Morningstar’s kijk op de energiesector

De spanning tussen vraag naar en aanbod van olie zal op het scherpst van de snede blijven balanceren.

Jason Stevens 06 juli, 2011 | 11:39 Maarten van der Pas
Facebook Twitter LinkedIn

In het kort

  • De aardolieprijs blijft op een hoog peil ondanks tekenen van een verzwakkende wereldeconomie. De onzekerheid over het toekomstige olieaanbod zal opwaartse druk blijven uitoefenen op de prijs.
  • De fundamentals van E&P-bedrijven die gas winnen zullen in 2011 onder druk blijven. Maar onder meer de grootschalige verschuiving naar de productie van LNG zal resulteren in hogere gasprijzen in 2012.
  • Morningstar heeft zijn verwachting voor de mid-cycle aardolieprijs opgetrokken naar 95 dollar per vat en de verwachtte gasprijs teruggeschroefd naar 6,50 dollar per duizend kubieke voet.

Het afgelopen kwartaal zijn de aardolieprijzen iets gedaald, zij het meer door de bezorgdheid over de verzwakkende wereldeconomie dan door een afname van de onrust in het Midden-Oosten. De tegenstrijdige economische indicatoren in de VS en de aanhoudende bezorgdheid over overheidsschulden in de eurozone, plus een lichte groeivertraging in China in de afgelopen maanden werpen een schaduw over de wereldwijde groeivooruitzichten.


Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) probeert de OPEC zover te krijgen dat zij de olieproductie opvoert om te beantwoorden aan de groeiende vraag in de tweede helft van 2011, omdat het er momenteel naar uitziet dat de krappe oliemarkt de komende maanden nog meer onder druk zal komen te staan. Saoedi-Arabië heeft zich bereid verklaard de productie te verhogen, maar of, wanneer en in welke mate deze hogere productie daadwerkelijk zal uitmonden in extra olie voor de exportmarkt valt nog te bezien.


Morningstar vindt dat de spanning tussen vraag naar en aanbod van olie op het scherpst van de snede balanceert en iedere belangrijke ontwikkeling in een van beide richtingen zal ongetwijfeld een sterke invloed hebben op de olieprijzen. In de komende jaren zal het olieaanbod de groei van de vraag niet kunnen bijbenen. Tenzij de vraag instort door economische zwakte (die paradoxaal genoeg kan worden veroorzaakt door hoge olieprijzen), zullen de marktfundamentals steun blijven bieden voor hoge aardolieprijzen. Morningstar heeft zijn mid-cycle prijsverwachting voor WTI Crude dan ook onlangs opgetrokken van 82 naar 95 dollar per vat.


Beleggen in de energiesector
Aandelen
In het artikel ‘5 Aantrekkelijke energieaandelen’ presenteert Morningstar ondernemingen die momenteel ten onrechte een lage waardering en/of een positief winstvooruitzicht hebben.
Een volledig overzicht van energie-aandelen is te vinden met de Aandelen Quickrank.


Van de volgende ondernemingen in de energiesector (en nutsbedrijven) is een aandelenrapport beschikbaar: Exxon Mobil, Petrobras, Range Resources, Shell en Transocean (Exelon en RWE).


Beleggingsfondsen
Fondsen met een focus op de energiesector en hun rendementen zijn te bekijken met de Fonds Sreener.


ETFs
Wie de voorkeur geeft aan passief beheer vindt ETFs die de energiesector volgen met de ETF Screener.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jason Stevens  Jason Stevens is an associate director of equity research at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten