ETF's en beleggingsfondsen: een gelukkig stel

Dit blogartikel is een onderdeel van ons verslag van de 23ste Morningstar Conference in Chicago, die eerder deze maand plaatsvond.

Patricia Oey 06 juli, 2011 | 9:45
Facebook Twitter LinkedIn

Panelleden op de Morningstar Conference in Chicago bespreken wanneer een belegging in ETF's (exchange-traded funds) de voorkeur geniet boven een belegging in actief beheerde fondsen, en wanneer een belegging in beide aangewezen is.

Veel beleggers vragen zich af of ze er beter aan doen te beleggen in beleggingsfondsen dan wel in ETF's. De drie sprekers in dit panel waren het er unaniem over eens dat dit afhangt van een aantal factoren.

Aan deze bespreking namen de volgende sprekers deel: Sue Thompson van BlackRock, Hal Ratner van Morningstar en David Stein van Fund Evaluation Group. De moderator was Scott Burns van Morningstar.

Overwegingen bij het maken van een keuze
Burns vroeg de panelleden welke overwegingen een rol spelen bij hun keuze tussen beleggingsfondsen en ETF's.

Stein stelde dat het belangrijk is om rekening te houden met het marktklimaat.  Hij zei dat hij een paar jaar geleden een ETF gebruikte om blootstelling te verkrijgen aan internationale aandelen uit ontwikkelde landen, maar dat hij vorig jaar bij het uitbreken van de Europese staatsschuldcrisis overstapte naar een actief beheerd fonds. Hij deed dit omdat hij verwachtte dat de beheerder van een actief beheerd fonds aanpassingen zou aanbrengen aan de portefeuille om bepaalde risicovollere activa te vermijden.

Ratner antwoordde dat de keuze tussen een ETF en beleggingsfonds afhangt van de expertise van zijn team.  Hij voelt zich goed bij ETF's voor Amerikaanse aandelen, maar is minder bekend met activaklassen zoals effecten van noodlijdende ondernemingen of internationale aandelen. Daarom is hij geneigd om voor een blootstelling aan die activaklassen actief beheerde fondsen te gebruiken.

Wanneer gaat de voorkeur uit naar ETF's?
Scott Burns vroeg de panelleden wanneer ze de voorkeur geven aan ETF's.

Ratner zei dat hij ETF's gebruikt voor een voorspelbare bèta of een specifiek risicodoel.  De beheerders van actief beheerde beleggingsfondsen kunnen niet alleen de beleggingsstijl maar ook de liquiditeit van een fonds aanpassen, waardoor de kenmerken van het fonds kunnen wijzigen.  Ratner maakt ook graag gebruik van ETF's voor momentumstrategieën, nogmaals omdat ETF's een voorspelbare bèta bieden.

ETF's kunnen een precieze blootstelling bieden aan een activaklasse, maar Thompson merkte op dat het altijd belangrijk is om te weten wat men bezit, aangezien verschillende indices bepaalde effecten soms anders indelen. Ze wees er ook op dat men goed moet weten wanneer een index wordt herschikt, omdat bij een herschikking de kenmerken van de ETF kunnen veranderen.  Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de MSCI Emerging Markets Index Taiwan en Zuid-Korea dit jaar overbrengt naar de index van ontwikkelde markten.  Deze twee landen zijn momenteel goed voor ongeveer 25 procent van de MSCI Emerging Markets Index.

Ratner maakt ook gebruik van ETF's om zijn portefeuilles aan te passen wanneer zijn beleggingen in actief beheerde fondsen niet exact overeenkomen met de activaspreiding die hij beoogt.  Met andere woorden, als hij een actief beheerd fonds met een overwogen positie in smallcaps heeft, zal hij een shortpositie nemen in een ETF die belegt in effecten van smallcaps.

ETF's versus indexfondsen
Burns vroeg de panelleden ook waarop ze zich baseren wanneer ze moeten kiezen tussen een ETF of een indexfonds.

De stelregel is: zorg dat u op de hoogte bent van de kosten, de tracking error en het positieve/negatieve verschil ten opzichte van de intrinsieke waarde.  Als deze te hoog of te groot zijn, kies dan voor een indexfonds.  Thompson zei dat wie beleggingen flexibel wil kunnen kopen en verkopen en van plan is om ze slechts korte tijd aan te houden, beter voor een ETF kan opteren.  Stein zei dat zijn voorkeur uitgaat naar ETF's, omdat ze op verschillende platforms beschikbaar zijn. Zo kunnen alle adviseurs die bij hem klant zijn zijn strategie implementeren.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Patricia Oey  Patricia Oey is an ETF analyst at Morningstar.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings