Burns: Als u passief belegt, beleg dan goedkoop

MIC 2011: Morningstar’s hoofd Research voor ETFs, CEFs en alternatieve fondsen, Scott Burns bespreekt de functies van ETPs in....

Morningstar.co.uk Editors 10 juni, 2011 | 15:36
Facebook Twitter LinkedIn

MIC 2011: Morningstar’s hoofd Research voor ETFs, CEFs en alternatieve fondsen, Scott Burns bespreekt de functies van ETPs in een gediversifieerde portefeuille

Passief beleggen kent in de VS een enorme groei, met een dagelijks handelsvolume in ETFs op de New York Stock Exchange van 35 procent à 40 procent en zelfs meer in Canada, vertelt Scott Burns, Morningstar’s hoofd ETF Research aan de Morningstar Investment Conference.

Waarom? Allereerst, zegt Burns, gaat het om de kosten. De gemiddelde totale kostenratio voor alle aandelen-ETFs is 0,40 procent. Als u passief belegt, beleg dan goedkoop, voegt hij toe. Ter vergelijking: OEIC's brengen gemiddeld 1,8 procent in rekening. Beleggers moeten begrijpen dat een beheerder meer dan het verschil tussen deze twee ratio's moet leveren om het voor de belegger de moeite waard te maken. Dit is de eenvoudige wiskundige realiteit van het debat over passief ten opzichte van actief beleggen, aldus Burns. Liquiditeit is een ander belangrijk voordeel, zegt Burns. Hij merkt daarbij op dat het S&P 500 ETF van SPDR (SPY) het meest liquide effect van de planeet is, zelfs meer liquide dan zijn onderliggende effecten. Hij wijst erop dat de toegang tot nieuwe activaklassen – hoewel het een mes is dat aan twee kanten snijdt – nog een belangrijk voordeel van ETFs vormt. Ongeacht het gebruikte instrument, zal het klappen van een goudbubbel pijnlijk zijn. Dat lijdt geen twijfel. Maar beleggingen in ETFs leveren meer voordelen op dan als u fysiek goud eenvoudigweg op uw bankrekening houdt, en beperkt eveneens in aanzienlijke mate de transactiekosten en de wrijving waarmee de laatste optie gepaard gaan.

Dus, actief of passief beleggen? De meest geavanceerde beleggers doen het allebei, zegt Burns. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld beleggen in een gebied waarvan u weet dat het niet het sterkste punt is van de actieve beheerder die uw voorkeur geniet. Het is natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn. ETFs hebben nooit beweerd uw leven makkelijker te zullen maken, maar ze maken het wel goedkoper, schertst Burns. Wanneer hij het heeft over de complexiteit, merkt Burns op dat wanneer verschillende ETFs dezelfde index volgen, begrip en kennis van beleggingen een belangrijke vereiste zijn.

Burns' reactie op de beroemde uitspraak van Jack Bogle, "ETFs zijn verschrikkelijk"? De ironie wil dat deze uitspraak afkomstig is van de man die het indexbeleggen heeft uitgevonden.

Bekende OEIC-strategieën, zoals het zich baseren op niet-gecorreleerde bèta, worden ook bij ETFs waargenomen. ETPs kunnen ook worden gezien als een middel om de liquiditeit van een portefeuille te boosten, waarbij ETFs als tegengewicht kunnen dienen voor risicovollere posities. De enorme toename van het aantal vastrentende producten biedt beleggers de mogelijkheid om zelf een selectie samen te stellen, om obligaties uit opkomende markten, met een korte of lange duration te kopen. Gezien onze positie, die op winst gericht is, moeten we de sector veel slimmer benaderen. Het ETF-universum biedt een ruime waaier aan mogelijkheden met lage kosten.

Burns bespreekt de samenstelling van een gediversifieerde portefeuille met ETFs voor kernposities en alternatieve activaklassen en toont aan hoe deze producten de volatiliteit van een portefeuille kunnen stabiliseren terwijl benchmarkoverstijgende winsten worden gegenereerd. Hij grijpt de gelegenheid aan om de recente introductie van Morningstar’s ETF Research op te hemelen, dat onderzoek doet naar 150 ETPs, een aantal dat gestaag toeneemt.

Als reactie op een vraag van het publiek over een recent rapport van de regelgevende instanties over synthetische ETFs, vermeldt Burns dat er een toenemend risico met deze instrumenten gepaard gaat, en wijst hij erop dat Morningstar oproept tot meer transparantie over deze instrumenten binnen de sector.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten