5 Aantrekkelijke aandelen in de gezondheidszorg

Morningstar’s topselecties van farmaceuten en fabrikanten van medische apparatuur.

Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar’s sterkste aanbevelingen voor de gezondheidszorg vertegenwoordigen bijna alle segmenten van de sector: van farmaceutische bedrijven tot zorgverzekeraars (“managed care”). Hoewel de koersen van verschillende van deze ondernemingen het afgelopen jaar in de lift zaten, geloven wij dat er nog ruimte voor groei is voor deze aandelen op basis van hun gunstige langetermijndynamiek en aantrekkelijke waarderingen. Lees ook in het artikel ‘Morningstar’s kijk op de sector gezondheidszorg’
waar er in deze sector aantrekkelijke beleggingskansen zijn.
Medtronic
Als grootste bedrijf dat zich toespitst op medische technologie, vaart Medtronic een stabiele koers dankzij zijn diversificatie. Recentelijk kenden de activiteiten in hartritme- en wervelkolomtechnologieën een groeivertraging omdat het patiëntenvolume is teruggevallen, de producten verouderen en zorgverzekeraars de terugbetalingen beginnen terug te schroeven. Nu is Medtronic klaar om zijn nieuwe productassortiment te introduceren, te beginnen met de recente Europese introductie van de eerste MRI-compatibele pacemaker op de markt.

Medtronic is ook van plan dit jaar zijn nieuwe generatie van wervelkolomtechnologieën op de markt te brengen, wat zijn positie als marktleider zou moeten verstevigen. Intussen focust het bedrijf op zijn sterke punten: innoveren en productlijnen uitbreiden met overgenomen technologie. Al deze initiatieven zouden op langere termijn solide kasstromen moeten opleveren, los van de hoogtes en laagtes in de productcyclussen van de verschillende segmenten.

Daarnaast maakte Medtronic onlangs bekend, dat Omar Ishrak van GE Healthcare de nieuwe CEO van het bedrijf wordt. Morningstar denkt dat Medtronic wel zal varen bij deze benoeming. Ishrak was immers de rijzende ster bij GE met opmerkelijke successen in de opkomende markten, wat gunstig zou moeten zijn voor de strategie van Medtronic voor deze markten.

Lees ook Morningstar’s aandelenrapport Medtronic >

Bekijk de financiële gegevens en koersontwikkeling van Medtronic >

Abbott Laboratories
In tegenstelling tot veel van zijn sectorgenoten hangen Abbott de komende vijf jaar slechts enkele patentverliezen boven het hoofd. Het bedrijf is ook goed gepositioneerd voor een sterke toename van de vraag naar zijn producten. In de eerste plaats verwacht Morningstar een aanhoudend sterke vraag naar Humira, het belangrijkste geneesmiddel van het bedrijf. Met een penetratie van slechts 20 procent in reumatische artritis (en nog lager in psoriasis en de ziekte van Crohn) zou Humira in de komende vier jaar kunnen groeien in een tempo van tien procent en meer.

Ook de sterke concurrentiepositie van Abbott in voeding en diagnostiek vermindert de volatiliteit van zijn inkomsten en creëert bijkomende groeipaden. Ten slotte is Abbott, met bijna 25 procent van zijn omzet die in de opkomende markten wordt gerealiseerd, goed gepositioneerd om te profiteren van de snelle groei in deze regio’s.

Lees ook Morningstar’s aandelenrapport Abbott Labs >

Bekijk de financiële gegevens en koersontwikkeling van Abbott Labs >

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Damien Conover, CFA  Damien Conover, CFA, is an associate director for Morningstar.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid