5 Aantrekkelijke industrie-aandelen

Een handvol industriële ondernemingen die ondanks de groeivertraging in hun sector toch groeipotentieel hebben.

Eric Landry 05 juli, 2011 | 16:56 Maarten van der Pas
Facebook Twitter LinkedIn

In het artikel ‘Morningstar’s kijk op de industriesector’ wordt uiteengezet dat de industriële groei in Europa en de VS aan het vertragen is. Dat heeft zijn impact op de koersen van industriële ondernemingen. Toch presenteert Morningstar 5 ondernemingen waarvan onze analisten denken dat ze positieve rendementvooruitzichten hebben of momenteel aantrekkelijk gewaardeerd zijn.





Volkswagen

Volkswagen blijft indruk maken. Morningstar’s schatting van de fair value bedraagt 160 euro per aandeel (de waarde van een onderneming op basis van de toekomstige kasstroom), wat wijst op een mogelijke waardestijging van 33 procent. De wereldwijde omzet dit jaar tot mei is voor het de onderneming een nieuw record met 3 miljoen geleverde voertuigen: een stijging van 14,6 procent ten opzichte van een jaar geleden. De omzet van Volkswagen presteerde moeiteloos beter dan de wereldwijde markt, die over dezelfde periode een groei van 6,8 procent registreerde.

Er werden voor alle merken omzetstijgingen opgetekend, maar het opmerkelijkst was de verkoop van bedrijfswagens, dat sinds het begin van het jaar steeg met een duizelingwekkende 31,4 procent. De omzet van Skoda, Volkswagens goedkope volumemerk uit Tsjechië, steeg met 21,5 procent. Ook steeg de omzet van luxemerk Audi tot eind mei met een mooie voorsprong op de wereldmarkt van 17,5 procent.

Hoewel Volkswagen zich tot doel stelt om 's werelds grootste autofabrikant te worden, twijfelt Morningstar eraan of Volkswagen zijn omzetdoelstellingen in de uiterst concurrerende Amerikaanse markt kan verwezenlijken. Wel is de onderneming volgens ons goed op weg om zijn doelstellingen te realiseren in de rest van de markten waar het aanwezig is.

Lees ook Morningstar’s aandelenrapport Volkswagen >

Bekijk de financiële gegevens en koersontwikkeling van Volkswagen >

Arkansas Best
Morningstar is van oordeel dat het rendement van Arkansas Best een groot stijgingspotentieel heeft, aangezien het qua verbeteringen achterblijft bij zijn concurrenten. Dat is deels te wijten aan de ondermaatse brandstoftoeslagovereenkomsten die tijdens de crisis zijn afgesproken en een onevenredige groei van minder winstgevende klanten. Aanzien de uitvoering van het prijzenbeleid cruciaal is geworden opdat het transportbedrijf opnieuw consistent winstgevend kan worden, verwacht Morningstar dat het management vrij agressief te werk zal gaan om dit jaar slecht geprijsde vrachttoeslagen en ongepaste brandstoftoeslagen aan te pakken. Eenvoudig te behalen inkomsten en een beter prijszettingsvermogen zouden hiertoe moeten bijdragen.

Wel krijgt Arkansas Best te maken met voortdurend stijgende lonen en zoals is voorzien in de collectieve arbeidsovereenkomsten. Daarom moeten de basistarieven voor een groot deel van zijn activiteiten met zo'n 10 procent stijgen om normalere winstgevendheidniveaus te benaderen en een dergelijke prijsstijging vergt tijd. Een terugval van de Amerikaanse economische groei zou voor Arkansas Best een langere herstelperiode betekenen.

Bekijk de financiële gegevens en koersontwikkeling van Arkansas Best >

Textron
Nu het zijn kredietdemonen heeft bezworen, richt Textron zich op zijn producten voor luchtvaart, defensie en industrie als aandrijvers voor de winstgroei. Hoewel Cessna het nog steeds moeilijk heeft in een klimaat dat gekenmerkt wordt door een zwakke vraag naar corporate jets, zullen de hogere winsten in de andere bedrijfseenheden Textron helpen om de bladzijde in de komende twee tot drie jaar om te draaien.

Ook al blijven de defensiebudgetten onder druk staan, er is nog steeds vraag naar de V-22 Osprey en de onbemande luchtvaartuigen van Textron. Ook de divisie voor industriële systemen boert goed, met operationele marges die hun hoogste niveau ooit benaderen. Hoewel Textron doorgaat met het afstoten van niet-kernactiviteiten, zal een duidelijke verbetering in de verliezen bij TFC samen met de groei van andere activiteiten het aandeel dichter in de buurt brengen van Morningstar’s schatting van de fair value van 34 dollar per aandeel (de waarde van een onderneming op basis van de toekomstige kasstroom).

Bekijk de financiële gegevens en koersontwikkeling van Textron >

WMS Industries
Morningstar is er nog steeds van overtuigd dat de productportefeuille van WMS een voorsprong van een paar jaar heeft op de concurrentie. En de focus van het management op innovatie en waardecreatie door onderzoek en ontwikkeling zou op lange termijn moeten lonen. In vergelijking met zijn concurrenten is het indrukwekkend om te zien hoe de producent van speelautomaten erin slaagt om midden in de zwakste vervangingscyclus zowel zijn opbrengsten als zijn winsten te verhogen.

Wanneer de vervangingscyclus zich herstelt, zal WMS daar volgens Morningstar buitensporig van profiteren, aangezien onder andere zijn toonaangevende intellectuele eigendommen en zijn nieuwe ontwerp van gokkasten de onderneming zouden moeten helpen om de verkoop aan particuliere consumenten en casino-exploitanten de hoogte in te jagen. Morningstar is van oordeel dat de huidige waardering van WMS interessant is, gezien zijn groeipotentieel op lange termijn.

Bekijk de financiële gegevens en koersontwikkeling van WMS >

FedEx
FedEx zou betere marges moeten realiseren door nieuwe activiteiten te ontplooien en door een operationele hefboomwerking. Hoewel het Express-volume in de VS op lange termijn wellicht niet veel zal stijgen, denkt Morningstar dat de internationale markten het Express-segment zullen voortstuwen tot hogere volumes en betere segmentmarges door meer pakjes voor een bepaald gebied. Wat belangrijker is, is dat het Ground-segment van FedEx met zijn hoge marge en flexibel kostenmodel, steeds belangrijker wordt. Dat komt deels door het kleine, doch groeiende segment 'Smart Post' (dat gebruikmaakt van USPS voor een goedkope eindlevering).

Het segment Ground droeg in het boekjaar 2010 meer dan 1 miljard dollar bij aan de bedrijfsopbrengsten op een omzet van 7,4 miljard dollar, in vergelijking met de EBIT van Express van 1,1 miljard dollar op opbrengsten van 21,6 miljard dollar. Ground heeft dus een aanzienlijke invloed op de geconsolideerde winst.

Ook het segment 'Freight' levert een aanzienlijke bijdrage tot de opbrengsten, na de acht laatste kwartalen verlies te hebben geleden. FedEx maakt immers optimaal gebruik van de recente integratie van twee voorheen afzonderlijke less-than-truckload activiteiten in één onderdeel. Ook worden de prijzen op de LTL-markt weer gezonder. Morningstar baseert zijn fair value van 112 dollar per aandeel (de waarde van de onderneming gebaseerd op de toekomstige kasstroom; ongeveer 25 procent hoger dan de koers op het moment van schrijven) op conservatieve margeschattingen in het midden van de cyclus voor Express, enigszins verbeterde marges voor Ground en een winstgevendheid van Freight die hoger ligt dan de recente resultaten, maar flink onder de marges die in 2002-2007 werden gerealiseerd.

Morningstar stelt vast dat zijn vooruitzichten voornamelijk wat betreft timing verschillen van die van andere analisten. Hoewel het ons niet zou verrassen als we enkele snelle koerswinsten waarnemen wanneer de economie grotere volumes levert, is het waarschijnlijk dat de vertraging in de invoering van de brandstoftoeslag de opbrengsten in perioden van stijgende brandstofprijzen zal beperken. Vanuit ons standpunt gezien vormen dergelijke dipjes geen storing voor onze langetermijnvisie op FedEx, dat een flinke concurrentievoorsprong heeft, maar bieden ze veeleer koopmogelijkheden voor beleggers die op zoek zijn naar waarde.

Bekijk de financiële gegevens en koersontwikkeling van FedEx >

Meer aandelenrapporten
Op morningstar.nl zijn ook nog aandelenrapporten van de volgende ondernemingen in de industriesector beschikbaar: General Electric. Ook zijn er rapporten van de autofabrikanten BMW, Daimler, Fiat, Ford, General Motors, Honda, Nissan, Renault, PSA en Toyota.
Een afgeleide sector is productie van basismaterialen. Voor deze sector zijn er aandelenrapporten van: AkzoNobel, Cloud Peak Energy, DSM, Gerdau, Solvay en Yanzhou Coal Mining.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Eric Landry  Eric Landry is a director with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten