4 Aantrekkelijke technologie-aandelen

Vier ondernemingen met een solide concurrentiepositie en die een solide kasstroom genereren.

Grady Burkett, CFA 06 juli, 2011 | 18:48 Maarten van der Pas
Facebook Twitter LinkedIn

Doorgaans gaat de voorkeur van Morningstar uit naar financieel sterke bedrijven met een solide concurrentiepositie, die gedurende de volledige bedrijfscyclus solide kasstromen genereren. De vier ondernemingen hieronder voldoen aan deze criteria en worden naar onze mening verhandeld tegen aantrekkelijke waarderingen. Lees ook in het artikel ‘Morningstar’s kijk op de technologiesector’ een goede uitgangspositie hebben om te concurreren in een geconsolideerde omgeving.


Cisco Systems
Druk op de marges en zwakke prestaties van Cisco's belangrijkste switchactiviteit hebben geleid tot het vierde opeenvolgende teleurstellende kwartaal voor de onderneming. Dat zette het aandeel verder onder druk. Ondanks de toenemende concurrentie en de slepende vragen over de herstructureringsinspanningen van Cisco, geven de dominante positie van het bedrijf op het vlak van datanetwerkapparatuur, zijn solide divisie dienstverlening en de consequent sterke gegenereerde kasstromen Morningstar vertrouwen dat de aandelen zich van hun recente dieptepunten zullen herstellen.

Lees ook Morningstar’s aandelenrapport Cisco >

Bekijk de financiële gegevens en koersontwikkeling van Cisco >


Hewlett-Packard
Door de geringe vraag naar pc's en de teleurstellende opbrengsten uit dienstverlening moest Hewlett-Packard zijn omzetverwachting voor 2011 terugschroeven. Voor beleggers is dit een tweede kans om zich een kwaliteitsnaam aan te schaffen tegen een interessante korting. Ondanks de teleurstellende kwartaalvooruitzichten van het bedrijf en de onzekerheid op korte termijn over de vraag naar pc's van consumenten, vindt Morningstar dat de solide positie van de onderneming op het vlak van bedrijfshardware, dienstverlening en printen meer dan genoeg waarde heeft gecreëerd om onze schatting van de fair value (de waarde van een onderneming op basis van de toekomstige kasstroom) te ondersteunen.

Lees ook Morningstar’s aandelenrapport Hewlett-Packard >

Bekijk de financiële gegevens en koersontwikkeling van Hewlett-Packard >


Apple
De drie belangrijkste groeimotoren van Apple -de iPad, de iPhone en de pc's- zouden de onderneming in staat moeten stellen om de komende jaren een solide omzetgroei te realiseren. Bovendien denkt Morningstar dat Apple de kosten voor klanten om over te stappen verhoogt -wat raar is voor een klantgericht technologiebedrijf- door de gebruikerservaring over verschillende toestellen steeds meer te stroomlijnen. Hoewel de toenemende concurrentie van Google en de gezondheid van Steve Jobs risico's op lange termijn vertegenwoordigen, zien we geen duidelijke hindernissen voor de groei op korte termijn. Morningstar vindt dat beleggers momenteel een zeldzame kans krijgen om een groeionderneming van hoge kwaliteit te kopen.

Lees ook Morningstar’s aandelenrapport Apple >

Bekijk de financiële gegevens en koersontwikkeling van Apple >


France Telecom
France Telecom is de dominante telecomoperator in Frankrijk. Het bedrijf beschikt tevens over aanzienlijke activiteiten in veel andere landen. In totaal heeft het 210 miljoen abonnees, waarvan 150 miljoen abonnees voor draadloze diensten. Door zijn omvang kan het de telco het merendeel van zijn klanten op zijn eigen netwerk houden, wat de winstgevendheid verhoogt en het bedrijf naar mening van Morningstar een kleine concurrentievoorsprong oplevert. Hierdoor kan het aanzienlijke kasstromen genereren.

France Telecom heeft in elk van de afgelopen jaren meer dan 8 miljard euro aan beschikbare kasstromen gegenereerd en verwacht dit resultaat ook in 2011 te halen. Deze kasstromen stellen de onderneming weer in staat om een hoog dividend uit te betalen (huidige bruto-opbrengst is 9 procent), haar schuld te verlagen en extra overnames te plegen, voornamelijk in opkomende markten.


Lees ook Morningstar’s aandelenrapport France Telecom >

Bekijk de financiële gegevens en koersontwikkeling van France Telecom >

Meer aandelenrapporten
Van de volgende ondernemingen in de technologiesector is een aandelenrapport beschikbaar: AMD, Agfa-Gevaert, Applied Materials, ASML, KPN en Philips.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Grady Burkett, CFA  Grady Burkett, CFA, is an associate director with Morningstar.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten