Morningstar’s kijk op de sector gezondheidszorg

De gezondheidszorgsector is aan de beterende hand.

Facebook Twitter LinkedIn

In het kort

  • De recente sentimentsverschuiving tilt de waarderingen van aandelen uit de gezondheidszorgsector naar een hoger peil.
  • De welvaart in de opkomende markten blijft toenemen, waardoor deze gebieden aantrekkelijke groeikansen bieden voor grote farmaceutische bedrijven en andere segmenten van de gezondheidszorgsector.
  • Segmenten uit de zorgsector die zich richten op consumenten en dieren ogen aantrekkelijk.


De aandelen van gezondheidszorgbedrijven hebben recent flinke winsten geboekt, al werd het herstel later ingezet dan op de brede markt. Nu de macro-economische trends voor de gezondheidszorg verbeteren en de onzekerheid over de kosten van de hervormingen in de sector wegebt, lijken de beleggers meer vertrouwen te hebben gekregen in de gezondheidszorgaandelen. Bovendien is het defensieve karakter van de sector een aantrekkelijke factor voor beleggers, nu de onzekerheid over de vooruitzichten voor de algemene markt toeneemt. Ook na de recente rally van de gezondheidszorgaandelen blijven wij geloven dat er in verschillende segmenten van de gezondheidszorgsector aantrekkelijke beleggingskansen op te rapen zijn.

Opkomende markten
De opkomende markten bieden een aanzienlijk potentieel voor de grote farmaceutische bedrijven. De markt schat deze kansen volgens Morningstar echter onvoldoende hoog in om diverse redenen: ten eerste de gewoonte van de analisten om te focussen op de historisch dominante VS-markt, ten tweede de onterechte perceptie dat de marges in opkomende markten verwaarloosbaar zijn en ten derde een onvoldoende inzicht in de omzetgroei in de opkomende markten.

In het verleden waren de opkomende landen geen aantrekkelijke markten voor merkgeneesmiddelen. De inkomens in deze gebieden lagen te laag om geneesmiddelen te kunnen betalen en het ontbreken van een rechtsstaat en wettelijke bescherming van intellectuele eigendom leidde tot een proliferatie van namaakgeneesmiddelen. De snel toenemende welvaart en de grotere erkenning van merkgeneesmiddelen als waarborg voor kwaliteit hebben belangrijke nieuwe markten voor de geneesmiddelenindustrie gecreëerd. Deze vaststelling vormt een aardverschuiving voor de beleggers, die de Verenigde Staten, West-Europa en Japan steeds als enige groeimotor voor de omzet van farmaceutische bedrijven hebben gezien. En hoewel het prijsniveau in de opkomende markten over het algemeen niet zo hoog ligt als in de ontwikkelde markten, levert deze verkoop in de opkomende markten zelfs bij een achterstand van bijna 30 procent ten opzichte van de marges in de ontwikkelde markten toch een sterke bijdrage tot de nettowinst.

Hoewel het prijsniveau in de opkomende markten niet zo hoog ligt als in de ontwikkelde landen, zijn de prijzen voor geneesmiddelen in de opkomende markten toch goed voor bedrijfsmarges die slechts 30 procent lager liggen dan in de ontwikkelde markten (exclusief onderzoek en ontwikkeling en centrale administratiekosten, omdat deze een minimale extra investering boven het basisniveau vereisen). Het prijsniveau hangt af van de therapeutische klasse en de specifieke markt, maar de prijs van merkgeneesmiddelen in opkomende markten ligt doorgaans 50 procent lager dan in ontwikkelde landen. De operationele kosten zijn er echter ook veel lager. Volgens Astra Zeneca is een vertegenwoordiger minstens 50 procent goedkoper in opkomende markten. Ook de lagere marketingkosten compenseren het lagere prijsniveau in opkomende markten.

Beleggen in de sector gezondheidszorg
Aandelen
In het artikel ‘5 Aantrekkelijke aandelen in de gezondheidszorg’ presenteert Morningstar ondernemingen die momenteel ten onrechte een lage waardering en/of een positief winstvooruitzicht hebben.
Een overzicht van medische aandelen is te vinden met de Aandelen Quickrank.

Op morningstar.nl zijn ook nog aandelenrapporten van de volgende ondernemingen in de gezondheidssector beschikbaar: Abbott Laborartories, Covidien, Johnson & Johnson, Medtronic, Pfizer, Roche, Teva Pharmaceutical, Thermo Fisher Scientific en UCB

Beleggingsfondsen
Fondsen met een focus op de medische sector en hun rendementen zijn te bekijken met de Fonds Sreener.

ETFs
Wie de voorkeur geeft aan passief beheer vindt ETFs die de medische sector volgen met de ETF Screener.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Damien Conover, CFA  Damien Conover, CFA, is an associate director for Morningstar.

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings