Institutionele beleggers mikken op goud en koper

Volgens een onderzoek van Etf Securities gaat een meerderheid van de institutionele beleggers uit van een hoge opbrengst voor het gele en het rode metaal.

Valerio Baselli 06 juli, 2011 | 9:50
Facebook Twitter LinkedIn

Goud en koper vormen zelfs de sterkste voorkeuren van de professionals. Binnen het ruime universum van de grondstoffen gaat de voorkeur van de Europese institutionele beleggers naar deze twee metalen, waarvan ze hogere opbrengsten verwachten voor de komende 12 maanden. Dat blijkt alvast uit een onderzoek van Etf Securities, dat een serie grote Europese beheerders heeft gepeild, in het kader van een aantal ontmoetingen in Milaan, Londen en Frankfurt.

In detail
Zo'n 66 procent van de ondervraagde Europese beheerders verwacht een stijging van de goudkoers in de loop van de komende 12 maanden. Dit is meer is dan de helft dan die voor diezelfde periode een prijsstijging voor het koper verwacht. 90 procent van de ondervraagde Europese institutionele beleggers stelt bovendien dat zij hun blootstelling aan de edelmetalen de afgelopen 5 jaar hebben opgetrokken.

Onzeker zilver
Terwijl het merendeel van de beleggers verwacht zijn blootstelling aan de edele en industriemetalen de komende vijf jaar te zullen optrekken, heerst heel wat meer onzekerheid over de ontwikkeling van de zilverkoers. Minder dan de helft verwacht een prijsstijging voor de komende 12 maanden. Bijna de helft van de respondenten stelt een directe positie in het edelmetaal via beursverhandelde grondstoffenfondsen van het metaal zelf te verkiezen boven andere types beleggingen, zoals een participatie in mijnbouwbedrijven.

De antwoorden van de institutionele beleggers in Milaan, Londen en Frankfurt gaven blijk van een opvallende eensgezindheid, zonder noemenswaardige verschillen.

“Over het algemeen worden de ETF's op aardolie en -gas het meest verhandeld op de Italiaanse beurs", stelt Massimo Siano, die instaat voor de Italiaanse tak van Etf Securities. “De laatste weken was er echter een duidelijke terugkeer van de belangstelling naar grondstoffen en vluchtwaarden, vooral door de Griekse crisis”.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten