5 Aantrekkelijke aandelen in consumptiegoederensector

Beleggers moeten zich beperken tot ondernemingen met de grootste prijsmacht.

Facebook Twitter LinkedIn

In het artikel ‘Morningstar’s kijk op de sector defensieve consumptiegoederen’ adviseert Morningstar beleggers om op zoek te gaan naar ondernemingen met een sterke en stabiele concurrentiepositie. In het verlengde daarvan is de aanbeveling om in de consumptiegoederensector beleggingen te beperken tot de best presterende ondernemingen die in hun categorie over de grootste prijsmacht beschikken.

Branches waarin private labels minder goed vertegenwoordigd zijn (zoals frisdranken), zullen in het huidige klimaat van stijgende kosten en dalende consumptie wellicht de grootste prijszettingskracht bezitten, terwijl bedrijven die met hun producten in nichemarkten opeeren wellicht geen nieuwkomers hoeven te vrezen als de concurrentie vindt dat de categorie te klein is. Detailhandelaren kunnen de prijsverhogingen in de meeste branches compenseren, aangezien de controle over de winkelschappen een zeer sterke hefboom vormt. Alleen de sterkste merken, zoals Coca-Cola, Lay's en Doritos, kunnen zich in een moeilijk klimaat prijsverhogingen veroorloven zonder dat ze uit de schappen worden gehaald.

Sommige ondernemingen met een grote prijsmacht zijn op dit moment vrij aantrekkelijk gewaardeerd. PepsiCo (snacks), Lorillard (tabak) en Avon en Procter & Gamble in de branches huishoudproducten en persoonlijke verzorging bieden de beste bescherming tegen het zwakke economische klimaat.





Molson Coors

Molson Coors beschikt over een sterk winstgroeipotentieel dankzij zijn joint venture met MillerCoors in VS, maar de markt is niet helemaal gerust over de zeer matige groei van de topproducten van de bierbrouwer. Morningstar verwacht niet dat Molson Coors in de nabije toekomst sterke verkoopscijfers zal genereren, maar op basis van de kostenbesparingen van mogelijk 210 miljoen dollar dankzij de joint venture met MillerCoors, worden het winstgroeipotentieel over twee jaar en de kasstroomgeneratie op langere termijn door de markt ondergewaardeerd. Voor geduldige beleggers kan de groei van de Amerikaanse arbeidsmarkt een positieve katalysator betekenen.

Bekijk de financiële gegevens en koersontwikkeling van Molson Coors >


Avon

Het aandeel Avon had te lijden onder een herstructurering van het management, een aantal beleidsproblemen en een poging tot omkoping. Enkele operationele uitdagingen in Brazilië en Rusland hebben ook geleid tot teleurstellende verkoopsgroeicijfers. Toch vindt Morningstar dat het direct sales business-model de meest efficiënte manier is om een plaatsje te veroveren op de opkomende markten en we zijn ervan overtuigd dat geduldige beleggers winst zullen kunnen boeken als een ommekeer in de belangrijkste opkomende markten op middellange termijn tot hogere waarderingsmaatstaven leidt.

Bekijk de financiële gegevens en koersontwikkeling van Avon >


Procter & Gamble

P&G heeft zijn promotie- en publiciteitsuitgaven verhoogd in een poging om verloren marktaandeel terug te winnen. Hoewel aandelen in het algemeen er op achteruit zijn gegaan en de consument weinig kooplust toont, zijn er voldoende redenen om op langere termijn optimistisch te zijn. De P&G-merken hebben nog voldoende expansieruimte in opkomende markten, het bedrijf beschikt over een uitstekende reeks van nieuwe producten die flink gesteund worden met promotie en op operationeel vlak kan er ook in de overhead van de onderneming nog gesnoeid en bespaard worden. Met een gemiddelde cash return van 7,0 procent zullen geduldige beleggers volgens Morningstar zeker beloond worden.

Lees ook Morningstar’s aandelenrapport Procter & Gamble >

Bekijk de financiële gegevens en koersontwikkeling van Procter & Gamble >


Boston Beer
Een significante teleurstelling heeft geleid tot een koopmogelijkheid van het aandeel Boston Beer. De bierbrouwer moet het vooral hebben van 21- tot 35-jarige mannen en dit doelpubliek zal de komende vijf jaar met ongeveer 4 procent groeien. Aangezien het bedrijf over voldoende prijsstijgingspotentieel beschikt, zelfs in een moeilijk macro-economisch klimaat, en het marktaandeel voor andere biersoorten en wijn groeit, vindt Morningstar dat de markt Boston Beer’s groeipotentieel op 2 of 3 jaar onderschat. En dat een hoger dan verwachte inkomstengroei volgend jaar in een hogere waardering kan resulteren.

Bekijk de financiële gegevens en koersontwikkeling van Boston Beer >


Lorillard
Het aandeel Lorillard is de voorbije maanden volatiel geweest en de daling als gevolg van de vrees voor een interventie van de Food and Drug Administration (FDA) resulteert in een koopmogelijkheid. De FDA zal wellicht vrij snel aankondigen of het al dan niet restricties zal opleggen met betrekking tot het gebruik van menthol in sigaretten. Als menthol verboden wordt, zou dat voor Lorillard desastreuze gevolgen hebben. Het bedrijf haalt immers ongeveer 90 procent van zijn inkomsten uit mentholproducten. Een dergelijk verbod lijkt Morningstar echter niet erg waarschijnlijk aangezien het zou resulteren in een significant verlies aan belasting voor de overheid en er een zwarte markt zou kunnen ontstaan waardoor de FDA de controle over de reguliere markt zou kunnen verliezen.

Bekijk de financiële gegevens en koersontwikkeling van Lorillard >


Meer aandelenrapporten

Van de volgende ondernemingen in de sector consumptiegoederen is een aandelenrapport beschikbaar: Ahold, Anheuser-Busch Inbev, Delhaize, Heineken, LVMH, Nestlé, Procter & Gamble, Reckitt Benckiser en Unilever
 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten