Fondsbeheerder Q&A (deel 1)

Arnott: Beleggers hebben een derde pijler nodig met het oog op inflatiebescherming

Jason Stipp 05 augustus, 2011 | 11:06
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggers moeten een gediversifieerde portefeuille met inflatiehedging samenstellen om een derde pijler toe te voegen aan hun traditionele allocaties van aandelen en obligaties, aldus Rob Arnott, voorzitter van Research Affiliates.

Rob Arnott is voorzitter en oprichter van Research Affiliates. Onlangs beantwoordde hij onze vragen over zijn verwachtingen met betrekking tot inflatie, de aantrekkelijkheid van TIPS (Treasury Inflation Protected Securities), het samenstellen van gediversifieerde inflatiebescherming en opportuniteiten binnen het universum van activa met reëel rendement.

Vraag 1. De inflatie is in 2011 gestegen, en tegelijkertijd stelden we een voortdurende hoge werkloosheid en een zwakke economie vast, die sterke prijsstijgingen voorlopig onmogelijk maken. Met welke inflatieverwachtingen houdt u rekening in uw beleggingsproces? Hebt u andere verwachtingen voor de kortetermijn- versus de langetermijninflatie?

Antwoord.
Inflatie is nu al een probleem in vele opkomende markten. De duidelijkste oorzaak van deze inflatie is het hoge groeitempo in BRIC-economieën die opwaartse druk uitoefent op de grondstoffenprijzen. Stijgende grondstoffenprijzen vormen een ernstiger probleem voor groeilanden dan voor ontwikkelde landen omdat grondstoffen in groeilanden een hoger percentage vertegenwoordigen van de industriële input en het huishoudelijke verbruik.

De meer fundamentele reden van inflatie is het monetair en valutabeleid. Door de valutastijging tegen te gaan die wordt veroorzaakt door hun snelle productiegroei, moeten landen in groeimarkten zich aanpassen aan hun handelsoverschotten via loon- en activaprijsinflatie. De inflatie in groeimarkten wordt in aanzienlijke mate bevorderd door het soepele geldbeleid van de Fed, een reactie op het zwakke valutabeleid in de groeimarkten. We mogen niet vergeten dat de woningzeepbel in de Verenigde Staten (VS) grotendeels werd veroorzaakt door overdreven goedkoop krediet ten gevolge van een enorme accumulatie van Amerikaanse overheidsschulden bij de centrale banken van groeilanden, precies om te vermijden dat hun valuta’s in waarde zouden stijgen.

De keerzijde van het handelsoverschot van de opkomende markten is ons handels- en begrotingstekort. We mogen onze tekorten echter niet hoofdzakelijk toeschrijven aan spaaroverschotten van de opkomende markten. We hadden agressief moeten sparen om onze nakende pensionering te kunnen financieren, rekening houdend met de eenvoudig te voorspellen daling van de geboorteratio’s ten gevolge van de vergrijzing van de babyboomgeneratie. In plaats daarvan besloten we het geld decennialang excessief op krediet te laten rollen. Het verminderen van onze schuld, ofwel het optrekken van onze spaargelden en het daarop gebaseerde BBP, lijkt helemaal het tegenovergestelde van wat de Amerikaanse beleidsmakers nastreven. Aan de politieke druk om de reële waarde van onze enorme expliciete schuld en de nog grootschaliger ongedekte verplichtingen buiten de balans te verminderen via inflatie en valutadepreciatie lijken we amper te kunnen weerstaan.

Het stagnerende herstel kan de transitie van monetaire stimuli naar waargenomen inflatie vertragen. Met wat geluk hebben we nog genoeg tijd om inflatiehedges tegen lagere prijzen aan te kopen voordat de orkaan van schulden, tekorten en demografische kwesties (3D – Debt, Deficits, Demographics) over ons heen raast.


Met bijzondere dank aan Joel Chernoff, Chris Brightman en John West, leden van het Senior Management Team van Research Affiliates, voor hun bijdragen aan deze antwoorden.


Fondsbeheerder Q&A (deel 2)

Fondsbeheerder Q&A (deel 3)

Fondsbeheerder Q&A (deel 4)

Fondsbeheerder Q&A (deel 5)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jason Stipp  Jason Stipp is Site Editor for Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten