkoop is.
Nog steeds gebeurt het te vaak dat banken vooral de huisfondsen proberen te slijten, omdat ze daar de meeste marge op behalen.  U bent juist op zoek naar een onafhankelijke beleggingsfondsenaanbieder. Doe op dit punt goed uw huiswerk.

Een ander punt zijn de kosten die het switchen tussen beleggingsfondsen vaak met zich meebrengen. Procentje hier, procentje daar, en dit gaat direct van uw rendement af. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Alex Fondsbeleggen rekent bijvoorbeeld geen kosten als van fonds A naar fonds B wilt overstappen.

   

3.       Snap waar u in belegt
Een van de gouden stelregels van Warren Buffet (de rijkste belegger ter wereld) is: “Als ik het niet begrijp, beleg ik er niet in.” Ga dus bij het bepalen van uw strategie uit van uw eigen kijk op de wereld. Het zou bijvoorbeeld heel goed kunnen zijn dat u veel werkervaring heeft in de ICT en maak hier gebruik van bij beleggen! Ga dus op zoek naar een fonds dat past bij uw kennis van de wereld.

   

4.       Blijf het bos zien
Er zijn letterlijk duizenden beleggingsfondsen dus hoe pikt u nu de juiste eruit? Hoe vindt u het fonds dat voldoet aan de door u gestelde criteria? Want u wilt tenslotte wel door de bomen het bos blijven zien. Alex Fondsbeleggen heeft 750 fondsen waar u uit kunt kiezen en ze hebben daar – op basis van objectieve criteria  - de 50 best presterende fondsen uit geselecteerd. Daarnaast zijn fondsen verdeeld over 8 interessante beleggingsthema’s. Voor beleggers die niet iedere brochure willen napluizen is dit een uitstekende methode om de eerste shifting te maken.

   

5.       Heb reële doelstellingen
Teveel mensen denken dat beleggen simpel is. Het is uiteraard goed om optimistisch te zijn, maar slapend rijk worden op de beurs is voor niemand weggelegd. Wees u daarvan bewust. Vaak gaat het mis bij te hoog gespannen verwachtingen. Rendementen van 15% tot 20% per jaar zonder een hoog risico zijn niet reëel. Als u op dit moment een rendement zou kunnen maken tussen de 6% en 12% zou dat uitstekend zijn. Gelukkig zijn die fondsen nog steeds te vinden en als u kiest voor fondsbeleggen, zet u in ieder geval een stap in de goede richting in het opbouwen van vermogen voor later.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar Europe Editor  .

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings