5 Aantrekkelijke aandelen in de gezondheidszorg

Morningstar’s topselecties van farmaceuten en fabrikanten van medische apparatuur.

Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar’s sterkste aanbevelingen voor de gezondheidszorg vertegenwoordigen bijna alle segmenten van de sector: van farmaceutische bedrijven tot zorgverzekeraars (“managed care”). Hoewel de koersen van verschillende van deze ondernemingen het afgelopen jaar in de lift zaten, geloven wij dat er nog ruimte voor groei is voor deze aandelen op basis van hun gunstige langetermijndynamiek en aantrekkelijke waarderingen. Lees ook in het artikel ‘Morningstar’s kijk op de sector gezondheidszorg’
waar er in deze sector aantrekkelijke beleggingskansen zijn.
Medtronic
Als grootste bedrijf dat zich toespitst op medische technologie, vaart Medtronic een stabiele koers dankzij zijn diversificatie. Recentelijk kenden de activiteiten in hartritme- en wervelkolomtechnologieën een groeivertraging omdat het patiëntenvolume is teruggevallen, de producten verouderen en zorgverzekeraars de terugbetalingen beginnen terug te schroeven. Nu is Medtronic klaar om zijn nieuwe productassortiment te introduceren, te beginnen met de recente Europese introductie van de eerste MRI-compatibele pacemaker op de markt.

Medtronic is ook van plan dit jaar zijn nieuwe generatie van wervelkolomtechnologieën op de markt te brengen, wat zijn positie als marktleider zou moeten verstevigen. Intussen focust het bedrijf op zijn sterke punten: innoveren en productlijnen uitbreiden met overgenomen technologie. Al deze initiatieven zouden op langere termijn solide kasstromen moeten opleveren, los van de hoogtes en laagtes in de productcyclussen van de verschillende segmenten.

Daarnaast maakte Medtronic onlangs bekend, dat Omar Ishrak van GE Healthcare de nieuwe CEO van het bedrijf wordt. Morningstar denkt dat Medtronic wel zal varen bij deze benoeming. Ishrak was immers de rijzende ster bij GE met opmerkelijke successen in de opkomende markten, wat gunstig zou moeten zijn voor de strategie van Medtronic voor deze markten.

Lees ook Morningstar’s aandelenrapport Medtronic >

Bekijk de financiële gegevens en koersontwikkeling van Medtronic >

Abbott Laboratories
In tegenstelling tot veel van zijn sectorgenoten hangen Abbott de komende vijf jaar slechts enkele patentverliezen boven het hoofd. Het bedrijf is ook goed gepositioneerd voor een sterke toename van de vraag naar zijn producten. In de eerste plaats verwacht Morningstar een aanhoudend sterke vraag naar Humira, het belangrijkste geneesmiddel van het bedrijf. Met een penetratie van slechts 20 procent in reumatische artritis (en nog lager in psoriasis en de ziekte van Crohn) zou Humira in de komende vier jaar kunnen groeien in een tempo van tien procent en meer.

Ook de sterke concurrentiepositie van Abbott in voeding en diagnostiek vermindert de volatiliteit van zijn inkomsten en creëert bijkomende groeipaden. Ten slotte is Abbott, met bijna 25 procent van zijn omzet die in de opkomende markten wordt gerealiseerd, goed gepositioneerd om te profiteren van de snelle groei in deze regio’s.

Lees ook Morningstar’s aandelenrapport Abbott Labs >

Bekijk de financiële gegevens en koersontwikkeling van Abbott Labs >

VCA Antech
Hoewel de recessie de uitgaven voor de verzorging van huisdieren in 2009 en 2010 sterk beknotte, denkt Morningstar dat de bodem bereikt is en dat VCA zou moeten profiteren van het heropstarten van preventieve zorgroutines die huisdiereigenaren hebben uitgesteld. Als grootste operator in de VS van dierenklinieken en veterinaire diagnoselaboratoria staat VCA klaar om munt te slaan uit de markt voor producten en diensten voor huisdieren, die 43 miljard dollar groot is.

De uitgaven voor huisdieren zijn sinds het midden van de jaren 1990 met 8 procent per jaar gegroeid, dankzij de verbeterde status van huisdieren in het gezin. Bijna de helft van de jaarlijkse uitgaven voor huisdieren gaat naar hun verzorging (veterinaire diensten en geneesmiddelen). Zoals we vaststellen voor de gezondheidszorgprocedures voor mensen, zijn ook de zorgdiensten en behandelingsopties voor huisdieren de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen als gevolg van onderzoek en technologische vooruitgang. Mensen die bereid zijn honderden euro’s neer te tellen voor een gespecialiseerde behandeling van hun huisdier zijn niet langer een rariteit. Deze trendverschuivingen zouden prima nieuws moeten zijn voor de langetermijnvooruitzichten van VCA Antech.

Bekijk de financiële gegevens en koersontwikkeling van VCA >

Roche
Roche behoort dankzij de lange levensduur van zijn patentportefeuille tot de biotechnologiebedrijven die het minst blootgesteld zijn aan de concurrentie van generieke geneesmiddelen. Het eerste patent vervalt pas in 2013 wanneer Rituxan zijn bescherming in Europa verliest. De strategieën die het management invoert om de toekomstige concurrentiedruk te neutraliseren zullen het bedrijf volgens Morningstar in staat stellen een vijfjaarlijkse winstgroei van 7 procent te realiseren.

Er zitten subcutane versies van Roche’s succesvolle antilichamen in de ontwikkelingspijplijn, die de ziekenhuiskosten zouden kunnen verminderen en bijdragen aan gemak. Er worden nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld die de doelmatigheid van Roche’s huidige producten zouden kunnen verhogen of tot nieuwe, persoonlijke behandelingen voor kankerpatiënten zouden kunnen leiden. Roche heeft een sterke pijplijn die verder reikt dan oncologie en ook geneesmiddelen voor schizofrenie en hepatitis C omvat. Nu de integratie van Genentech haar vruchten begint af te werpen in de vorm van synergieën, denken wij dat de geneesmiddelenportefeuille en toonaangevende diagnosetechnologie van Roche duurzame concurrentievoordelen zullen scheppen.

Lees ook Morningstar’s aandelenrapport Roche > LINK>

Bekijk de financiële gegevens en koersontwikkeling van Roche >

Wellpoint
Hoewel de koers van Wellpoint reeds sterk is gestegen na de dieptepunten eind 2008 en begin 2009, is het aandeel volgens Morningstar nog steeds ondergewaardeerd. Het bedrijf genereert aanzienlijke vrije kasstromen en de groei van de uitgaven voor gezondheidszorg vormt de basis voor een groei van zijn inkomsten met om en bij de 5 procent in de toekomst. Na de goedkeuring van een uitgebreide hervorming van de gezondheidszorg in de VS is de onzekerheid over WellPoint sterk afgenomen.

Volgens Moringstar zal de nieuwe wet geen significant negatieve impact op de toekomstige winsten van WellPoint hebben. De commerciële medische kostenratio’s zullen onder druk komen te staan door de wettelijke minima die in 2011 van kracht worden. Maar wij achten het weinig waarschijnlijk dat de nieuwe regels tot een stijging van de geconsolideerde medische kostenratio’s van meer dan 100 basispunten zullen leiden. Aan de andere kant heeft WellPoint lage verkoop- en administratiekosten en kan het de kosten verder afbouwen dankzij systeemintegratie en herziene provisies voor tussenhandelaren.

Bekijk de financiële gegevens en koersontwikkeling van Wellpoint >


Meer aandelenrapporten
Op morningstar.nl zijn ook nog aandelenrapporten van de volgende ondernemingen in de gezondheidssector beschikbaar: Abbott Laborartories, Covidien, Johnson & Johnson, Medtronic, Pfizer, Roche, Teva Pharmaceutical, Thermo Fisher Scientific en UCB
 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Damien Conover, CFA  Damien Conover, CFA, is an associate director for Morningstar.

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings