Biedt in inflatie het hoofd met aandelen - deel 2

Het is de moeite waard dat beleggers kijken naar manieren om hun portefeuille in te dekken tegen inflatierisico’s.

Esther Pak 09 augustus, 2011 | 10:55
Facebook Twitter LinkedIn

De aandelen van onderstaande ondernemingen voldoen aan de criteria die Morningstar-analist Paul Larson in het eerste deel van deze serie uiteenzette. Zij kunnen uw beleggingsportefeuille mogelijk beschermen tegen inflatie.

Compass Minerals International (CMP)
| Concurrentievoordeel: wide| onzekerheid fair value: medium
Compass Minerals gaat prat op grote concurrentievoordelen als topproducent van s

peciale meststoffen en steenzout. Vanwege haar zoutmijnen van wereldklasse en haar transportmogelijkheden, produceert de onderneming tegen zeer lage kosten in een sector waar een grote prijsdruk heerst. Compass zal waarschijnlijk zeer goed bestand zijn tegen een periode met een hogere inflatie, omdat zijn producten hoogstnoodzakelijk (meststoffen) dan wel zeer noodzakelijk (steenzout) zijn. Hoewel het succes van het bedrijf gedeeltelijk afhankelijk is van het winterweer, dat van jaar tot jaar kan variëren, stelt Morningstar-analist Elizabeth Collins dat op de lange termijn de vraag naar zout voor gladheidsbestrijding uiteindelijk een gemiddelde waarde bereikt, op basis van de normale weerpatronen in de winter. De balans van de onderneming is precies zoals Larson deze graag ziet. Compass heeft behoorlijk wat schulden, maar verwacht wordt dat de kasstroom hoog genoeg zal zijn om de rente goed te kunnen financieren.


Procter & Gamble (PG)
|Concurrentievoordeel: wide| onzekerheid fair value: low
Als ‘s werelds grootste producent van consumentengoederen telt de productportefeuille van P&G overbekende huishoudmerken als Tide en Charmin, om er maar een paar te noemen. De wereldwijde fabricage- en distributieactiviteiten leveren de onderneming een ongeëvenaarde reikwijdte op in de internationale markten. Sinds de overname van Wella en Gilette in 2001 heeft P&G zijn omzet in de opkomende markten verdubbeld. Bovendien heeft P&G de afgelopen drie jaar USD 35 miljard aan vrije kasstroom gegenereerd en heeft het aandeelhouders veel waarde uitgekeerd in de vorm van dividend en de inkoop van eigen aandelen. De Morningstar-kredietbeoordeling AA en de solide balans van het bedrijf maken dit aandeel tot een verstandige keuze voor langetermijnbeleggers.

Raadpleeg voor meer aan P&G gerelateerde beleggingskansen onze covered call-analyse: P&G Makes a Good Covered Call Package. En lees Morningstar's Aandelenrapport Proctor & Gamble.


3M (MMM)
| Concurrentievoordeel: breed| onzekerheid fair value: low
Net als P&G is 3M een toonaangevend bedrijf van gebruiksgoederen met bekende merken als Scotch en Post-It. De onderneming is ook heeft ook een specialisatie in LCD-films, gezondheidstechnologie en meer dan 40 andere technologieplatforms. Daarnaast realiseert het bedrijf een aanzienlijk deel van de omzet buiten de Verenigde Staten. In 2009 waren de VSgoed voor 63 procent van de totale omzet, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 53 procent in 2000. Alles bij elkaar zorgen de gezonde balans van 3M en de gediversifieerde productportefeuille, die het bedrijf beschermen tegen de invloed van specifieke geografische problemen, ervoor dat dit aandeel een goede keus is voor beleggers.

(Gegevens per 20 juli 2011)

Lees voor de toelichtende analyse deel 1 van deze serie.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Esther Pak  Esther Pak is an assistant site editor of Morningstar.com.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten