Morningstar’s kijk op de technologiesector

Fusie- en overnameactiviteit in tech en telecom houdt aan.

Grady Burkett, CFA 06 juli, 2011 | 18:49 Maarten van der Pas
Facebook Twitter LinkedIn

In het kort

  • De fusie- en overnameactiviteit blijft hoog. Bedrijven willen hun cashoverschotten immers goed besteden, hun groei bevorderen en hun concurrentiepositie verbeteren.
  • De concurrentie om de IT-dollars en -euro’s van bedrijven zal heviger worden naarmate leveranciers zich op elkaars markten begeven en tegelijkertijd hun bestaande activiteiten trachten te verdedigen.
  • Het gebruik van tablets en smartphones zal blijven toenemen en de huidige winnaars zullen hun voorsprong vergroten.

De overnameaankondigingen voor miljarden dollars uit het tweede kwartaal van Texas Instruments, CenturyLink, Applied Materials en Microsoft suggereren dat grote technologie- en telecombedrijven nog steeds bereid zijn om grote spelers op te slorpen om hun concurrentiepositie te verbeteren en de groei te bevorderen. Hoewel geen van de respectievelijke overnamedoelwitten (National Semiconductor, Savvis, Varian en Skype) naar mening van Morningstar tegen interessante waarderingen worden overgenomen, lijken alle transacties strategisch gezond.
De rest van het jaar zal er nog voortdurend sprake zijn van fusies en overnames, aangezien grote technologiebedrijven met riante kasposities bereid zijn te betalen voor ondernemingen met een solide concurrentiepositie in groeiende markten die strategische kansen bieden voor bestaande activiteiten.

Deze toename van de fusie- en overnameactiviteit onderstreept eveneens het feit dat grote technologie- en telecombedrijven gedurende het jaar zullen trachten een groter aandeel van het IT-budget van bedrijfsklanten te veroveren. Zo zal Microsoft hoogstwaarschijnlijk de technologie van Skype benutten om zijn aanbod van videoconferentiediensten voor bedrijven uit te breiden en zijn concurrentiepositie ten aanzien van Cisco op de communicatiemarkt te verbeteren.

Concurrentie
Morningstar verwacht dat de concurrentie tussen op ondernemingen gerichte technologiebedrijven in de rest van 2011 intens zal blijven, voor zover de grote in de VS gevestigde leveranciers (Oracle, Hewlett-Packard, IBM, Dell en Cisco) zich op elkaars markten blijven begeven. Naar onze mening zijn Oracle, IBM en Microsoft goed gepositioneerd om te concurreren in een geconsolideerde omgeving. Voor leveranciers die zich vooral op hardware concentreren, wordt het echter een moeilijke strijd.

De overname van Skype door Microsoft wijst eveneens op de aanhoudende invloed van mobiel computeren en internetten op ondernemingsstrategieën en bedrijfsresultaten voor heel wat technologie- en telecombedrijven. Microsoft is tot dusver geen concurrent geweest in de race om smartphones en tablets en de softwarereus is voornemens om Skype in zijn Windows Phone-platform te integreren in zijn zoektocht naar een concurrerende oplossing voor Apple en Google.

Net als Microsoft ontwikkelen de meeste spelers in de keten van de traditionele pc en mobiele telefoons nieuwe producten en diensten om zich aan te passen aan de veranderende omgeving. In de tweede helft van het jaar komen er veel nieuwe smartphones, tablets en verwante diensten op de markt. Op korte termijn ziet Morningstar echter niet meteen iets dat het concurrentielandschap zal veranderen en wij verwachten dat Apple en Google hun dominante platformpositie in de rest van 2011 zullen uitbreiden, terwijl Nokia en Research in Motion (RIMM, maker van de BlackBerry) moeilijkheden zullen blijven ondervinden.

Beleggen in de technologiesector
Aandelen
In het artikel ‘4 Aantrekkelijke technologieaandelen’ presenteert Morningstar ondernemingen die momenteel ten onrechte een lage waardering en/of een positief winstvooruitzicht hebben.
Een overzicht van technologie-aandelen is te vinden met de Aandelen Quickrank.

Van de volgende ondernemingen in de technologiesector is een aandelenrapport beschikbaar: AMD, Agfa-Gevaert, Applied Materials, ASML, KPN en Philips.

Beleggingsfondsen
Fondsen met een focus op de technologiesector en hun rendementen zijn te bekijken met de Fonds Sreener.

ETFs
Wie de voorkeur geeft aan passief beheer vindt ETFs die de technologieector volgen met de ETF Screener.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Grady Burkett, CFA  Grady Burkett, CFA, is an associate director with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten