Mixfondsen: voor ieder wat wils

Waar als belegger nog heen met je geld in deze turbulente tijden? Een mixfonds kan een optie zijn.

Maarten van der Pas 12 augustus, 2011 | 9:47
Facebook Twitter LinkedIn

De markt is momenteel zo volatiel dat er geen pijl op is te trekken. Eén rode draad is er wel: beleggers zoeken zekerheid. Maar waar die te vinden? Het mixfonds kan een uitkomst zijn.

Een sexy imago hebben deze fondsen niet, maar ze bieden een belegger wel in één keer een gespreide portefeuille. Dergelijke fondsen beleggen wereldwijd in verschillende vermogenscategorieën variërend van aandelen en obligaties tot grondstoffen, onroerend goed en de laatste trends. Ze zijn van alle markten thuis. En een belegger kan het zo spannend maken als hij zelf wil. De beleggingsstijlen van deze fondsen variëren van (zeer) defensief tot (zeer) offensief.

Morningstar verdeelt de mixfondsen al naar gelang hun beleggingsstijl in de categorieën ‘cautious’, ‘moderate’ en ‘aggressive’ (respectievelijk defensief, neutraal en offensief). Een offensief fonds zal meer in aandelen dan in obligaties zitten en wellicht ook meer in ‘high yield’ dan in ‘investment grade’ obligaties. De fondsmanager kan de beleggingsmix steeds aan de marktomstandigheden aanpassen.  Het is wel zo dat de spreiding het rendement afremt, maar daar staat dan ook minder risico tegenover

Een mixfonds is zeer geschikt voor startende en kleine beleggers. Onder normale marktomstandigheden –waar momenteel absoluut geen sprake van is nu angst en emotie de markten lijken te regeren – levert een mixfonds al snel meer op dan een spaarrekening. Maar gezien de huidige abnormale marktomstandigheden kan het vanwege de spreiding en het kleinere risico ook een optie zijn.

De belegger in Nederland heeft ruim 168 mixfondsen tot zijn beschikking (cautious, moderate en aggressive bij elkaar opgeteld).  Het gemiddeld rendement van deze fondsen was in de afgelopen drie jaar 2,5 procent. Vijftien fondsen zijn door Morningstar met een kwalitatieve rating beoordeeld. In onderstaande tabel zijn de fondsen met een Superior en Elite rating met hun rendemen over de laatste 3 jaar opgenomen). Carmignac Patrimoine A is de enige met een Elite rating (de hoogste waardering), een ‘neutraal’ fonds met een uitstekend historisch track record en een rendement in de afgelopen drie jaar dat ver boven het gemiddelde lag: 7,9 procent. Met de Elite rating verwacht Morningstar dat het ook in de toekomst een meer dan gemiddeld rendement zal halen. Een minpunt zijn wel de hoge kosten van dit fonds.

Mixfondsen met Elite en Superior rating          
Fonds Morningstar Category Qualitative Morningstar 1YR Perf 3YR Perf. 5YR Perf.
    Rating Rating   (Ann) (Ann)
Carmignac Patrimoine Moderate Allocation  Elite ***** 0.3 7.9 6.6
Carmignac Profil Réactif 75 Aggressive Allocation Superior **** 0.2 -0.2 0.7
Carmignac Profil Réactif 50 Moderate Allocation  Superior **** -0.7 1.1 1.5
Neuflize Optimum Moderate Allocation  Superior **** 7.6 2.6 4.6
AXA WF Frm Optimal Income Aggressive Allocation Superior **** 8.9 -0.7 0.8
F&C HVB Stiftungsfonds Cautious Allocation Superior **** 1.3 2.7 2.3
(Bron: Morningstar 12/8/2011)            

Voor alle mixfondsen:
EUR Defensief >

EUR Neutraal >

EUR Offensief >

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten