Structurele onzekerheid blijft boven aandelenmarkten hangen

In welke ondernemingen te beleggen in deze volatiele tijden met grillige beurzen?

Maarten van der Pas 01 augustus, 2011 | 16:03
Facebook Twitter LinkedIn

De financiële markten sloegen vandaag een zucht van verlichting. Het risico dat de Amerikaanse overheid niet meer aan haar financiële verplichtingen kon voldoen is voorlopig afgewend. Een default van de VS is voorkomen, maar een downgrade van de kredietwaardigheid van de financiële supermacht is zeker nog aanwezig.
Na eerder het akkoord voor verdere financiële steun aan Griekenland en nu verhoging van het schuldenplafond is er voorlopig weer wat onzekerheid die boven de markt hing verdwenen. Maar structureel lijkt het niet. De crisis in de eurozone is allerminst opgelost en voor de VS dreigt nog een afwaardering van haar kredietwaardigheid.

Daarnaast is er ook nog steeds onzekerheid over het economisch herstel. Overtuigend is het herstel allerminst en het lijkt meer op een lang aanhoudende situatie tussen herstel en een mogelijke terugval. Deze samenloop van onzekerheden leidt tot een grillig koersverloop van aandelen waarbij bij beleggers en op de beurzen de waan van de dag regeert.  De beurslieveling van de ene dag –onderneming of zelfs een hele sector- wordt de andere dag al weer verguisd. De wisselende resultaten die ondernemingen over de eerste zes maanden van het jaar laten zien dragen daar ook nog aan bij.

Slotgracht
In welke ondernemingen nou als belegger te beleggen in deze onzekere tijden? In Morningstar’s analyse van bedrijven speelt het begrip ‘moat’ een sleutelrol. Letterlijk betekent dat ‘slotgracht’.  Figuurlijk wordt het begrip gebruikt om de concurrentiepositie en de mate aan te duiden waarin een onderneming zijn winstgevendheid weet te beschermen door concurrenten op afstand te houden. Vier factoren vergroten de concurrentiepositie van een onderneming en zorgen ervoor dat de winst niet wordt aangetast. Ten eerste overstapkosten: het is voor een afnemer prijzig of onpraktisch om over te stappen op een ander, concurrerend product of dienst. Softwarereuzen als Microsoft en Oracle zijn hier een goed voorbeeld van.

Als tweede is er kostenvoordeel: de onderneming is in staat om dezelfde producten als haar concurrenten aan te bieden tegen een lagere prijs (of met een hogere marge). Neem Wal-Mart dat door zijn enorme schaalgrootte inkoopmacht heeft.
Ten derde immateriële activa: ondernemingen met een goede reputatie die sterke merken en patenten bezitten hebben een duidelijk voordeel ten opzichte van de concurrentie. Denk aan bijvoorbeeld Coca-Cola. Sterke merken hebben prijsmacht.
De laatste factor is het netwerkeffect: een netwerk van kopers trekt een netwerk van verkopers aan. Het grote netwerk van houders van een creditcard van Visa en MasterCard trekt veel ondernemingen die deze kaart accepteren.

De ene factor hoeft de andere niet uit te sluiten. Apple is een voorbeeld van een onderneming met een ijzersterk, hip merk dat zijn eigen prijs kan zetten. En het creëert met zijn apparatuur en diensten, die allemaal aan elkaar zijn te koppelen, een eigen universum waarbij het voor gebruikers onhandig en onaantrekkelijk wordt om over te stappen.
Ondernemingen met volgens Morningstar een sterke en duurzame concurrentiepositie (en vaak ook nog ondergewaardeerd zijn) staan op een lijst ‘Aanbevolen aandelen’. Op Morningstar.nl is een selectie van deze lijst te vinden (met aandelenrapport).

Toppers
Ondernemingen met een voor de langere termijn sterke concurrentiepositie (in casu een brede slotgracht) zijn –uiteraard- over de hele wereld te vinden. Zij zullen in deze roerige tijden hun resultaten het langst op peil kunnen houden. Beleggers die in dit opzicht beleggen in een -actief beheerd- fonds verkiezen boven direct beleggen in aandelen kunnen terecht bij beleggingsfondsen die wereldwijd investeren in large cap aandelen (fondsen in waarde- en/of groeiaandelen). Twee toppers in deze categorie zijn Carmignac Investissement en DWS Vermögensbildungsfonds I, elk met een Elite-rating. Hun portefeuille bevat de nodige 'Aanbevolen aandelen' en ondernemingen met een sterke concurrentiepositie (zie onderstaande tabel met linkjes naar beschikbare aandelenrapporten). 
Voor beleggers die de voorkeur aan een passief fonds geven zijn er ETFs die indices op global large caps volgen. Twee fondsen waarvan Morningstar het risico beoordeeld als 'benedengemiddeld' (relatief ten opzichte van de categorie) en die bovenaan staan wat betreft rendement over de afgelopen 3 jaar zijn Lyxor ETF MSCI World A EUR en iShares MSCI World Inc.

Aanbevolen aandelen en toppers onder fondsen en ETFs in de categorie wereldwijde aandelen zijn een kompas waarop de belegger kan varen in de roerige financiële zee.

Aanbevolen Aandelen    
  Carmignac Investissement DWS Vermogensbildungsfonds I
Aanbevolen Aandeel Apple France Telecom
  Transocean Hewlett-Packard
    JP Morgan Chase
    Medtronic
     
Sterke concurrentiepositie Essilor International Eli Lilly
  MasterCard GlaxoSmithKline
  NovoNordisk Medtronic
  Oracle Microsoft
  Potash Pfizer
    Potash
    Sanofi
    Vulcan Materials
(Bron: Morningstar per 1/8/2011)    

 

Aanbevolen Aandelen

Aandelen Research Overzicht

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten